home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
Hazudni csak az ember képes
2007.01.24.
LXII. évf. 4. szám
Hazudni csak az ember képes

Szabó Attila fotójaSánta kutyák tora címmel három bácskai helységben, Temerinben, Újvidéken és Óbecsén tartott előadást Czakó Gábor író, a Duna Tv Beavatás című népszerű műsorának a szerkesztője. A neves vendéget a VMDP hívta meg, Óbecsén viszont a Than Fivérek Értelmiségi Kör vállalta a há...

Szabó Attila fotója

Sánta kutyák tora címmel három bácskai helységben, Temerinben, Újvidéken és Óbecsén tartott előadást Czakó Gábor író, a Duna Tv Beavatás című népszerű műsorának a szerkesztője. A neves vendéget a VMDP hívta meg, Óbecsén viszont a Than Fivérek Értelmiségi Kör vállalta a házigazda szerepét. A szervezők úgy vélték, mivel választási hajrában vagyunk, a téma adva van: ilyenkor hallani ugyanis a legtöbb nagyotmondást, gátlástalan és felelőtlen ígérgetést.
Czakó Gábor 1942-ben született Decsen, 1960-ban érettségizett Szekszárdon, a jogi tanulmányait Pécsett végezte. Több lap szerkesztőségében dolgozik (Új Tükör, Mozgó Világ, Négy Évszak, Olvasó Nép), 1989 óta az Igen főszerkesztője, 1992-től a Magyar Szemle társszerkesztője. 1966 óta publikál országos lapokban. Írásművészetének legszembeötlőbb vonása a stílusok tudatos válogatása, ami abból az eltökéltségből ered, hogy mondanivalóit a nekik megfelelő formában jelenítse meg. Vagyis saját stílus helyett a művekét építi. A szerkesztésbeli, nyelvi, ábrázolási különbözőségek ellenére minden munkáját átlengi a humor: hol szelídebben, ironikusabban, hol vaskos népiességgel, vagy éles szatírába csapva. Szellemisége egyértelműen katolikusságából ered. Innen a valamennyi műben kimutatható Krisztus-utalás és Nap-pont, amely a belső szerkezetet megadja azáltal, hogy a hősök feléje szeretnének közeledni, vagy éppen még arra nézni is félnek. A prózai műfajok mindegyikében dolgozik. Megkapta többek között az Arany János-, a Babits Mihály-, a Sajtótisztesség-, a Kortárs- és a József Attila-díjat. Számos megjelent műve közül a legutóbbiak a Beavatás VI. - Ádám bokra, Tündérfalva (2006-ban), Belátás (cikkek 2002-2005), Ideák nyelve - a Beavatás ötödik kötete (2005), Titkos könyv - a Beavatás negyedik kötete, Még hetvenhét magyar népmese (Banga Ferenccel, 2004). (Az adatok az író honlapjáról származnak: www.czakogabor.hu)
Czakó Gábor tagja és szóvivője a Sánta Kutya Díjat odaítélő kuratóriumnak, amelyet a ,,közvélemény félretájékoztatásában elért kimagaslóan eredményes munkáért” ítélnek oda már egy évtizede - minden évben annyiszor, ahányszor péntek és 13-a egybeesik. Az ,,elismerés” születéséről a következőket mondta:
- Somogyi Győzőnek volt egy kiállítása a Néprajzi Múzeumban, a Magyar hősök arcképcsarnoka című portrésorozat. Katonai érdemek és erények alapján a magasbeli haza alakjait festette meg Árpádig visszamenően. Egy román politikus látogatásakor levétettek hat képet. Köztük volt Horthy Miklósé is, azé a kormányzóé, aki Magyarország történetében az egyetlen tengeri csatát nyerte meg. Ekkor többen felháborodtunk, és ülősztrájkot szerveztünk a múzeumban. Ez péntek 13-ára esett, és az esti vacsorán, amely Segesdi Gyuri barátomnál volt, fogalmazódott meg bennünk, hogy a hozzánk hasonló gondolkodású, de különféle foglalkozású emberekkel, akik nem szeretik, ha félrevezetik és cenzúrázzák őket, megalapítjuk ezt a díjat. Péntek 13-a a legtöbb háromszor van évente. Mondhatom, hogy jelöltekből nincs hiány, sőt, őrületes a tülekedés. Egyszer nem ültünk össze, amikor péntek 13-a éppen nagypéntek volt, mert akkor nem akartunk tréfálkozni.
* Esszésorozata, a Beavatás, 1997 végén indult minden második vasárnap a Duna Televízióban. A kezdési időpontja elég kései, a visszajelzések alapján azonban sokan nézik. A forgatókönyvek szerkesztett formában, könyv alakjában is megjelentek. Mi a titka ennek a hosszú népszerűségnek?
- Én sem számítottam rá, hogy eddig eltart, de igazából sohasem szoktam számolgatni. Ha az ember valamilyen munkába belefog, akkor azt igyekszik jól elvégezni. A világban hihetetlenül sok gondolat halmozódott fel az évezredek során, amelyeknek én csak a töredékét ismerem, és csak a töredék töredékét értem meg. De a töredék töredékéből is nagyon sok műsort lehet még forgatni, mert annyira gazdag az emberi gondolatok és problémák tárháza. Olyan kincsesbánya ez, amelyet semmiféle televízió sem tud kimeríteni. A Beavatás nem moralista műsor, mint sokan gondolják, hiszen foglalkozott már a sporttal, a zenével, művészetekkel, bizonyos nagy alkotókkal, sorsfordító könyvekkel, és minden évben van egy vicces száma is.
* 2004 júniusában kezdődött a Magyar Katolikus Rádióban minden hétfőn és pénteken az Esti mese felnőtteknek című műsora.
- Ez az úgynevezett magyar rémmese. A nyolcvanas években kezdtem el gyűjteni azokat a történeteket, amelyeket 77 magyar rémmese címen teszek közzé, már négy ilyen kötet jelent meg. Ezeknek az a közös tulajdonságuk, hogy nincs közöttük kitalált, hanem mind valahonnan jön. Valójában egy magyar anekdotakincs, ami forog a világban. Ami az emberekkel történt meg az elmúlt durván száz év alatt, ameddig visszanyúlik a kortársaim emlékezete, az van benne. Folyamatosan érkeznek újabb és újabb magyar rémmesék, amelyeket én megírok, és ezek hangzanak el.
* Mi a véleménye a jelenlegi magyarországi helyzetről?
- Magyarországon jelenleg egy bűnbanda uralkodik, amely a nemzetközi nagytőke kiszolgálója. Egyértelműen nem az ország érdekeit tartja szem előtt. A marxizmus elég távol áll tőlem, de Marxtól is igyekszem tanulni, tehát a komprádor burzsoázia (a gyarmatosító tőkésekkel összejátszó, őket kiszolgáló hazai tőkések - Idegen szavak és kifejezések szótára) van hatalmon. Példa erre az a törvény, hogy a gyógyszereket ezután a benzinkutak és a különböző bevásárlóközpontok is forgalmazhatják. Eddig a patikusok árulták, akik fel tudták világosítani a beteget a mellékhatásokról is. Ezt követően egy olyan cégcsoport kínálja majd a gyógyszerek egy részét, amelynek az emberei nem tudják, melyik mire való, és ugyanakkor nem fizetnek adót, vagy csak nagyon minimálisat. Vagyis a magyar adóbevételek jelentősen csökkennek, ami csak annak a csoportnak az érdeke, aki ezt a jogot megkapta. De ezer ilyen példát hozhatnék fel.
* Rólunk, az itteni viszonyokról mit mondana?
- A világon mindenhol igyekeznek a politikai erőket megvásárolni különböző gazdasági csoportosulások. Van is egy könyvem, a Magánállamok című, amely arról szól, hogyan foglalják el és igázzák le a történelmi államokat a magánállamok, amelyek semmiféle társadalmi felelőséggel nem rendelkeznek. Szerbiában is, Magyarországon is és a világ számos országában ugyanaz a séma működik. Megvásárolnak bizonyos politikai pártokat, és a demokrácia paravánja mögött, a komprádor burzsoá politikusok segítségével, megszerzik például a szerb köztulajdont bagóért. Minden országban van egy kis ellenállás, de ezeket a pártokat általában kiszorítják a hatalomból, fasisztának nyilvánítják, igyekeznek diszkreditálni.
* 2004 decemberében feljelentést tett a magyarországi Legfelsőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen, aki hazug és hamis adatokkal manipulálva arra buzdította a polgárokat, hogy szavazzanak a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotása ellen, és eközben lelki sérelmet okozott a magyarságnak. Hol tart ez az ügy, és volt-e visszhangja?
- A legkülönbözőbb ügyészségi fórumok vizsgálat nélkül elutasították. Arra hivatkoztak, hogy egy Patrubány Miklós nevű magyar állampolgár beadványát is elvetették - ő a miniszterelnököt jelentette fel, az enyémmel sem tehetnek mást. Az ügyészség törvénytiszteletéről csak annyit mondanék, hogy ő kettő, én viszont három bűncselekmény elkövetését terjesztettem be. A kezdeményezéshez sértettként sok ember csatlakozott, de senkit sem hallgattak ki. Nem lehet valakit azért sértegetni, mert magyar, az ismeretlen tettes és bűntársai viszont ezt követték el.
* Elégedett-e mostani előadásai vajdasági fogadtatásával?
- Az nem számít, hogy én elégedett vagyok-e, csak annak van jelentősége, hogy azok az emberek, akik az előadásaimat hallgatták, milyen érzésekkel mennek haza. Amint a Beavatás című műsorban, úgy itt is csak közvetítő vagyok, próbálom közelebb hozni azokat az értékeket, amelyeket az emberiség felhalmozott.
TÓTH Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..