home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
''A szív művei halhatatlanok”
lázár
2012.06.13.
LXVII. évf. 24. szám
''A szív művei halhatatlanok”

A díjazottak és a festőcsoport tagjai - Karácsonyi Tibor fotójaTordán a neves festőművészre, Fejes Istvánra emlékeztek a róla elnevezett, immár hagyományos alkotótáborral, amelyet az Ady Endre Általános Iskolában tartottak meg. Fejes István a Délvidéken jól ismert, autodidakta művész volt, a...

A díjazottak és a festőcsoport tagjai - Karácsonyi Tibor fotója

Tordán a neves festőművészre, Fejes Istvánra emlékeztek a róla elnevezett, immár hagyományos alkotótáborral, amelyet az Ady Endre Általános Iskolában tartottak meg.
Fejes István a Délvidéken jól ismert, autodidakta művész volt, aki folyamatosan kísérletezett, több irányzattal is kacérkodott, grafikával is, karikatúrával is próbálkozott, festett pasztellel, olajjal, könyveket illusztrált... Több elismerésben részesült itthon és az anyaországban, számtalan önálló kiállítása volt, például Újvidéken, Szabadkán, Solton, Hévízen, Nagybecskereken, Tiszaalpáron és természetesen a szeretett szülőfalujában, Tordán is. A tordai táj, a tordai emberek festője volt, a bánáti síkság nagy szerelmese. Nyolc évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel bekövetkező halálával nagy veszteség érte a vajdasági magyar festészetet.
Az ötödik alkalommal megtartott rendezvényt a Tordaiak Klubja és az Ady Endre Általános Iskola szervezte. Fő támogatója az MNT volt, de a Torontáltorda Fejlesztési Alapítvány, a Fórum Könyvkiadó, a szabadkai Paking Trade és a nagykikindai Eos magánvállalatok, valamint Kónya János is jelentősen hozzájárult a sikeres lebonyolításához. A munkában a helyi iskola diákjain kívül részt vettek még bácsfeketehegyi, magyarkanizsai, magyarcsernyei és muzslai gyerekek is, összesen több mint ötvenen. Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportjának tagjai foglalkoztak velük.
Kovács Zsuzsanna igazgatóhelyettes külön tisztelettel üdvözölte a festő özvegyét és nővérét, valamint Jerasz Anikót, az MNT képviselőjét és az óbecsei festőcsoportot. A tábor egyik fő célja a tehetséges kisdiákok felfedezése, a velük való foglalkozás és törődés - emelte ki Kovács Zsuzsanna, majd Tót Kása Piroska, az idén fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő festőcsoport vezetője emlékezett.
- ''Ami a szívből jön, a végtelenségből jön, s ami a végtelenségből jön, mindenkinek kincse. A szív művei halhatatlanok.” Gárdonyi Géza Titkos naplójának e gondolatával kezdte köszöntőjét Jerasz Anikó az emléktábla koszorúzása alkalmából. - Így vált halhatatlan kinccsé a fiatalon elhunyt Fejes István festő művészete is. Az értékteremtés kisebb közösségekben kezdődik, az itt lerakott építőkövekből épülnek fel a szellemi alkotóműhelyek. Egy ilyen alkotóműhellyé nőtte ki magát az ötödik alkalommal megszervezett festőtábor is. A képzőművészeti alkotások maradandósága egyik záloga nemzeti önazonosságunk megőrzésének. Ezt többek között felismerte a Magyar Nemzeti Tanács, és a festőtábor ügye mellé állt - emelte ki a szónok.
A tábor részvevői és a vendégek megtekinthették a művész szülőházában a festő alkotásainak kiállítását, amelyet özvegye, Fejes Penkó Erzsébet állított össze. A helyi temetőben a rendezvény részvevői lerótták kegyeletüket a festő sírjánál, ahol az óbecsei festőcsoport tiszteletbeli vezetője, Holló Katalin szólt az egybegyűltekhez. Ezt követően msgr. Bogdán József helybeli plébános mondott el egy fohászt.
Az iskola diákjai ezúttal is színvonalas kultúrműsorral kedveskedtek a vendégeknek. A tábor végén Jerasz Anikó elismerő okleveleket és díjakat adott át a legjobb festőpalántáknak és a támogatóknak. Az alkotásokat elbíráló bizottság döntése alapján a következő eredmények születtek:
I. kategória: 1. Nagy Nikoletta, Magyarcsernye, 2. Kószó Alisza, Torda, 3. Kószó Karina, Torda
II. kategória: 1. Kószó Emília, Torda, 2. Fazekas Róbert, Magyarcsernye, 3. Sándor Tamás, Torda
III. kategória: 1. Sarnyai Anett, Magyarkanizsa, 2. Lőrinc Csaba, Torda, 3. Rice Róbert, Torda
IV. kategória: 1. Csorba Emil, Torda, 2. Hoffman Delilla, Magyarcsernye, 3. Kórizs Karolina, Bácsfeketehegy

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..