home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Templombúcsú
Szilágyi Edit
2010.09.01.
LXV. évf. 35. szám
Templombúcsú

Ünnepi bevonulás a templomba ft. Fuderer Lászlóval és ft. Péter Antallal az élenAugusztus 15-e, az óbecsei belvárosi Nagyboldogasszony-templom búcsúja, a legnagyobb Mária-ünnep az idén vasárnapra esett. A szentmisét a zsúfolásig megtelt templomban msgr. Huzsvár László nyugalmazott nagybecsk...

Ünnepi bevonulás a templomba ft. Fuderer Lászlóval és ft. Péter Antallal az élen

Augusztus 15-e, az óbecsei belvárosi Nagyboldogasszony-templom búcsúja, a legnagyobb Mária-ünnep az idén vasárnapra esett. A szentmisét a zsúfolásig megtelt templomban msgr. Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyés püspök mutatta be ft. Fuderer László és ft. Péter Antal atya segédletével.
A szentmisét megtisztelték jelenlétükkel a pravoszláv egyház óbecsei képviselői, Knézi Péter, a város polgármestere, és több önkormányzati képviselő. Sokan más városokból érkeztek vendégségbe, illetve haza.
Az óbecsei belvárosi templom első búcsúja 1830. augusztus 15-én volt.
Feljegyzések bizonyítják, hogy vidékünkön a hit élt már akkor is, amikor még magánházaknál szegedi ferencesek tartottak misét, s csak 1761-ben alakult meg az első plébánia. Két évvel később már volt a városnak temploma, egyszerű, akkor még valószínűleg nádtetős, vert falú, ami később a tűz martaléka lett.
1786-ban a régi templom helyére új került. Tizenöt méteres tornya volt, órája, öt harangja, kórusa. A főoltár Nagyboldogasszony tiszteletére lett felszentelve, egy másik oltára pedig Krisztus Keresztje tiszteletére.
Az idő vasfoga kikezdte, ezért határozták el 1823-ban egy újabb templomnak a felépítését. 1830. augusztus 15-én adták át rendeltetésének a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt építményt. Noha kívül inkább a szegénységet hirdette, belül csodás oltárkép díszítette. Óbecse szülötte, a híres festőművész, Than Mór, stílusában Tizianót követve, festette meg Mária mennybevételét 1855-ben, Bécsben.
A templom orgonáját 1858-ban a szegedi Kovács István építette. Hivatalosan 1861-ben vették át, majd 1893-ban, a pécsi Angster József orgonaépítő néhány regiszterrel és manuállal kibővítette és megjavította. Száz évig szolgálta kántorait és híveit, aztán egy sajnálatos rövidzárlat miatt 1958-ban leégett. 1960-ban a hívek adományából az egyházközösség megrendelte az új 21 regiszteres és kétmanuálos román stílusú orgonát, amelyet a ljubljanai Franc Jerko orgonaépítő készített, és msgr. Zvekanović Mátyás megyés püspök áldott meg.
Than Mór 1876-ban a templomnak ajándékozta a Szent Józsefet ábrázoló festményét.
1890-ben egy tiroli művész alkotta meg a keresztúti képeket, és megrendelték a kristályüvegdíszes Krisztus-koporsót.
Nem sokan tudják, hogy a kórus eredetileg kisebb volt, hogy 1892-ben bővítették ki, és azt sem, hogy a szentélyben levő két kisebb üvegfestésű ablak Szent Ignác és Szent Anna képeivel, Ginder Ignác és neje, Rudolf Anna adománya.
1895-ben a templom két hatalmas harangot kapott, amelyeket adományozóik Szent Ignác és Szent Anna védnöksége alá helyeztek. Még abban az évben ki is festették a templomot, s a mennyezetére öt freskó került. A falfestés a mennyezeti képekkel a grazi Clausen János cégének köszönhető.
1896-ban kicserélték a Szent István-oltárképet.
1910-ben Jankovich-Gébel József új keresztutat állíttatott, amely 1970-ig volt látható a templomban. Az első világháború kezdetekor vezették be a villanyvilágítást. Felvetődött a kettős torony kiépítésének és egy 42 mázsás harang elkészítésének és felállításának a lehetősége is, már a pénz is megvolt rá, de mindezt a háború meghiúsította.
Később, 1923-ban a templom már 54 méteres tornyával (Vissy Károlyné adománya), felújított főbejáratával állt a főtéren.
1927-től három harang került a toronyba az említett adományozó jóvoltából (egy 13 mázsás Szent Antal-harang, majd egy 8 mázsás Szent István-harang, 1929-ben 27 mázsás Szűz Mária-harang. Két évvel később egy 4 mázsás Kis Szent Teréz-harangot adományoztak a templomnak).
A kettős torony csak álom maradt.
1944-ben a templom megrongálódott. A sekrestye feletti kórus falát gránátszilánk ütötte át, az ablakok kitörtek. Október 8-ától november 1-jéig a misék itt elmaradtak.
1948-ban a régi templomkereszt helyére új vörösréz kereszt került.
1959 és 1960 között a belvárosi Nagyboldogasszony-templom teljesen megújult.
1966-ban ismét folytak a munkálatok, ajtókat cseréltek, üvegeztek, a villanyhálózatot is kicserélték. Egy évvel később villamosították a harangokat. A padlózat is felújításra szorult.
1970-ben a II Vatikáni Zsinat szellemében fehér márványoltárt állítottak fel.
A templomudvarban park dicséri a szorgos kezek munkáját.
Az évek során a templom számtalan változáson ment keresztül.
Szűz Mária mennybevételének ünnepe az idén is megható volt, nemcsak a hívek számára, hanem az ünnepi szónok számára is, hiszen negyven évvel ezelőtt is jelen volt a templom búcsúján a ma már nyugalmazott megyés püspök: msgr. Huzsvár László.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..