home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Falunap volt Pecesoron
BÚCSÚ Ottó
2006.05.31.
LXI. évf. 22. szám
Falunap volt Pecesoron

Kisebb vásár is gazdagította a falunapi műsortMájus 20-án falunapot tartottak az óbecsei községhez tartozó Pecesoron. Ez volt a 300 lélekszámú település első ilyen rendezvénye. A kezdeményező a most Adán élő Andróczky (Szilágyi) Eszter volt, aki ezzel kapcsolatban elmondta: iskolai találkoz...

Kisebb vásár is gazdagította a falunapi műsort

Május 20-án falunapot tartottak az óbecsei községhez tartozó Pecesoron. Ez volt a 300 lélekszámú település első ilyen rendezvénye. A kezdeményező a most Adán élő Andróczky (Szilágyi) Eszter volt, aki ezzel kapcsolatban elmondta: iskolai találkozójukon vetődött fel, hogy jó lenne nemcsak az egykori osztálytársaikkal, hanem az iskolájuk valamennyi régi diákjával találkozni, annál inkább, mert sokan nem ezen a településen élnek, hanem a környező nagyobb helységekben vagy a nagyvilágban szétszóródva. Erre a falunapi rendezvényükre mindannyiukat meghívták, a még életben levő egykori tanítóikkal együtt, valamint mindazokat, akik korábban valamilyen módon kivették részüket a település életéből.
A kezdeményezést a helyi közösség elfogadta. Barna József, a helyi közösség titkára ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az óbecsei képviselő-testület 1993 májusában hozott döntése alapján Pecesor önálló helyi közösséggé vált. Ezért került sor májusban a falunapi rendezvényre. Az ünnepségre mintegy 250 vendég érkezett, többnyire a településről elszármazottak, de rajtuk kívül megjelent az óbecsei képviselő-testület hattagú küldöttsége is, Dušan Jovanoviæ elnökkel és Knézi Péter alelnökkel a élén, továbbá Péter Antal óbecsei plébános, aki egyébként pecesori vikárius, Ferencz Erzsébet, az óbecsei Samu Mihály iskola igazgatója - hozzájuk tartozik a pecesori iskola -, valamint a helybeli általános iskola egykori és jelenlegi pedagógusai.
Az ünnepséget Barna József a helyi közösség titkára nyitotta meg. Szólt a falu életéről, jelenlegi helyzetéről. Az elszármazottak nevében Andróczky Eszter köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepség résztvevőit a községi vezetők is üdvözölték. A továbbiakban Péter Antal plébános misét szolgáltatott az 1966-ban épült helybeli templomban. Az ünnepség résztvevői ezután megtekintették a Búzavirág kézimunkacsoport kiállítását az iskola épületében, majd közös ebéd következett.
Kis település nagy tervei
A falunapi ünnepség kapcsán Barna Józsefet, a helyi közösség titkárát és Péter Antal plébánost, helyi vikáriust a település időszerű gondjairól kérdeztem.
A titkár úr elmondta, hogy az iskola épületét, amely mintegy fél évszázaddal ezelőtt, lakossági összefogással épült, a Kultúrotthonnal együtt, az Amerikai Fejlesztési Alap támogatásával 2003-ban felújították. Ekkor helyet kapott benne az óvoda és az orvosi rendelő is. Hetente kétszer jár ki hozzájuk Óbecséről egy általános orvos, egy egészségügyi nővér pedig minden munkanapon. A Kultúrotthon felújítását tavaly fejezték be. A munkálatokat szintén az ADF támogatásából tudták fizetni. Teljesen rendbe tették a tetőszerkezetét és a helyi közösségnek az épületben lévő irodáját. Két évvel ezelőtt két autóbuszmegállót létesítettek a településen. Óbecséről munkanapokon kétszer vagy háromszor jár ki az autóbusz, attól függően, hogy a tanulmányaikat a városban folytató diákok mikor mennek iskolába. Pecesoron ugyanis csak az általános iskola alsó négy osztályának befejezésére van lehetőség. A községi elnökkel és alelnökkel folytatott beszélgetésük alkalmával ígéretet kaptak tőlük, hogy a jövőben is támogatják a falunapi rendezvényt, továbbá ősztől digitális telefonközpontot meg internetcsatlakozást kap Pecesor. Terveik között szerepel a falusi turizmus beindítása, amelyhez - úgy vélik - megvannak a feltételeik. Ebből a célból turisztikai művelődési egyesületet alakítanak. Ennek jegyében már most a falunapra két fiákert fogadtak Moholról, hogy a vendégek végigkocsikázva a települést, megismerkedjenek annak régi és új részével, valamint a táj szépségével. Egy másik, jelentősnek számító tervük szerint, egy ipari üzemet szeretnének létesíteni, amelyben a mezőgazdasági melléktermékekből, például búzaszalmából fűtésre szolgáló brikettet állítanánk elő. Ezt a községi önkormányzat révén olaszországi donátorok segítségével kívánják megvalósítani. Ugyancsak a község közbenjárását veszik igénybe, hogy visszaszármaztassák a helyi közösségnek a Kultúrotthon és a mellette lévő bolt épületének a tulajdonjogát. Jelenleg mindkét épület az óbecsei Beèej Mezőgazdasági-Ipari Kombinát tulajdona, pedig ezeket annak idején a falu lakossága építette. Most kilátás van arra, hogy visszakapják ezeket az épületeket. A település művelődési életével kapcsolatban a titkár kiemelte, hogy nagyon szépen működik a Búzavirág kézimunkacsoportjuk, amely 12 tagot számlál, és a helyi közösség hathatós támogatásban részesíti.
Péter Antal plébános úr arról tájékoztatott, hogy márciustól novemberig minden hónap második és negyedik vasárnapján, valamint karácsonykor és szükség szerint más ünnepi alkalmakkor is Óbecséről kijár misézni a pecesori templomba. Elsőáldozást és bérmálkozást is tartanak. Az idén ugyan nincs elsőáldozójuk, de tizenketten bérmálkoztak.
Ide kívánkozik még a plébános úrnak a prédikációjában elhangzott felhívása, hogy a templom és az iskola mellett Pecesoron létre kell hozni a temetőt is, hogy az elhunytakat - ahogy fogalmazott - az őseik csontját ne kelljen szétszórni. Temető híján most többnyire a környékbeli települések temetőiben helyezik örök nyugalomra halottaikat.
Rendszeresítik a falunapot
Végül elmondható, hogy a pecesori falunapi rendezvény nagyon jól sikerült. Találkoztak, viszontlátták egymást az elszármazottak a helyben maradtakkal. A jó hangulatról két zenekar is gondoskodott. Egyik az erre az alkalomra felállított sátorban, a másik pedig a Kultúrotthon nagytermében húzta a talpalávalót. Ott voltak még a falu központjában felállított sátrakban a mézeskalácsosok, az emléktárgyak felbuzdulva, a szervezők úgy döntöttek, hogy a jövőben a falunapi rendezvény, rendszeresítik, hogy évente találkozhassanak az elszármazottak a helybeliekkel, és ezzel is gazdagítsák a teleépülés művelődési életét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..