home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Közegellenállás és vállalás
(Tha)
2006.05.31.
LXI. évf. 22. szám
Közegellenállás és vállalás

Az emléknap közönsége - Barát István fotójaMájus 27-én, halálának évfordulóján, immár kilencedik alkalommal találkoztak és emlékeztek Padén Keszég Károly (1954-1997) újságíró barátai, kollégái, ismerősei és rokonai. Az egykori Napló hetilap tragikus hirtelenséggel elhunyt főszerkesztőjének...

Az emléknap közönsége - Barát István fotója

Május 27-én, halálának évfordulóján, immár kilencedik alkalommal találkoztak és emlékeztek Padén Keszég Károly (1954-1997) újságíró barátai, kollégái, ismerősei és rokonai. Az egykori Napló hetilap tragikus hirtelenséggel elhunyt főszerkesztőjének tiszteletére Bogdán József atya tartott szentmisét a temető kápolnájában. Az egybegyűltek a kegyelet virágainak az elhelyezése után, mint minden évben, ezúttal is ellátogattak Keszég Károly édesanyjához, Kati nénihez. Az emléknapon Léphaft Pál karikaturista megnyitotta Retek László helybeli amatőr festő kiállítását a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székházában, amely egyben a művelődési műsornak is otthont adott.
A programban fellépett a fúvószenekar Karácsonyi István karnagy vezetésével, Palusek Endre (gitár) és Pintér Patrícia (szólóének), a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola kórusa, a kultúrkör gyermek népi táncegyüttese (koreográfus Vas Endre, csoportvezető Magyar Sladjana), a muzslyai Torontál zenekar, a leánykórus Pintér Patrícia vezetésével. Jaksa Róbert citerás dél-alföldi népdalokat adott elő, a bácsfeketehegyi Kormos Irén pedig József Attila Kiáltunk Istenhez című versét mondta el. Nemrégiben alakult meg újra az egyesület asszonykórusa, amelynek ez volt az első fellépése: Nagy Mária vezetésével, Tóth Rozália szakmai segítségével észak-bánáti dalokat énekeltek. Nagy sikert aratott a csanádpalotai (Padé testvértelepülése) Mátó Mátyás, aki tárogatón játszott. Az eset vendége volt a padéi születésű, Életfa Díj-as Nagy Sívó Zoltán helytörténész, pedagógus, aki a Naplóhoz és Keszég Károlyhoz fűződő kapcsolatáról beszélt, és arra mutatott rá, mennyire fontos, hogy a fiatalok is vállalják a sorsunkat meghatározó munkát, mert egy közösség akkor cselekszik helyesen, ha megmaradni akar. A műsor, szintén a hagyományoknak megfelelően, az újvidéki Telepi Rádió hármasának (Heinermann Péter, Klemm József, Léphaft Pál) fergeteges fellépésével zárult.
Keszég Károly halálának második évfordulójára írta ki először a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör a Közegellenállás (az újságíró írásaiból összeállított könyv címe) elnevezésű riportpályázatot, amelynek a díjait is ezen a napon adják át. Klemm József, az Újvidéki Rádió szerkesztője, a zsűri elnöke elmondta, hogy ennek a kezdeményezésnek már voltak jobb és rosszabb időszakai is. Nagyon fontos, hogy a kiírásra jelentkezők megérezzék a Napló szellemiségét, és témaválasztásukban, szövegeikben tükrözzék azokat az elveket és értékeket, amelyeket a hetilap és a köréhez tartozók, közöttük Keszég Károly is képviselt. Az idén nyolc munkát olvasott el a bírálóbizottság, melyek között csak három volt riport. Az első díjat a kúlai Cvetanoviæ Márta érdemelte ki, második lett a bácskertesi Csíkos Éva, a harmadik helyezett pedig a kispiaci Csík Mónika. A pénzjutalmat Pintér Csaba, a kultúrkör elnöke adta át a nyerteseknek.
Padé az idén ünnepli fennállásának 750. évfordulóját, a középkori faluról ugyanis 1256-ból maradt ránk az első írásos emlék. A régészeti leletek tanúsága szerint azonban már több ezer éve megtelepedett itt az ember. A jelzett évben, 1256-ban, a Csanád nemzetség birtokai közé tartozott, és a mostani helyétől keletebbre, a vasúton túli részen, a Szelistye nevű dűlőn helyezkedett el. Erre a jelentős évfordulóra készült el az a kiadvány, amelyet az emléknapra érkezők ajándékba kaptak. A benne található írások szerzői: Cs. Simon István, Tóth Lívia és Nagy Sívó Zoltán, kiadója a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, az anyagi támogatásról pedig a kishegyesi községi önkormányzat gondoskodott, és ezt személyesen is megköszönték Pál Károlynak, a községi képviselő-testület elnökének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..