home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
,,Hisz voltál, itt a nyomod”
k. o.
2011.03.23.
LXVI. évf. 12. szám
,,Hisz voltál, itt a nyomod”

A publicisztikai pályázat idei nyertesei - Fényképezte Szalai AttilaXIV. Podolszki József Irodalmi Emléknap, Bácsfeketehegy, 2011. március 19.,,Tartása van bennünk a létnek'', írta egy helyütt Podolszki Joka, s kíméletlenül ehhez igazodott egész életében, minden munkájában. Mint aho...

A publicisztikai pályázat idei nyertesei - Fényképezte Szalai Attila

XIV. Podolszki József Irodalmi Emléknap, Bácsfeketehegy, 2011. március 19.
,,Tartása van bennünk a létnek'', írta egy helyütt Podolszki Joka, s kíméletlenül ehhez igazodott egész életében, minden munkájában. Mint ahogy másik társa is az időnap előtt való elmenésben, Bácsfeketehegy-Feketics másik jeles szülötte: dr. Vajda Gábor - mondta az emléktábla előtt Dudás Károly, a VMMSZ elnöke. Majd hozzáfűzte: - A hajlíthatatlanság volt a leginkább jellemző mindkettőjükre, s ez időnként heves vitákat lobbantott fel nemcsak környezetükben, hanem egymás között is. Jómagam úgy tudom elképzelni őket, hogy odaát - remélem: odafönn - is tüzesen vitatkoznak. Nem öncélúan: irodalmunk, újságírásunk, közéletünk jobbítása, egész közösségünk fölemelése érdekében.
Az irodalmi emléknap szelleméhez igazodott A Kárpát-medence vándora elnevezésű Gyurkovics Hunor-kiállítás is, amelyet Bata János magyarkanizsai költő, műfordító nyitott meg. ,,A festő, aki megálmodta önmagát”, most szakrális jellegű, a vajdasági tájhoz kötődő alkotásaiból mutatott be néhányat.
Talán nincs még egy olyan vajdasági település, amelynek olyan gazdag helytörténeti dokumentuma lenne, mint Bácsfeketehegynek - mondta könyvismertetőjében Német Ferenc, a Fórum Könyvkiadó igazgatója, aki a falu szülöttének, Sárközi Ferencnek A múltból merítettem című könyve 3. kötetét mutatta be. A családi hagyatékról az unoka, Sárközi István is beszélt. A helytörténeti munka jelentőségét Sági Varga Kinga és Bordás Győző is méltatta.
Az esti irodalmi műsorban a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai szólaltatták meg Fehér Ferenc, Fenyvesi Ottó, Majtényi Mihály és Bogdán József műveit. Közreműködött: Farkas Beatrix, Farkas Hajnalka, Kapornyai Lívia, Némedi Imre, Pásztor Anasztázia, Rizsányi Attila és Szarka Ákos. Zongorán játszott Csőke Andrea és Csőke Noémi, fuvolán pedig Csőke Márk. A műsort Horváth Emma és Hajvert Ákos állította össze.
Az idei publicisztikai pályázatra beérkezett pályaműveket Tóth Lívia, Sándor Zoltán és Szakács Áron bírálta el. A 31 beérkezett írás többsége műfajilag a jegyzetek közé sorolható, de néhány igen tartalmas interjú is elkészült - mondta beszámolójában és értékelésében Tóth Lívia, a bírálóbizottság elnöke. A fiatal alkotók méltón követték Podolszki szellemiségét, hiszen kiváló témaérzékenységről tettek tanúságot. A díjazottak a muzslyai Sziveri Színpad és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének ajándékcsomagját kapták, a helyezettek pedig pénzjutalomban is részesültek. A XIV. Podolszki József publicisztikai pályázat első helyezettje A civil című interjú szerzője, a zentai Kókai Zsolt lett. A második díj a Kirekesztünk, avagy sem című írás szerzőjét illeti meg, a topolyai Drobina Laurát. Harmadik az adai Raffai Ágnes Meggyőződés című interjúja. Különdíjat kapott a zentai Bata Brigitta (Gólkirály testvérpár) és a királyhalmi Berényi Emőke (Jegyzet).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..