home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Sivatagi kilátások
Tóth Péter
2024.04.29.
LXXIX. évf. 17. szám
Sivatagi kilátások

Nem sok babér terem az utóbbi években azoknak, akik szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak. De az agrárium más szektoraiban is folyamatosan krízisközeli állapotok uralkodnak.

Azok prosperálnak, akik már egy-egy termelési lánc egészét birtokolják, és kevésbé érdekes számukra, hogy egy-egy fázisban éppen milyenek az árviszonyok, ha a végén nyereséget zsebelhetnek be. Nem új keletű egyébként a felismerés, hiszen annak idején, a társadalmi szerveződés egy felsőbb fokaként hirdetett szocialista önigazgatás korában is megszületett az elképzelés, hogy az akkori „kombinátok” keretében hatékonyabban lehet mezőgazdasági termelést folytatni.

A körülmények azonban folyamatosan változnak. Gyakran találkozunk olyan véleményekkel, amelyek szerint ha évtizedeken át jó volt, ahogyan a földeket művelték, akkor miféle hóbort az, hogy szántás nélküli gazdálkodásról, talajmegújító módszerekről, redukált művelésről beszélnek. Többek egyöntetű véleménye szerint az egésznek az a célja, hogy valaki drága, új gépeket adjon el a termelőknek. A különféle kártevők, rágcsálók elszaporodása miatt is sok esetben azokat okolják, akik nem szántanak jó mélyen. De valójában nyilván ősi emberi tulajdonság, hogy ragaszkodunk a bevett dolgainkhoz. Hajlamosak vagyunk nem tudomásul venni, hogy a körülmények jelentősen megváltoztak. Pedig puszta létünk is állandó változás, még ha néha szeretnénk is megállítani az idő múlását.

Tudományos kutatóintézetekben készített alapos vizsgálatok eredményei alapján prezentált tanulmányok szerint sem fenntartható a néhány évvel ezelőtt még környékünkön szokványosnak tekintett, a mélyszántáson alapuló szántóföldi növénytermesztés hagyományos formája, mert elsivatagosodáshoz vezet. Szántóföldjeink humusztartalma az utóbbi két évtizedben felére csökkent, és félő, hogy a folyamat visszafordíthatatlan. Ám szemléletváltással, redukált műveléssel, a különféle kombinált módszerekre való áttéréssel ha meg nem is fordítható, de talán lassítható a folyamat. A természeti világ képes a megújulásra. A tönkretett termőföldek helyreállításának első lépése ezért az lehetne, hogy felszámoljuk azokat az akadályokat, amelyek a természetes megújulás útjában állnak.

A termőföld pusztulásának leggyakoribb oka a talajerózió. A napokban, amikor a hidegfront elérte térségünket, a frissen elművelt földekről porfelhőket vitt a szél. A termőréteg eróziójának „szép” példája ez, de számos, szemmel nem látható módon is sivatagosodunk. A fűfélék, a lágy szárú növények, cserjék és a fák védik a szél, az eső, esetenként a hóolvadás okozta eróziós hatásoktól földjeinket. Az ember a tevékenységével évezredek óta módosítja és károsítja a talajok élővilágát. A nem ipari mértékű mezőgazdaság is felborította az élővilág korábbi egyensúlyát. Az igazi csapást a mezőgazdaság iparosítása mérte a környezetünkre, még ha ez sokak fülének nem is hangzik jól. Az ekét kezdetben az ember, majd az állatok húzták. A traktorok megjelenésével, és általában az agrárium gépesítésével, a talajművelés drasztikus formája vált elterjedtté.

A folyamat odavezetett, hogy a környezetünkben élő fajok is megváltoztak. A mezőgazdasági termelés sok szempontból bonyolultabbá vált. Egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és a gazdasági kérdésekre, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásokra. Most ott tartunk, jogos az igény, hogy alkalmazkodási stratégiákat kellene felvázolni annak érdekében, hogy minden gazdálkodó megismerje a lehetséges alternatívákat is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..