home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
„Az élet jó Csak...”
Roncsák Alexander
2017.03.23.
LXXII. évf. 12. szám
„Az élet jó Csak...”

Sablonos sétáinkat akár úgy is feldobhatjuk, hogy átmegyünk az utca másik oldalára, és rácsodálkozunk korábbi útvonalunk elő-előtűnő rejtelmeire.

Kipróbáltam.

Csaknem harminc évig kizárólag az utcánk egyik, többnyire árnyékos oldalán gyalogoltam. Aztán egyszer, már az utca vége felé, a járdára terpeszkedő építkezés a túlsó „partra” irányított. Különös és szokatlan élmény volt át- és visszanézni.

Talán mondanom sem kell, másnap már jóval az akadály kényszere előtt áttértem a nagyrészt napos oldalra. Furcsa volt, hogy ezúttal nem azok az emberek jöttek velem szembe, mint annak előtte. Hogy megugattak a kutyák. Hogy másképpen lejtett a járda. Meg kellett tanulnom...

Mondjuk, a reggelente kocogó öregurat szinte ugyanolyannak láttam, mint korábban. Mert ő mindig az úton futott. Különösebben az utca egyik oldala sem érdekelte. Csak a mosolyogva megtett kilométerek. A kordában tartott kilogrammok.

A szemetesbokrok erről az oldalról nagyobbnak tűntek. Az ismerősök nem köszöntek át. Városban ez különben sem divat. Falun talán még a mai napig is átköszönnek egymásnak az emberek. Még az olyan széles utcában is, mint amilyen a bajsai SlovenskáSlovačkaSzlovák. Ahol születtem. És eltöltöttem életem első harminc évét. A másik harmincat pedig itt, Szabadkán, a nagy esőben ezer kis tavat fakasztó Zombori út közelében. A Zombori úti fák metszése ezekben a napokban többünket is átterel a túlsó oldalra. Az áttelelt ágak, a csonkok az égig érnek. Előttünk kibontakozik a csonkolás művészete. Segít a fáknak tavaszba borulni. A fejvadász ágakat ártalmatlanítani. Eltörni tőben a veszélyt.

A Strossmayer utcában is ápolták ezt a művészeti ágazatot. Amely feltárt előttem egy talán nem is olyan régi időket és avítt értékeket (?) idéző épületet, rajta hat idillikus mozaikkal...

A téren töredező napórakezdemény.

A hotel bejáratánál egy befejezett Napóra. Ács József alkotása. Márványmozaik.

A börtönhöz közel két egymást átölelő fa. A szerelem rabjai?

A felüljáró lábánál már régen láttam kuporogni a kéregetőt. Vajon onnan elolvashatta, mit üzen a túloldali fal? Nem. Tekintete a korlátba ütközött.

Igen. Ez az a felüljáró, mely alatt már évtizedek óta megbénul az élet, amikor nagy esők idején felgyülemlik a víz. Az utca napos és árnyékos oldaláról is nézve...

Valaki azt javasolta, sétáljak el a felüljáró alatt a másik oldalon. Elsétáltam.

Az élet jó Csak mi nem tudjuk ÉLNI! Rivallt rám a falfirka. (Előtte sosem vettem észre. Nem ezen az oldalon járok.) És ami ritka: magyar nyelven. Egy régi fotó tanulsága szerint talán ez volt az első graffiti ezen a falon. A szerző nem adott receptet. Mindenki állítsa össze a sajátját! Ha nem sikerül, menjen át a túloldalra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..