home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A Buki-híd esete a politikával
Orosz Ibolya
2005.03.16.
LX. évf. 11. szám
A Buki-híd esete a politikával

Lefelé folyik a Körös - a Buki-híd alatt- Még decemberben értesítettek arról a horgászok, hogy a Csurgónál, a turistaövezetben, ahol a Tiszába ömlik a Körös, habzik a patak vize, és rettenetesen büdös - mondja az előzményekről a magyarkanizsai sporthorgász-egyesület elnöke, PÁLINKÁS József,...

Lefelé folyik a Körös - a Buki-híd alatt

- Még decemberben értesítettek arról a horgászok, hogy a Csurgónál, a turistaövezetben, ahol a Tiszába ömlik a Körös, habzik a patak vize, és rettenetesen büdös - mondja az előzményekről a magyarkanizsai sporthorgász-egyesület elnöke, PÁLINKÁS József, a községi tanács turisztikai illetékese. - Továbbítottam a panaszt az önkormányzat környezetvédelmi felügyelőjének, hogy vizsgálja ki az ügyet. A mintavételre Szabadka és Magyarkanizsa község határán, a Buki-hídnál került sor abból a célból, hogy kiderüljön, milyen minőségű víz érkezik a községünk területére. Amikor a szakemberek meglátták az eredményeket, elképedtek, mert a káros ásványi anyagok aránya messze meghaladja az engedélyezett határértékeket. Mi csak a feladatunkat végeztük: felhívtuk az önkormányzati vezetőség figyelmét a jelenségre, hogy lépnie kell az ügyben, és a helyzetről tájékoztattuk a polgárokat. Nem gondoltuk, hogy ekkora visszhangja lesz, azt pedig a legkevésbé, hogy politikai vizekre terelődik a Körös ügye. Kellemetlen számomra, mert Szabadka és Magyarkanizsa sokéves jó együttműködését és jó kapcsolatait folytatni és kiterjeszteni szándékozzuk (például a turizmusban), nem pedig beárnyékolni.
A Buki-hídnál vett vízminta eredményeiről február 22-én számolt be a magyarkanizsai önkormányzat vezetőségének MISKOLCI Géza, a községi tanács mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott felelőse, CSŐKE Rudolf környezetvédelmi felügyelő és PÁLINKÁS József. Az ülésen elhangzottakról Szennyvíz lett a Körös! címmel (alcím: A községközi szerződés ellenére Magyarkanizsára folyik Szabadka szennyvize) számolt be a Magyar Szó. Szabadka nem szennyezi a Körös-patakot címmel napilapunk február 28-ai számában terjedelmes közleményben reagált a szabadkai vízművek két illetékese: CSEKE Imre igazgató és RÁBAKÖZI Tamás, a közvállalat beruházási osztályának igazgatója. ,,A Magyarkanizsáról induló rémhírek kapcsán fontosnak tartjuk Önöket értesíteni, hogy az elhangzott vádak, miszerint Szabadka város szennyezi a Körös-patakot, egyértelműen tendenciózusak és alaptalanok. A tíz pontba szedett indoklás szerint a szabadkai városi szennyvíztisztító berendezés éjjel-nappal működik - a szennyvizek tisztításának hatásfoka 92% - és a 2003-ban végzett nagyjavítás idején is folyamatosan üzemelt. A közlemény szerint a Csőke Rudolf által ismertetett vízminta analízise egyedi minta eredménye: ,,Nem ismerjük a mintavétel pontos helyét, de feltételezzük, hogy esetleg jeges rész után vagy pangó vízből volt, ahol anaerob lebontás is lehet, mert erre utal a nitritek és a nitrátok mennyisége... Végezetül a közleményben így összegez: ,,Ilyen hitelrontó kijelentést tenni, miszerint nem dolgozik a szabadkai szennyvíztisztító, a tó mellett elvezetjük a szennyvizeinket, szennyvizet folyatunk szándékosan a Körösbe, és azokat újság és rádió útján terjeszteni, bizony nagy felelőtlenségre vall, sőt rosszindulatra is. Az üggyel kapcsolatban sajtóközleményt adott ki a VMSZ, melyet dr. BIMBÓ Mihály, a párt magyarkanizsai községi szervezetének elnöke írt alá. ,,Meglepődve olvastuk az újságcikket, amelyben a magyarkanizsai önkormányzat községi tanácsának környezetvédelemmel megbízott tagja megalapozatlan és ellenőrizetlen adatokat közölt, azt állítva, hogy a Körös-patak vize szennyvíznek minősül, továbbá, hogy ennek legfőbb okozója a szabadkai önkormányzat... A magyarkanizsai önkormányzat a problémákat nem megfelelő módon kezeli. Ahelyett, hogy igyekezne az együttműködést keresni, éket ver a két község korábbi jó viszonyába. Azzal, hogy a problémákat, a valótlan állításokat alátámasztva az érintettek helyett a nyilvánosság elé tárja, csak a viszony kiéleződését éri el... A VMSZ elítéli az ilyen hozzáállást, ugyanakkor bízik a másik fél belátásában.
Beszélgetésünk alkalmával MISKOLCI Géza, a községi tanács környezetvédelmi megbízottja aláhúzta: soha nem mondott olyat, hogy a ,,szabadkai önkormányzat vagy ,,Szabadka város, illetve ,,a szabadkai városi szennyvíztisztító szennyezi a Köröst. De hogy valaki szennyezi, ez egyre nyilvánvalóbb: a nagy vihart kavart ügy óta számos telefonhívást kapott Szabadkáról, Palicsról, Hajdújárásról, s ezek a környezetvédők a ,,tettes kilétét is tudni vélik vagy meg is nevezik. Erről azonban, bizonyítékok híján, nem akar nyilatkozni. Óvatosságból azt kéri, hogy lehetőleg szó szerint idézzem mindazt, amit a március 3-ai sajtótájékoztatón elmondott, illetve írásban megadott az újságíróknak.
,,A 2005. február 2-án, a Szabadka és Magyarkanizsa község határán - pontosan a Buki-hídnál - vett vízminta elemzésének adatai nagyon rossz eredményeket mutattak. Így a vegyi oxigén felhasználásának értéke 124,3 mg/l (a 40 már szennyvíz), a nitrit (NO2) 0,69 mg/l (az elmúlt négy évben ez 0,10 volt), az ammóniák (NH4) 0,29 mg/l (ez 0,10 szokott lenni). Ezeket az eredményeket nem ismeretlen, hanem pontosan meghatározott helyen vett vízmintából - nem a jeges víz után és nem pangó vízből vett mintából - a zentai egészségház biokémiai laboratóriuma adta meg. Ezek az eredmények igenis aggodalomra adnak okot, attól függetlenül, hogy ez a laboratórium nem rendelkezik megfelelő akkreditációval (ezt hivatalosan nem lehet ebben az esetben elismerni), azért nem jelenti azt, hogy az eredmények nem lehetnek valósak... A szabadkai és a magyarkanizsai községek közötti egyeztető szakbizottságnak mind a két önkormányzat érdekében ki kellene derítenie az igazságot, mégpedig egy független akkreditált laboratórium által kivizsgáltatott vízmintával, melyet akkor vesznek, amikor a Körös-patak a laikus ember számára is szemmel láthatóan szennyezett. Ha ez bizonyítottan megállapítást nyer, akkor meg kell találni a szennyezőt és megtenni a kellő intézkedéseket. Hogy ez a probléma nem új keletű, ezt bizonyítja a 2003. február 18-án megalakított közös szakbizottság szükségessége is. Ha ezt feloszlatták, úgy másikat kell kinevezni, mert ezt a problémát meg kell oldani mind a két önkormányzat megelégedésére. Főleg nem szabad elpolitizálni, mert a politikának ehhez semmi köze (sajnos, ez a folyamat elindulni látszik, s ezt idejében le kell állítani), mert ez tisztán szakmai dolog. Magyarkanizsa önkormányzata nem akarja megrontani a Szabadka község önkormányzatával való jó viszonyt, sőt ápolni szeretné azt. Ezzel a megnyilvánulással nem rosszindulatú és tendenciózus vádaskodás volt a cél, hanem a párbeszéd felújítása és az egymás közötti korrekt tájékoztatás megvalósítása abból a célból, hogy mielőbb megtaláljuk: ki a Körös-patak szennyezője. Mert ez mind a két önkormányzat közös érdeke. A szabadkaié azért, mert állítása szerint nem ő a szennyezők, csak abból az irányból jön. A magyarkanizsaié azért, mert a szennyvíz az ő területére érkezik. A helyzet kivizsgálására és tisztázására azért is szükség van, mert a rendelkezésünkre álló adatok egyáltalán nem támasztják alá a szabadkai vízművek és csatornázási közvállalat által kiadott tájékoztatóban felsorolt tényeket. A cél érdekében mielőbb tenni kell valamit, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, és mind a két község területén a lakosság biztonságban érezhesse magát, ami a környezetvédelmet illeti.
Abban a reményben jöttünk el a Tisza-parti városból, hogy a Körös ügye nem a sajtótájékoztatók és közlemények révén, hanem a tárgyalóasztal mellett folytatódik majd. Meg abban a reményben, hogy az a szegény ártatlan Buki-híd nem lesz a politika játékszere. Egyszer már az volt. Csúfot űzött vele a miloševiæi körzetesítés - ez a Körös fölötti kis átjáró lett az erőszakos döntések szinonimája: Bánát ugyanis nem a Tisza túlsó partján kezdődik, hanem a Buki-hídnál. Mi ne csináljuk már ezt vele.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..