home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Egyéni és közösségi szerepvállalások
(Tha)
2024.05.16.
LXXIX.. évf. 20. szám
Egyéni és közösségi szerepvállalások

A Palics Magyar Művelődési Egyesületben mutatták be Dudás Károly író, publicista Magyar utak című könyvét, amelyet 2022-ben jelentetett meg a Hét Nap Lapkiadó Kft.

Az egybegyűlteket Nágel János, a VMSZ palicsi helyi szervezetének elnöke köszöntötte, majd Gyivánovity Dániel, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke szólt a közönséghez. Többek között elmondta, a Vajdasági Magyar Szövetség idei, Szabadka Városra vonatkozó kampányának három tartópillére közül kettő Palics vonatkozásában is említhető. Az egyik a helyi közösségek arányos fejlesztése, a másik Palics építészeti és kulturális örökségének a megőrzése, és visszahelyezése az európai turisztikai térképre. Hangsúlyozta, június 2-án erről is döntenek azok, akik leadják voksukat.

Dudás Károly Magyar utak című könyve a vajdasági magyar közösség vívódásairól, küzdelmeiről szól az író, az újságíró vagy éppen — ahogyan a szerző magát nevezni szokta — a botcsinálta politikus szemszögéből. Témái az anyanyelv, a megmaradás, az értelmiségiek szerepvállalása, a közösség iránt vállalt kötelezettség köré fűződnek, miközben megismerhetjük azokat a művészeket, alkotókat vagy inkább barátokat, akik Dudás Károly mellett az általa bejárt út részesei voltak. A szövegek mintegy negyed évszázadot ölelnek át, a ’90-es évektől a 2010-es évek közepéig.

A szerzővel Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője, a könyv szerkesztője beszélgetett. A már említettek mellett szóba került az újságírók szerepe és feladata, megtudtuk, miért éppen ezekből a szövegekből állt össze a válogatás, és miért szerette volna Dudás Károly, hogy a könyvet a választási kampányhoz kapcsolódóan mutassák be Palicson.

A rendezvényen közreműködött Rédler Gabriella, a Szabadkai Zeneiskola végzős növendéke, a Tálentum egyesület táncosa, aki Mozart A-dur koncertjének 2. tételét adta elő.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..