home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Attilát megoperálhatják
Józó Mónika
2008.04.09.
LXIII. évf. 15. szám
Attilát megoperálhatják

A Nagypál és a Balašević családNagypál Attila történetével már néhány hónappal ezelőtt megismerkedhettek az olvasók. å az a négyéves adai kisfiú, aki hallójárat nélkül született, s akinek operációra és egy bizonyos BAHA-készülék beültetésére van szüksége ahhoz, hogy teljes értékű é...

A Nagypál és a Balašević család

Nagypál Attila történetével már néhány hónappal ezelőtt megismerkedhettek az olvasók. å az a négyéves adai kisfiú, aki hallójárat nélkül született, s akinek operációra és egy bizonyos BAHA-készülék beültetésére van szüksége ahhoz, hogy teljes értékű életet élhessen, a vele egykorú gyerekekkel együtt játszhasson, érzékelje a körülötte lévő világot, megértse azokat, akik hozzá szólnak, s végre megtanulhasson beszélni.
Attila szüleivel már gyermekük megszületésekor közölték, hogy milyen súlyos problémával állnak szemben. Ezután vizsgálatok sora következett: CT-, Bera-vizsgálat stb. De ahogy múlt az idő, észrevették, hogy a csöppség az erősebb hangokra, a csöngőére, a kutyaugatásra reagál, tehát a helyzet mégsem olyan kilátástalan, mint amilyennek hitték. Egyetlen beavatkozással helyrehozható Attila veleszületett rendellenessége -- mondták az orvosok. De az operáció sokba kerül, és támogatást nem kaphattak, mert nem életmentő beavatkozásról van szó, a kisfiú teljesen egészséges, éppen csak nem hall.
Attila története azok közé a ritka történetek közé tartozik, amely boldog véget érhet. Mivelhogy a szülők segélykérését meghallották -- és meghallgatták. A Szegénység Csökkentésével Foglalkozó Bizottság adai irodájának vezetője, Vesna Civrić és a humanitárius tevékenységéről is ismert Đorđe és Olivera Balašević közbenjárására a család számlájára megérkezett az a több mint hatezer euró, amely megváltoztathatja Attila életét.
A pénzt szimbolikusan április 1-jén, az adai színházteremben megtartott Godot-ra várva című előadás előtt adták át. A darab különlegessége, hogy Beba Balašević rendezte, és az este során színpadra léptek a Balašević család tagjai is.
Attila nem tudta mire vélni a színházteremben összegyűlt tömeget, s még az ajándékba kapott kerékpárral sem sikerült a színpadra csalogatni, ennek ellenére úgy látszott, élvezi az előadást, melyet hamarosan, az április 4-ei magyarországi operáció után már nemcsak láthat, hanem hallhat is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..