home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Hírek az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolából
Szilágyi Edit
2024.04.26.
LXXIX. évf. 17. szám
Hírek az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolából

Ünnepi műsor keretében hivatalosan is átadták rendeltetésének az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola felújított épületszárnyát.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel Mackó Zsuzsanna, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság altitkára, Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Fehér Szabolcs, a Tartományi Energetikai, Építésügyi és Közlekedési Titkárság közlekedéssel megbízott segédtitkára, Kiss Igor, a Községi Képviselő-testület elnöke, Nákity Szekrény Anetta, a projektekért felelős polgármesteri tanácsadó, Szerda Balázs, a Községi Tanács oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tagja, valamint a magyarországi vendégdiákok és kísérő tanáraik.

A megjelenteket Jankovic Annabella igazgatónő köszöntötte, majd röviden bemutatta az iskolát. Az intézmény már az 1940-es évek előtt működött, majd folyamatosan változott, bővült, modernizálódott. Ma már a diákok rendelkezésére állnak szaktantermek, tornaterem, könyvtár, napközi és ebédlő. A tanítás a 378 diák számára két nyelvű, a tanulók többsége magyar nyelven tanul. Az iskola vezetője kiemelte, a változó világ követelményeinek megfelelve pályázatokon vesznek részt. Ennek sikerét és eredményét láthatták a vendégek. Az igazgatónő elmondta, tervezik, hogy áttérjenek az egy váltásos oktatásra. Szeretnék bővíteni az intézményt és megváltoztatnák az iskola nevét is, amire azért lenne szükség, mert a községben két Samu Mihály Általános Iskola működik, az egyik Óbecsén a másik Péterrévén. A javaslat szerint az intézmény új neve Than Fivérek Általános Iskola lenne.

A vajdasági magyar közösségben a Magyar Nemzeti Tanács feladata, küldetése és vállalása a közöséget úgy támogatni, hogy az az előrelépést és a fejlődést segítse.

A vajdasági magyar közösség fejlődésének egyik sarokköve az oktatás, ezért fordít megkülönböztetett figyelmet és eszközöket az MNT (Az MNT 250 ezer dináros támogatásának összegéből felújították a tornaterem és a napközi ereszcsatornáját – szerző megj.) az oktatási hálózat fejlesztésére – hangsúlyozta Rigó Pál Zsófia. Merjünk mindig eggyel nagyobbat álmodni. Merjünk mindig eggyel előrébb lépni, mert együtt, közösen valóban tovább érhetünk.

A Magyar Nemzeti Tanács 250 ezer dináros támogatásának összegéből újították fel az iskolában a tornaterem és a napközi ereszcsatornáját.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság közel 12 millió dinárral támogatta az iskola alsó épületének a rekonstrukcióját, amelynek köszönhetően bemeszelték a tantermeket és a külső falakat, továbbá kicserélték a nyílászárókat. Az iskolaépület felújítása nem csupán esztétikai kérdés, hanem lényeges lépés a tanulás és az oktatás körülményeinek javításában is – közölte Mackó Zsuzsanna.

Öröm az összefogás eredményét látni és megélni, öröm a közös ünneplés, öröm a külföldi vendégek jelenléte és öröm volt pár nappal előbb a Föld napját ünneplő 400 gyerek, tanár, szülő jelenléte – mondta köszöntő beszédében Kiss Igor, majd erőt és kitartást kívánva ígérte, hogy az önkormányzat támogatására a továbbiakban is számíthatnak.

A vendégek megcsodálták az iskola udvarában lévő tökéletes rendet, a nemrég ültetett virágokat és a számtalan színes esernyőt a szabad ég alatt. A lépcsőkön megjelentek a diákok, páran az igazgatónőhöz szaladtak egy ölelés, egy kérdés erejéig. A vendégeknek saját nemzeti hovatartozásuktól függetlenül, magyarul és szerbül köszöntek. Ez tette teljessé a bemutatást és a bemutatkozást.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..