home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Koszovói maraton
NAGY Nándor
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám

Belgrádban az idei tavaszi nemzetközi maraton rajtjánál mintegy 200 patrióta sportbarát azt skandálta, hogy: Koszovó, Koszovó! Talán arra céloztak, hogy ezt a maratont Pristina utcáin kellene megtartani. A koszovói maraton egyébként már több mint egy évtizede tart, a cél pedig nem Belgrádban és nem is Pristinában, hanem Brüsszelben van.

Sportember politikusaink azt állítják, hogy Brüsszelben célba is értünk, sőt még az eredménnyel is elégedettek, ám azt elismerik, hogy mi, választópolgárok győztünk. Győztük kivárni a koszovói maraton végét. A legnagyobb siker az, hogy a záródokumentum egy szóval sem említi Koszovó függetlenségét. Valószínűleg azért, mert már régen független.

Most van folyamatban a megállapodás és a győzelem megmagyarázása. Azt beismerjük, hogy ha a megállapodást 10 évvel ezelőtt írtuk volna alá, akkor tízszer többet kaphattunk volna. Ezt az államfő is megerősítette, de nem nézett a szemünkbe, csupán azt nyomatékosította, hogy az alkotmány szerint Koszovó továbbra is Szerbia része. A különbség csak az, hogy a területén már nincsenek szerbiai katonák, rendőrök, és a pristinai törvények érvényesek. Azt szokták mondani, hogy az Isten nem ver bottal. Hogy ez mennyire igaz, most is láthattuk: azok a radikális-szocialisták írták alá Koszovó közvetett függetlenségét, akik a háborút kezdték, és megesküdtek, hogy Koszovót soha nem adják. Átkozzák is őket a magukra maradt hithű radikálisok és a Koštunica-párt, melynek mandátuma alatt kiáltották ki Koszovó függetlenségét. A kormányfőt és az első helyettesét olyan átkokkal sújtják, amelyekbe még a faluvégi kuruzsló asszonyok és boszorkányok is belepirulnának. A kormányfőhelyettesnek a volt radikális kollégái például azt kívánják, hogy a siptár albánok még a fajtáját is irtsák ki. Az életveszélyes fenyegetések olyannyira gyakorivá váltak, mint a jó napot vagy jó reggelt köszöntése.

A fenyegetések azonban nem rettentik vissza a bátor kormányfőhelyettest, ki is jelentette, hogy nem fél senkitől. Sőt, fogadni mernék, hogy a haja szála sem görbül majd, hiszen a néhai Zoran Đinđić kormányfőt is minden előzetes fenyegetés nélkül ölték meg, akárcsak azt a néhány ismert újságírót, akiknek gyilkosait még ma sem fogták el. Az a gyanúm, hogy a volt radikális párti kollégák a véres fenyegetésekkel még jót is tesznek a kormányfőhelyettesnek, hiszen az egész ország aggódik életéért, és csodálja bátorságát.

A végén pedig az is kiderül, hogy a megvédett koszovói szerbek a legelégedetlenebbek. Ők ugyanis nem hajlandók kisebbségként élni. Ez azonban lehetséges: a több mint egymillió romániai, az 5-600 ezer szlovákiai és a 250 ezer vajdasági, azaz szerbiai magyar példája is bizonyítja, a 8-9 milliós ukrajnai orosz kisebbségről nem is beszélve. Lehet tehát kisebbségben is élni, csak dolgozni kell, és megbecsülni a szomszédokat. Az igazi békességet a koszovói albánok és szerbek teremtik majd meg, nem pedig a politikusok, akik a sikerre vadásznak, és még az ördöggel is hajlandók szövetkezni, hogy minél tovább istenek maradhassanak.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..