home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Felszámolni vagy hinni?
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám
Felszámolni vagy hinni?

A sertéstenyésztők és a kis feldolgozóüzemek idejében felhívták az köztársasági illetékesek figyelmét arra, hogy változtassanak a sertéstenyésztésben uralkodó helyzeten, mert baj lesz.

Az év elején azt mondták az észak-bácskai sertéstenyésztők és feldolgozók, hogy az alacsony sertésárak miatt jelentősen csökkenhet a sertésállomány Vajdaságban, így tavaszra magas húsárakkal számolhatnak majd a vásárlók. Sőt akkor húshiányt is prognosztizáltak. Az előbbi bekövetkezett, az utóbbi nem. De vegyük szépen sorra az eseményeket. Mint ahogy lenni szokott, a politikusok (tisztelet a kivételnek!), amíg hatalomra nem kerülnek, sok mindent ígérgetnek. Hogy a csapból is tej fog folyni, támogatásokból annyi lesz, hogy nem tudnak majd mit kezdeni velük a gazdák, kolbászból készül majd a kerítés is. Ugye, ismerős? A behozatali lobbi viszont ismét győzött. A sertéstermelők meg találják fel magukat. (Fel is találták. Hogy hogyan, erre később még visszatérek.)

Szóval, mint kiderült, Szerbia tavaly csaknem 36 ezer tonna sertéshúst importált az EU-ból, csaknem négyszer annyit, mint 2011-ben. Legtöbb fagyasztott hús Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból érkezett a hazai piacra. És most jön a csavar! Az EU-ban legfeljebb fél évig lehet fagyasztani a húst, majd ha nem sikerül eladni, akkor vagy feldolgozva állateledelként kell értékesíteni, vagy meg kell semmisíteni. Mivel Szerbiában az Árutartalékokról szóló törvény szerint a hús 12 hónapig fagyasztható, így az EU-ban lejárt tárolási idejű húst legálisan be lehet szállítani — amit a feldolgozók (és nemcsak ők) ki is használnak. A beszállított fagyasztott húsból a feldolgozóknak, az érvényben lévő jogszabály szerint, csak késztermékeket volna szabad készíteni, de ismerve a nálunk uralkodó körülményeket, fennáll a gyanú, hogy ennek a húsnak egy részét kiolvasztva tőkehúsként értékesítik.

Az Állategészségügyi Igazgatóság azt állítja, hogy nem a kereskedők hozzák be a fagyasztott húst, hanem a húsfeldolgozók, és hogy a 2012-ben végzett ellenőrzések során egyetlenegy alkalommal sem találkoztak olyasmivel, amikor az előzőleg importált fagyasztott húst frissként hozták volna forgalomba.

A gond csak az, hogy ott is emberek dolgoznak. Emellett a köztársasági agrártárca, amely egyébként a hazai mezőgazdasági termelés őrangyala, titkolja a behozatali hús feldolgozóinak névjegyzékét. Miért?

A megkérdezett feldolgozók pedig sorra azt állítják, hogy a hentesüzleteikben eladásra kerülő tőkehús kizárólag hazai eredetű, és ami még fontosabb: friss nyersanyagból készült. Hát nem furcsa?

Szóval itt bújik meg a kis hentes-üzemeknél és a nagy feldolgozóknál tapasztalható árkülönbség. Ezt a Fogyasztók Nemzeti Szervezetének elnöke is alátámasztotta, mondván, hogy az ilyen kiolvasztott húst olcsóbban lehet értékesíteni a frissnél. Tegyenek próbát! Én már megtettem. Az előállt helyzet javítása érdekében a Mezőgazdasági Termelők Társulása közleményében arra szólította fel az agrártárca illetékeseit, hogy sürgősen változtassák meg a sertéshúsról szóló szabályzatot, amellyel megakadályozható lenne az olcsó fagyasztott sertéshús behozatala. A társulás szerint, a termékek csempészésén kívül, ez is oka a szerbiai sertésipar összeomlásának. A termelők képviselői ezzel magyarázzák a vágójószág felvásárlási árának drasztikus csökkenését is.

A Bajmoki Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a társuláson keresztül ők is levelet intéztek a Mezőgazdasági Minisztériumhoz, amelyben arra kérték az illetékeseket, hogy változtassák meg a sertéshús fagyasztására vonatkozó rendelkezést, és az Európia Unióhoz hasonlóan Szerbiában is csak 6 hónapig lehessen fagyasztani a húst. Mint az elnöktől megtudtam, az agrártárca átpasszolta a választ az Állategészségügyi Minisztériumnak. Onnan meg is érkezett a felelet, ami nem tartalmazott mást, mint az érvényben levő szabályzat kivonatát. A sertéstenyésztők pedig találják fel magukat. Fel is találták, mégpedig úgy, hogy felszámolták jószágállományukat, illetve csak annyit tartottak meg belőle, ami a család számára szükséges. Még a legkitartóbbak is azt fontolgatják — ami nagy szó azoknál, akik egykoron erre esküdtek fel —, hogy teljesen kiürítik az ólakat.

SERTÉSÁRAK (din/kg)
Vajdaság Szerbia
Kategória Csantavér Bajmok Zombor Kikinda Belgrád Čačak Kraljevo Niš Vranje
Hízósertés 80—120 kg 160—170 160—185 170 150 180 200 170 200 195
Hízósertés 120 kg felett 150—160 170 160 140—150 170 180 130 180 185
Malac 16—25 kg 230—250 220—230 200 250 250 240 210 200 280
Malac
15 kg-ig
250—270 240—260 200 250 270 250 230 220 280

 


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..