home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A költségvetési eszközök rendeltetésszerű felhasználása
TOMEK Viktor TÓTH Tibor
2006.01.24.
LXI. évf. 4. szám
A költségvetési eszközök rendeltetésszerű felhasználása

Tari István, a VMDK alelnöke elmondta, hogy az Óbecsén kialakult politikai helyzet elsősorban a rossz önkormányzati törvénynek köszönhető. Óbecsén is felütötte a fejét a mandátumokkal való kereskedés, példaként a Szerbiai Demokrata Pártot említette, akik az elmúlt óbecsei választásokon anny...

Tari István, a VMDK alelnöke elmondta, hogy az Óbecsén kialakult politikai helyzet elsősorban a rossz önkormányzati törvénynek köszönhető. Óbecsén is felütötte a fejét a mandátumokkal való kereskedés, példaként a Szerbiai Demokrata Pártot említette, akik az elmúlt óbecsei választásokon annyi szavazatot sem szereztek, mint amennyi az érvénytelen szavazatok száma volt, mégis ebben a pillanatban már három tanácsnokkal rendelkeznek.
- Mindez a sajátos balkáni módon értelmezett törvényekből adódik, ahol tulajdonképpen pártok, illetve szervezetek versengenek a listáikkal és amikor a képviselők megszerzik a helyeket, akkor ők már szabadon gazdálkodhatnak ezekkel a helyekkel. Úgy gondolom, ha a pártok szerzik meg a mandátumokat, akkor nekik kellene azokkal a mandátumokkal gazdálkodni. Nálunk Óbecsén nem ez történik, s tulajdonképpen ez vezetett ehhez a zavaros politikai helyzethez, ami egyes politikai tényezőknek nagyon is megfelel - mondta az alelnök.
A február ötödikei polgármesteri választásokkal kapcsolatban Tari elmondta, hogy rendkívül fontos lett volna, hogy az óbecsei magyarság összefogjon és egy közös jelöltet állítson, akinek nem lett volna kötelező a VMDK soraiból kikerülnie.
- Javaslatunkra a magát leghatalmasabbnak valló magyar párt képviselői úgy reagáltak, hogy rögtön megválasztották saját jelöltjüket, ezzel újra politikai kiskorúságukról tettek tanúbizonyságot, számunkra pedig egyértelművé vált, hogy nem kívánnak velünk szövetkezni. Továbbra is elkövetik azokat a szarvashibákat, amelyekkel nem nagyon lehet politizálni - mondta Tari István.
Az elmúlt időszakban a VMDK, a Szerb Radikális Párttal és az időközben felbomlott Szerb Néppárttal koalícióban irányította a várost. Az alelnök elmondta, hogy a radikálisokkal semmiféle szerződést nem írtak alá, csupán szimpla önkormányzati együttműködésről volt szó.
- 2000 és 2004 között nagy koalíciót alkottunk a VMSZ-szel és a DP-vel. A VMSZ-szel való együttműködésünk megromlott, mivel az elmúlt időszakban az önkormányzati választások előtt a VMSZ a demokratákkal összefogva, nyilvánvalóan felsőbb beintésre, leváltotta a mi tisztségviselőinket. Híján voltunk azoknak a partnereknek akikkel együtt tudtunk volna működni. Nyilvánvaló, hogy azokkal akik fél évvel a választások előtt leváltották tisztségviselőinket nem volt sok értelme koalícióra lépni. A radikálisokhoz hasonlóan mi is nemzeti párt vagyunk, s tapasztalatból állítom, hogy működőképesek voltunk. Nem a Nagy-Szerbiának a határait húztuk meg, de nem is a Nagy-Magyarország déli határait próbáltuk meg eltalálni, hanem kizárólag a Közműveket kíséreltük meg működtetni koalíciós partnerünkkel. A néppárti polgármesterrel nem volt szerencsénk, mivel nem arra költötte a költségvetési eszközöket, amire kellett volna. 2005 februárjától zűrzavar uralkodik az óbecsei politikai életben, ami remélem az új polgármester megválasztásával csillapodni fog - mondta Tari István.
A VMDK, amennyiben jelöltjük nyerné a választásokat, első lépésként ügyelne a költségvetési eszközök rendeltetésszerű felhasználására. A jelenlegi megbízott elnök Dr. Páll Sándor - aki a VMDK polgármesterjelöltje - már a közigazgatásban eluralkodott aránytalanul magas fizetéseket a törvényes keretek közé szorította, ami elég nagy ellenállást váltott ki az érintettek körében.
Megdöbbentő, hogy Óbecsén egy közvállalat élén sincs magyar nemzetiségű ember. Tari szerint az óbecsei magyarság körében kevés a jó szakember, s még kevesebb az, aki tisztséget is vállalna.
- Rengeteg fiatal külföldre távozott, ebben az elöregedett közösségünkben rengeteg látszattevékenység van, az emberek mímelik a cselekvést, ahol meg kell fogni a dolog végét - legyen szó akár egy új intézmény megalapozásáról, akár bármely más tevékenységről - eltűnnek a szakemberek, és az építő jellegű hozzáállás, mivel közösségünk mély válságban van. Bizonyos magyar politikai pártok azt szajkózzák, hogy a radikálisokkal együttműködni mekkora bűn, én ezt nevetségesnek tartom. Mi nem válogathatjuk meg, hogy a szerbség melyik pártra adja a legtöbb szavazatot, a politikában erőviszonyok működnek, s mindenkinek tudomásul kell vennie, ha tetszik, ha nem, hogy jelenleg a szerbség körében Óbecsén a radikálisok a legnépszerűbbek. Minderre azt tudom mondani, hogy aki politizál, az nem fanyaloghat, aki kéményseprőkkel barátkozik az ne csodálkozzon, ha bekormozódik - fejezte be beszélgetésünket Tari István.
Összefoghattunk volna
A VMDP is javában készül a polgármester választásokra, jelöltjük Friss László fiatal ügyvéd és mezőgazdasági vállalkozó, aki a kisvállalkozók fő támogatója is egyben.
- Nyugodtan kijelenthetem, hogy az óbecsei politikai színtéren mi vagyunk az egyetlen tiszta lelkiismerettel rendelkező párt, közülünk az elmúlt időszakban nem sározta be senki sem a nevét, tagságunkból senkire sem emelhetnek semmilyen kifogást Óbecse polgárai. A politikai helyzet a városban nagyon összetett, nem lehet egy tollvonással megoldani a problémákat. Első dolgunk az lesz, amennyiben a választópolgárok bennünket választanak, hogy felmérjük mekkora kárt okozott az előző struktúra a városnak, majd meghozzuk a szanálási tervet, ami alapján dolgozni fogunk. A község költségvetését mihamarabb rendbe kell hozni - mondta Friss László.
Varnyú Ilona, a VMDP községi szervezetének elnöke elmondta, hogy a városban a lakosság nem egyforma jogokat élvez, amíg a szerb nyelvűek lakta utcák aszfaltozottak, addig a város zömében magyarok lakta részei úsznak a sártengerben. A községi képviselő-testület jelenlegi elnöke, aki egyben polgármester is, teljesen magyartalanította Óbecse gazdasági életét, mivel az igazgatói székekbe kizárólag szerb anyanyelvű egyéneket ültetett. A VMDP mindezen változtatni szeretne.
- A VMDP érdemlegesnek találta az együttműködést a többi magyar párttal, de a VMSZ-nek fentről megtiltották, hogy a VMDK-val tárgyaljon. A VMSZ visszakozása után, mi sem kerültünk partneri viszonyba a VMDK-val, mivel nekünk nem tetszik, hogy a radikálisok árnyékában tevékenykednek. Pedig jó lett volna, ha a három magyar párt közös polgármestert állít - mondta Varnyú Ilona.
Mint látható Óbecsén jócskán összekuszálódtak a dolgok. A gordiuszi csomót a választópolgárok bogozhatják ki, amennyiben február ötödikén minél nagyobb számban az urnák elé járulnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..