home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A nép szentje
K. N.
2008.04.23.
LXIII. évf. 17. szám

György egy előkelő kappadókiai családból származott. Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Anyja hatására áttért a keresztény hitre, és a pogányságot támadta, ahol csak tudta. Amikor a csá...

György egy előkelő kappadókiai családból származott. Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Anyja hatására áttért a keresztény hitre, és a pogányságot támadta, ahol csak tudta. Amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte, lemondott hivataláról, és a császár ellen fordult. Emiatt börtönbe vetették, és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni, 303-ban kivégezték.
Rómában az 5. századtól volt saját temploma. Szíriában pedig már a 4. századtól találunk Szent György-templomokat, Egyiptomban mintegy 40 templom és kolostor, Ciprus szigetén pedig még hatvannál is több szentély viseli a nevét. Nálunk a Délvidéken Kúlán, Moholon, Szabadkán, Törökkanizsán és Vajszkán szenteltek templomot a tiszteletére.
Szent György tisztelete Európában a középkorban volt a legerősebb: mint általában a lovagok oltalmazója és a zarándokok védelmezője, ezáltal a nép segítőszentje. Egyszerre volt védőszentje a parasztoknak, lovaiknak és állatállományuknak, ma pedig a cserkészek és a rendőrök is védelmezőjüket tisztelik benne.
Különösképpen nagy volt György tekintélye a középkori Angliában. Oroszlánszívű Richárdnak személyes védőszentje volt, és III. Henrik idejében az 1222. évi oxfordi nemzeti zsinaton az angol királyság oltalmazójává nyilvánították.
A lovagi párviadalok megszűntével népszerűségében a sárkányölő motívumok kerültek előtérbe.
A leghíresebb Szent György-szobor Prágában van, másolatai pedig Kolozsváron, Budapesten és Szegeden állnak.
A székelyföldi város, Sepsiszentgyörgy alapítása is a magyar nemzet György iránti tiszteletét jelzi, de őhozzá kapcsolódik az 1326. április 24-én alapított első magyar uralkodói lovagrend is. A lovagok világi és egyházi szolgálatokat egyaránt elláttak. Egyházi feladatukból fakadt a kereszténység védelme, az ünnepek fényének biztosítása, a gyöngék, a szegények és elesettek védelme, támogatása. A rend alkotmányát 1990-ben régi szellemben, de a 20. század végi követelményeknek megfelelően felújították. A lovagrend több területen tevékenykedik: hagyományápolás, ezen belül a történelmi évfordulók megünneplése, a középkori kutatások elősegítése és publikálása; oktatás, tudományos összejövetelek szervezése; lelki gondozás; adományok és segélyek gyűjtése.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..