home 2024. június 15., Jolán napja
Online előfizetés
In Memoriam
Martinek Imre
2024.04.19.
LXXIX.. évf. 16. szám
In Memoriam

Dr.Csáky Sörös Piroska (1938-2024)

Dr. Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanár, könyv- és sajtótörténész, a Magyar Kultúra Lovagja 1938. december 27-én született Óbecsén. 1959 őszén iratkozott az akkor megnyílt magyar tanszékre, ahol később a tanszék könyvtárát vezette. Könyvtárosi szakvizsgát Belgrádban tett, majd Budapesten folytatta a posztgraduális képzést az ELTE Könyvtártudományi Tanszékén és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Tanszékén. Egész életét a könyvek világában töltötte. Mindezen túl nem mondott le régi álmáról sem, hogy feltérképezze a templomainkban, kegyhelyeinken található magyar szentek közül Árpádházi Szent Erzsébet ábrázolását.

Többek között az ő tisztje volt kézjegyével ellátni azt az együttműködési megállapodást 2010 őszén a felvidéki Rimaszombat városában, Gömörország fővárosában, mely által az “ottani”, A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás, valamint az “itteni”, vagyis az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ formálisan is közelebb kerülhetett egymáshoz. Itt, ezen az utazásunkon találkozhattam Vele először.

https://www.hetnap.rs/cikk/Gomori-szerzodes-9011.html

Dr. Csáky Sörös Piroska a vajdasági magyar élet kulturális alakítása és szellemi örökségének kutatása terén végzett több évtizedes munkája elismeréseként 2017 őszén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Ma, 2024. április 19-én egy újabb hasznos emberrel lettünk szegényebbek.

Isten nyugosztalja Tanárnő.

A fotó 2010.szeptember 17-én készült a felvidéki Rimaszombaton.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..