home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Kormányválság Magyarországon
(Szerkesztőségi hírösszefoglaló)
2008.04.09.
LXIII. évf. 15. szám

Miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pártja számára nézve kudarccal végződött népszavazás után bejelentette, hogy meneszti Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert, illetve a koalíciós szerződés felülvizsgálatát is megemlítette, az SZDSZ bekeményített. A múlt hét elejére teljessé lett a ko...

Miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pártja számára nézve kudarccal végződött népszavazás után bejelentette, hogy meneszti Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert, illetve a koalíciós szerződés felülvizsgálatát is megemlítette, az SZDSZ bekeményített. A múlt hét elejére teljessé lett a kormányválság, az SZDSZ ugyanis bejelentette, hogy április 30-ei határidővel kilép a koalícióból, visszahívja minisztereit a kormányból. Három jól elhatárolható kérdéskör mentén lehet gondolkodni a közeljövő eseményeiről: MSZP kisebbségi kormányzás, előrehozott választások, esetleg - Medgyessy Péterhez hasonlóan -- az MSZP meneszti Gyurcsány Ferencet a koalíció megtartása érdekében.
Most már majdnem biztos: az SZDSZ elhagyja a szocialistákat, májustól kiválik a koalícióból. Erre az április 27-ére kitűzött küldöttgyűlésnek kell ráütnie a pecsétet. A tisztújító küldöttgyűlést nagy valószínűséggel június 7-én tartják meg, ott Kóka János pártelnöki széke a tét. Kuncze, Fodor és Szent-Iványi nevét is emlegették a küldöttek az Országos Tanács (OT) szombati tanácskozásán.
Gyurcsány nem ért egyet az SZDSZ döntésével. Nem ért egyet az SZDSZ döntésével - jelentette ki a Népszavának Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányzati felelősség indokolttá tette volna, hogy jobban átgondolják ezt a lépést. Az egypárti szocialista kormányzás egyaránt jelenthet nehézségeket és persze bizonyos korlátozott előnyöket is. Úgy vélte, a Fidesz jelenlegi népszerűségét nem programjának, hanem programja eltitkolásának köszönheti. Az országnak változásokra van szüksége, de egy előrehozott választás nem áll érdekében.
Tölgyessy Péter a Népszabadságban: ,,A hazai baloldal a rendszerváltás óta nem volt a mostanihoz fogható krízishelyzetben. A bajoknak csupán heveny, lázas megjelenése a kormányválság. A koalíció a régi magyar társadalmi modell fokozódó elfáradása közepette vette át a vezetést, és elejétől fogva az ország érdekeire kevéssé figyelő Fidesz-rohamok közepette kormányoz. Az elmúlt bő fél évtized alatt a baloldal sorjában végigpróbálta két nagy XX. századi hagyományát.”
Junge Welt: Védekezésbe szorulnak a neoliberálisok? A radikális baloldali napilapban Tomasz Konicz a Védekezésbe szorult neoliberálisok című cikkében elemzi a magyarországi kormányválság eseményeit. Horváth Ágnes elbocsátásával próbálták csökkenteni a neoliberális egészségügyi reformról rendezett március 9-ei népszavazás megrendítő következményeit ,,súlyosan megrendült szociáldemokraták” - olvasható a cikkben. Konicz úgy látja: a népszavazást követő vereség után Gyurcsány számára nagy volt a csábítás, hogy Hortváthot, a legnépszerűtlenebb magyar politikust állítsa be bűnbakként. A szerző úgy látja: a fenyegetőzés ellenére a liberálisok óvakodni fognak, hogy előrehozott választásokat provokáljanak, hiszen mindkét egykori kormánypárt az abszolút népszerűségi gödörben található - ezért vélhetően kívülről támogatják majd a kormányt.
Nincs válságmenedzselési programja a Fidesznek. Egymástól független fideszes források a Népszabadságot úgy tájékoztatták, hogy a híresztelésektől eltérően a Fidesznek nincs ,,konkrét kormányzati válságmenedzselési programja az íróasztalfiókban". Egyelőre nem lehet ugyanis kalkulálni azzal, hogy 2010-ben vagy előbb lesznek-e a választások, s akkor épp ,,hogy áll a tőzsde, vagy éppen milyen lesz az olaj világpiaci ára". Arról nem is beszélve - teszik hozzá -, hogy a Fidesz ma még azt sem tudhatja, ,,milyen csontvázakat hagy a szekrényben maga után a Gyurcsány-kormány".
Hogyan maradhat kormányfő Gyurcsány? Gyurcsány Ferenc túlélésének egyetlen esélye, ha biztosítja a parlamenti többséget - ez az egyöntetű vélemény az MSZP-ben - írja a Hírszerző internetes portál. A pártelitben mindenesetre többen is új miniszterelnökben gondolkoznak. Ezzel együtt úgy tűnik: egyelőre nem lehet megbuktatni a kormányfőt. Annyiban továbbra is változatlan a helyzet, hogy képtelenség kiszámítani az elkövetkező hetek (sőt, napok vagy akár órák) eseményeit, így a lehetséges forgatókönyvek száma lassan végtelenre nő.
Medgyessy: ,,Gyurcsány még fiatal”. Medgyessy Péter volt miniszterelnök szerint valószínűtlen, hogy a következő parlamenti választásokat az MSZP és az SZDSZ nyerné meg. Azt viszont elképzelhetően tartja, hogy 2014-ben Gyurcsány Ferenc lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje - nyilatkozta a volt kormányfő a Vasárnapi Blikknek.
Paul Lendvai Kókáról: ,,Ki ez a nagyképű milliárdos?” Paul Lendvai, a Bécsben élő közíró a Klubrádió Kontra című műsorában elhamarkodottnak tartotta, hogy a szabad demokraták kiléptek a koalícióból. Paul Lendvai kétségeit fogalmazta meg Kóka János politikai teljesítménye kapcsán. Állítása szerint az SZDSZ-elnök képessége kérdéseket vet fel. A bécsi közíró szerint válaszolni kell arra a kérdésre is, hogy ki ez a nagyképű milliárdos.
A Der Standard a magyar belpolitikai helyzetről. Szakadás gyógyulási eséllyel címmel közölt kommentárt múlt csütörtöki számában a Der Standard című osztrák napilap a magyarországi belpolitikai helyzetről. A jegyzetíró szerint minden arra mutat, hogy kisebbségi kormány alakul. Még ha Magyarországon nincs is rá precedens, ez a terv akár sikeres is lehet - teszi hozzá. Előrehozott választást ugyanis jelenleg senki sem akar. A szocialistákat és a liberálisokat megsemmisítő vereség fenyegetné. A Fidesznek pedig nem sietős. A takarékossági politika folytatását inkább a szocialistákra hagyja, akik ebben számíthatnak a liberálisok szavazataira a parlamentben. Egy kisebbségi kormányzás előnnyel is járhatna: a ,,bal- és a jobboldal", amely Magyarországon jobban gyűlöli egymást, mint bárhol másutt, arra kényszerülhetne, hogy legalább néhány szakmai kérdésben együttműködjön - vélekedett a Der Standard szemleírója.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..