home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Irodanyitás Oroszlámoson
Mihók Anikó
2012.07.26.
LXVII. évf. 30. szám

Irodát avatott Oroszlámos magyar művelődési egyesülete. Az egy éve alakult dr. Batthyany Strattmann László Művelődési Egyesület a helyi szövetkezeti otthon emeletére költözött be. A ceremónia előtti rövid művelődési műsort a falu házasságkötő termében tartották meg.Ünnepi beszédet Újhelyi Nándor, a...

Irodát avatott Oroszlámos magyar művelődési egyesülete. Az egy éve alakult dr. Batthyany Strattmann László Művelődési Egyesület a helyi szövetkezeti otthon emeletére költözött be. A ceremónia előtti rövid művelődési műsort a falu házasságkötő termében tartották meg.
Ünnepi beszédet Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke mondott, és egy, dr. Batthyany Strattmann Lászlót ábrázoló festményt ajándékozott az egyesületnek. Köszöntötte az egybegyűlteket Kovács Magdaléna, a községi tanács tagja és Csejtei Dezső, az egyesület elnöke is. Fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa, illetve szavalataikkal színesítették az estét a Ballangó nővérek, Lukácsi Balázs és Barta Krisztina.
A dr. Batthyany Strattmann László Művelődési Egyesület abból a nemes célból alakult meg, hogy újjáélessze a falu művelődési életét, törődjön a kulturális és népi értékek megőrzésével, s összefogja mindazokat, akik ezért tenni is kívánnak valamit. Az egyesület Oroszlámos utolsó grófjáról kapta a nevét.
- Dr. Batthyany Strattmann László családja a környék földbirtokosa volt. Ő maga orvosként működött, jótékonykodva gyógyított, és később boldoggá avatták - mondta Csejtei Dezső elnök.
Újhelyi Nándor elmondta: nagyon fontos, hogy minden falunak legyen művelődési egyesülete, hiszen egyrészt így megőrzik önazonosságukat az emberek, másrészt pedig a rendezvények szervezésével ápolják a magyar néphagyományokat és a nyelvet.
- 2008-ban célként fogalmaztuk meg azt a feladatot, hogy újjászervezzük Törökkanizsa község területén a magyar művelődési életet. Ekkor alakítottuk meg a művelődési egyesületeket, és tulajdonképpen ennek a folyamatnak a záró részeként jött létre pontosan egy évvel ezelőtt a dr. Batthyany Strattmann László Művelődési Egyesület - hangsúlyozta Újhelyi Nándor.
A lassan elnéptelenedő falu művelődési életében fontos momentum az egyesület megalakulása. Tevékenységi körébe a falu művelődési életének újjászervezése, új tartalmakkal való bővítése, a fiatal tehetségek felkarolása, valamint a különféle rendezvények, zenés estek és könyvbemutatók megszervezése tartozik, de bekapcsolódtak már a helyi temető takarításába, illetve ugyanott hamarosan parkolót alakítanak ki az önkormányzat által adományozott tetőcserép felhasználásával. A művelődési egyesület további tervei között szerepel festőműhely és versszakkör, valamint kézműves-foglakozások indítása is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..