home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Magyar magyarnak farkasa?
(tv.)
2006.02.15.
LXI. évf. 7. szám
Magyar magyarnak farkasa?

Szalai Attila karikatúrájaFebruár 5-én rendkívüli polgármester-választást tartottak Óbecsén. Az eredmények ismeretesek. A polgárok 43,38 százaléka jelent meg a szavazóhelyeken, és 10 jelölt közül választhattak. Összesen négy magyar polgármesterjelölt volt, pontosabban 3+1, mert a negyedik j...

Szalai Attila karikatúrája

Február 5-én rendkívüli polgármester-választást tartottak Óbecsén. Az eredmények ismeretesek. A polgárok 43,38 százaléka jelent meg a szavazóhelyeken, és 10 jelölt közül választhattak. Összesen négy magyar polgármesterjelölt volt, pontosabban 3+1, mert a negyedik jelölt a Kariæ-féle SZEM színeiben indult. A második fordulóba egyetlen magyar jelölt sem jutott be. A magyar szavazóbázist ugyanis sikerült annyira megosztani, hogy a hasznot a szerbérdekeltségű pártok húzták (már megint). Óbecsén a második fordulóban tehát az SZDP és az SZRP jelöltjére kell majd voksolniuk a polgároknak.
Úgy látszik, hogy a koncon való veszekedésben már megint a nevető harmadik járt jól. Valóban ennyire kiskorúak volnának pártjaink, vagy már megint a kishitűség, a hiúság és a személyi ellentétek miatt nem tudtak megegyezni?
Magyar magyarnak farkasa? - kérdeztük a héten az óbecsei polgármester-választás kapcsán a magyar pártok tisztségviselőit és a magyar polgármester-jelölteket.
KNÉZI Péter okleveles jogász, a VMSZ polgármesterjelöltje:
- Amikor tavaly december 18-án sikerült visszahívni az akkori polgármestert, Ðorðe Predint, összeült az úgynevezett demokratikus tömb (DP, G17 Plusz, VMSZ, VMDP), hogy egy közös jelöltet állítsunk. A megegyezés azonban elmaradt, azt hiszem, a pártok hiúsága miatt, és egyetlen választási koalíció sem köttetett. Mi ezek után a VMDP-vel próbáltunk közös nevezőre jutni, de sajnos megint nem tudtunk megállapodásra jutni, tudniillik felsőbb utasításra a VMDP elállt a koalíció megkötésétől, és Friss László személyében önálló jelöltet indított. Természetesen a rend kedvéért felkerestük a VMDK-t is, hogy tárgyaljunk a közös jelölt személyéről, de már az elején szinte biztosnak látszott, hogy velük sem tudunk megegyezni. Azt hiszem, nem kell részleteznem, hogy miért. Tulajdonképpen két dolog miatt nem rokonszenveztünk dr. Páll Sándor pártjával: elsősorban azért, mert a Szerb Radikális Párttal működtek együtt, és mert leváltották az utolsó magyar igazgatót is az egyik közvállalatunk éléről. A sikertelen koalíciós tárgyalások következménye az volt, hogy minden magyar párt önálló jelölttel indult a választásokon. Az eredmény mindenki előtt ismeretes. No de nem ilyen egyszerű a helyzet! A VMSZ a harmadik legjobb eredményt érte el, és mindössze 154 vokssal maradt le a második helyezett mögött. Mint ismeretes, Dušan Jovanoviæ, az SZDP jelöltje, aki a második fordulóba bekerült, a becsei Agráripari Kombinátban tölt be vezető pozíciót, pontosabban a részvényesek közgyűlésének az elnöke. Ez a vállalat több mint 2000 munkást foglalkoztat, és nekik ez az egyetlen kenyérkereseti lehetőségük. Állítólag a munkásokra nyomást gyakoroltak, hogy Jovanoviæra szavazzanak, és a részvényeseket is ilyen-olyan mesékkel csábították el. De a rossznyelvek szerint ennél durvább eszközöket is bevetettek. A választásból le kell szűrni a kellő következtetést, nem feltétlenül kudarc ez a VMSZ számára, hiszen a magyar pártok közül messze a legjobb eredményt értük el, és hajszálon múlt, hogy nem kerültünk be a második fordulóba. Ezzel az eredménnyel a helyhatósági választásokon az eddigi négy mandátum helyett kilencet szereztünk volna meg.
REPERGER Sándor, a Szerbia Ereje Mozgalom polgármesterjelöltje:
- A polgármester-választáson minden párt maga indított jelöltet, koalíciós megegyezések nem születtek. Magyar ajkú vagyok, de a Kariæ-féle párt tagja. Mint ismeretes, a választásokon a magyar jelöltek között 908 szavazattal a VMSZ után a második legjobb eredményt értem el. Talán ha függetlenül, és nem a Szerbia Ereje Mozgalom jelöltjeként indulok, jobb eredményt érek el. Minden bizonnyal a Kariæ fivérek ellen indított országos hajsza is befolyásolta a polgárok döntését. Gazdasági és nem nemzeti vonalon kampányoltunk, a munkahelyteremtés, a szociális háló kiterjesztése és még más hasonló célok szerepelnek prioritásaink között. Úgy gondolom, hogy az emberekben még nem ért meg az a gondolat, hogy először gazdaságilag kell felerősödnie ennek az országnak, minden más csak ezután következhet. A választások előtt én nem is számítottam igazán magyar jelöltnek, mindenki úgy beszélt, hogy a nemzeti pártok - ez esetben a magyarok - 3+1 felállásban vesznek részt benne. Talán ha minden magyar párt engem támogatott volna, most magyar polgármestere lenne Óbecsének.
TARI István, a VMDK alelnöke:
- Az a kiszorítósdi, amely a délvidéki magyar politizálás mindennapjait, mára már igen szánalmas módon, meghatározza, az a délvidéki magyar szervezetek lassú lemorzsolódását, eljelentéktelenedését eredményezi. Aki magyar érdekekre hivatkozva nemzettársait, más magyar szervezeteket akar kiszorítani a közélet, a politika porondjáról, az önmagát szorítja ki, saját pártját, szervezetét kezdi ki erkölcsileg, rendíti meg alapjaiban.
Ez történt Óbecsén is, amikor az önmagát legerősebbnek képzelő VMSZ,
legfelsőbb vezetésének tudtával és beleegyezésével, az önmagát demokratának nevező szerb csoportosulással összefogva, leváltotta a másik magyar szervezet, a VMDK - amellyel választási szövetséget kötött - önkormányzati tisztségviselőit.
A történtek után még hülyének is nézték a magyar választópolgárokat azok, akik azt hitték, hogy magyar összefogás nélkül Óbecsének magyar polgármestere lehet.
Az anyaországi támogatások megkaparintása, a délvidéki magyar lapok pártlappá züllesztése, ami látványosan ízléstelen fordulatokban bővelkedett a kampány idején, csak a délvidéki magyar egypártrendszer és a megélhetési politizálás kirakatát biztosítja ideig-óráig.
A VMDK mint olyan magyar szervezet, amely Óbecsén a legtöbb tanácsnokkal, jelenleg képviselő-testületi elnökkel, ügyintéző polgármesterrel rendelkezik, a történtek ellenére sérelmeit háttérbe szorítva, a múltra fátylat borítva tárgyalást és együttműködést kínált föl a másik két magyar pártnak. A VMDP képviselője számára csak addig volt fontos e felkínált együttműködés, amíg ügyintéző polgármesterünk ki nem fizette neki a leváltott polgármester által kifizetetlenül hagyott számláit, a VMSZ képviselője pedig a tárgyalásra kiszemelt nap délelőttjén telefonon mondta le a délutáni tárgyaláson való részvételét.
A feszültségeket csillapítandó tárgyalások útján, több jelölt fölsorakoztatásával, közösen szerettük volna kiszemelni, mégpedig kölcsönös megelégedésre, közös jelöltünket, akinek a párthovatartozása sem számított volna! Ám a mohó önzés, a kisszerű, kisstílű megélhetési politizálás, a föntről szorgalmazott ellenségeskedés legyőzte a józan ész érveit.
És újfent győzött az önuralomra képtelen, a másokat leárulózó, pökhendi kiszorítósdi.
A VMDP óbecsi községi szervezete tisztségviselőinek a véleményét is szerettük volna kikérni a polgármester-választásról, de elzárkóztak a nyilatkozat elől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..