home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Üzenet Magyarkanizsáról: Gyertek haza!
Orosz Ibolya
2006.12.27.
LXI. évf. 52. szám
Üzenet Magyarkanizsáról: Gyertek haza!

A meglepetésműsor közönsége - Szabó Attila felvétele,,Nagyjából egy év telt el az alapkőletétel óta. Egy dolgos év van mögöttünk, s most - a köztársasági művelődési minisztérium, a tartományi művelődési titkárság és Magyarkanizsa község összefogásával - felépült a próbaterem, és ma ünnepély...

A meglepetésműsor közönsége - Szabó Attila felvétele

,,Nagyjából egy év telt el az alapkőletétel óta. Egy dolgos év van mögöttünk, s most - a köztársasági művelődési minisztérium, a tartományi művelődési titkárság és Magyarkanizsa község összefogásával - felépült a próbaterem, és ma ünnepélyesen felavathattuk a Nagy József Regionális Kreatív Műhely épületét. Egy kicsit humorosan fogalmazva azt mondhatnám: Kanizsán a kultúra az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. Hiszen nemrég színpad épült, aztán a könyvtár és alkotóház épületét avattuk, most pedig a kreatív műhely első épületét, a próbatermet. A regionális központ második objektuma pedig már épülőfélben van - mondta SARNYAI Károly, a Cnesa OMI igazgatója múlt szerdán este a magyarkanizsai Művészetek Házának színpadán. Az intézmény igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek azoknak a feltételeknek a megteremtésében, amelyek lehetővé teszik, hogy a világhírű művész, Nagy József itthon éljen, művészként pedig a legjobbat hozza ki magából, s ezáltal európai, sőt világhírűvé tegye Magyarkanizsát.
A Nagy József Regionális Kreatív Műhely avatóján - melyen megjelentek a közélet és a művészet jeles hazai és külföldi képviselői - Miroljub RADOSAVLJEVIĆ, a köztársasági művelődési minisztérium államtitkára elmondta: a belgrádi minisztérium az első pillanattól kezdve támogatta a kreatív műhely létrehozásának az ötletét Magyarkanizsán. Az első pillanattól megértette, hogy mekkora a jelentőség annak, hogy a világhírű művész végül Kanizsát és a Tiszát választotta. Orleans helyett, ahol minden feltétele megvan az alkotáshoz, és Franciaország helyett, melynek kormányától nemcsak támogatást, de méltó elismerést is kapott. Belgrád szívesen támogatta, és a továbbiakban is támogatni fogja ezt a vállalkozást: valami újnak a születését, amelyhez sok sikert és boldogságot kíván. Bojan PAJTIĆ, a tartományi kormány elnöke arról beszélt, nagy megtiszteltetés számára, hogy itt lehet egy új intézmény avatóján, hiszen ,,Vajdaságnak ugyan kevés elit kulturális intézménye van, de - Nagy József személyében - a Vajdaságnak is van egy Marcel Marceau-ja. Nagy József európai érték, ezért ezt a projektumot a tartományi kormány őszintén felkarolta. Magyar nyelven tartott beszédének végén a tartományi kormányfő mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánt, szerb nyelvű beszédében pedig reményét fejezte ki, hogy ez az elit művelődési intézmény Európa művészeti tehetséggondozója lesz. ,,Számunkra, észak-vajdaságiak számára - akiknek több rokonunk van Szegeden, Budapesten, Zágrábban, Párizsban vagy Németországban, mint ebben az országban - ez a magyarkanizsai műhely üzenetet is jelent. Azt üzeni: gyertek haza, itthon is megteremtjük a munkafeltételeket a számotokra! KÖRMÖCI Károly, Magyarkanizsa község polgármestere is arra emlékeztetett: nem is olyan régen került álírásra a kreatív műhely építéséről szóló dokumentum, s máris a próbaterem avatójánál tartunk. Ez a 28 millió dináros beruházás jó beruházás, csak így lehet fejlődni az elkövetkező években. A polgármester karácsonyi és újévi jókívánságait követően a három szónok átvágta az új épület két jelképes színházoszlopa közé helyezett szalagot. A vendégek és a helybeliek megnézhették a nagy próbateremből, irodákból, díszlet- és kellékkészítő műhelyből álló épületet, majd a művészátjárón, a függőfolyosón átkelve a Művészetek Házában nézték meg a meglepetésműsort, amely a művész, Nagy József számára is meglepetés volt.
Színvonalas, komoly, ugyanakkor rendkívül szellemes produkciókat kapott ajándékul a közönség - a fellépők névsorát csak utólag közölte a központ megépítését kezdeményező bizottság nevében BÁLINT Zoltán. Fellépett a belgrádi Szent György Vonószenekar, a G. Erdélyi HerminaMezei KingaMezei Szilárd-hármas, Gazsó Tibor horgosi táncos, Szelevényi Ákos szaxofonszólista és a világhírű zongoraművész, Szabados György. Elmondta gondolatait Milan Mađarević, dr. Várszegi Tibor, Nenad Prokić, végezetül pedig NAGY József is. A művész, aki 20 év után bezárt egy kört, s immár itthon kezdi a következőt: ,,nyíltan és nyilvánosan felvállalni ezt a nomádságot, ezt a provinciát, és értékként felmutatni azt a világnak, mint életmódot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..