home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Újdonságok a Vajdasági Vágtán
Tóth Lívia
2024.04.03.
LXXIX.. évf. 14. szám
Újdonságok a Vajdasági Vágtán

Május 25-én rendezik meg Szabadkán a XII. Vajdasági Vágtát. A már megszokott futamok mellett első alkalommal szerveznek Szabadkai Vágtát és Parasztvágtát is, de nem marad el a főzőverseny és a kézműves-kirakodóvásár sem. A részleteket Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke ismertette.

— A tavaly elhunyt Pásztor István elnök úr támogatónk, segítőnk, fővédnökünk volt, hiszen szerette a lovakat, kedvelte a vágtát, és az első pillanattól kezdve mellénk állt a szervezésben. Sokat tett azért, hogy ebből az eseményből közösségi élményt és hagyományt teremtsünk. Tanácsokkal látott el bennünket, amikor tehette, ott volt a lelátón, szerepet vállalt a díjkiosztásban.


A kísérőprogram egy emlékezetes pillanata (Szalai Attila felvétele)

Az idei vágtán szeretnénk méltóképpen megemlékezni róla, éppen ezért legyen ez lovas emléknap vagy emlékvágta Pásztor István tiszteletére — kezdte a beszámolóját Bunford Tivadar, majd rátért az újdonságokra. — A versenyzők a szabályzat értelmében amatőrök — nem nyertek tíz síkversenynél többet, illetve 2019. január 1-je óta nem volt egynél több hivatalos galoppsíkverseny-győzelmük —, a lovak viszont egyre jobbak. Az egyik cél, melyet tizenegy évvel ezelőtt kitűztünk, az volt, hogy minél több család foglalkozzon lótartással, mind Bácskában, mind Bánátban. Ebben nagyon szépen haladunk, hiszen most már vannak olyan elkötelezett családok, melyek öt-hat, de akár tíz lovat is tartanak. A másik cél a lóállomány följavítására vonatkozott, hogy jó mének kerüljenek Vajdaságba, melyeknek az utódai majd versenyezhetnek — a vágtán ötéves vagy annál idősebb lovak vehetnek részt. Ezt el is értük, mert akik az első-második évben vettek jó lovat, azok a hatodik-hetedik évben már nagyon szép eredményeket értek el. Nem véletlen, hogy a vajdaságiak a határon túli lovasok közül a legeredményesebbek, mert mi nagyon magasra tettük a mércét. A Nemzeti Vágtán öt alkalommal hoztuk el az első díjat, de volt három második és hat harmadik helyezésünk is. A biztonságot kiemelten fontosnak tartjuk, és büszkék vagyunk, hogy az elmúlt tizenegy évben szinte sérülésmentesen zajlottak le a rendezvények.


Futam Szilvásváradon (Kép forrása: MTI)

Vigyázunk a versenyzőkre és a lovakra, a mentők, az állatorvos, a patkolókovács az érintettek rendelkezésére áll. A Vajdasági Vágtának ezúttal is a Bácska Lovas Klub lesz a házigazdája, a helyszín a már ismert lóversenytér a kisbajmoki árupiaccal szemben lévő területen. A Vajdasági Vágta a legjobb képességű, származási lappal bíró lovak versenye, melynek az első három, azaz négy helyezettje jut el Magyarországra a döntőbe, melyet tavaly már sajnos nem a Hősök terén, hanem Szilvásváradon szerveztek meg. Az utóbbi nagyon szép, festői környezetben található, de a helyszín nem az ilyen versenyekre van kialakítva — kicsi a pálya, a lovasok folyamatosan kanyarban vannak, és mindig az egyik oldalát terhelik a lónak, ami elég veszélyes. Megtartjuk a Kishuszárvágtát is, melyre a legjobb pónilovak — maximális méret 140 cm patkó nélkül — és lovasaik neveznek be. Bízom benne, hogy az idén is lesz hat-tíz felnőtt és nyolc-tíz kishuszár nevező. A lovas tizennyolcadik életévét betöltött magyar állampolgár vagy határon túli, magyar nemzetiségű személy lehet, illetve a kishuszároknál tíz és tizenhat év közötti gyermek. Újdonságként az idén szeretnénk bevezetni az úgynevezett Szabadkai Vágtát és a Parasztvágtát. Így az igazi, vajdasági középkategóriás lovaknak is esélyt és teret kívánunk adni. Legyen egy alkalom azoknak a parasztembereknek is, akik lovat tartanak, már egyre inkább kedvtelésből, nap mint nap gondozzák őket, törődnek velük. A már kidolgozott szabályzat alapján a Szabadkai Vágtánál a verseny távja 1000 méter lesz, a benevezett lovaknál nem kérik a származási lapot. A Parasztvágta 800 méteres távján a lovak esetében elvárás, hogy speditert egyenesben biztosan vontató igás-munkás lovak legyenek. Egyébként a Vajdasági Vágta távja 1300 méter, a kishuszároké 600 méter, és mind a négy kategóriában szükséges, hogy a lónak negatív vérvizsgálati eredménye legyen. A szabályokat be kell tartani, erre az állatorvos, a bíró, de a magyarországi társszervezők is nagyon ügyelnek. Úgy gondolom, ezekkel az újításokkal növelni tudjuk a Vajdasági Vágta és Vajdaság népszerűségét, valamint a nézőszámot is, habár az utóbbi eddig sem okozott gondot, hiszen sohasem volt 10 000 alatt. Elmondhatjuk, hogy a szabadkai lóversenypálya legalább évente egyszer a vajdasági magyarság törzshelyévé válik — hallottuk Bunford Tivadartól.


Bunford Tivadar (Tóth Lívia felvétele)

Az adai társszervezők összesen 40 versenyzőt láttak elő, de ha többen jönnek, annak is örülnének. Az egyes lovak besorolása a futamokba a Vajdasági Vágta szervezője által kijelölt szakbizottság — Illés Ferenc, Gyarmat István, Bajusz Gábor — jóváhagyásával történik. A jelentkezéseket a 063/811-56-57-es telefonszámon fogadja Illés Ferenc. 

A Vajdasági Vágta közkedvelt kísérőrendezvényei sorából 2024-ben sem marad ki a főzőverseny, melyen mintegy 70 csapat részvételére számítanak. A feladat ezúttal is egytálétel lesz, a húsról és a tűzifáról a szervezők gondoskodnak. A kirakodóvásárra a már kialakult hagyománynak megfelelően a természetes anyagokból készült kézművestermékeket kínáló árusokat várják. A megnyitót néptáncgála és galambok röptetése, az esti programot pedig a budapesti Operettszínház művészeinek fellépése színesíti.


A tavalyi nyertesek (Szalai Attila felvétele)

Ahogy eddig is, a látogatók Vajdaság számos településéről szervezetten érkezhetnek, és elegendő parkolóhely is lesz a környéken. A terv az, hogy mindenkit összehozzanak, aki szereti a lovakat, és aki találkozni szeretne május 25-én Szabadkán.

Bunford Tivadar még egy újdonságról számolt be, mely az összefoglaló végére maradt. A versenyzőknek a Szabadkára való eljutáshoz 150 dinár térítést fizetnek kilométerenként, lovanként pedig 5000 dinárt utalnak a nevezőknek a különféle költségekre. Minden versenyző névre szóló köszönőlevelet, valamint a szponzorok jóvoltából ajándékot kap, a versenyszámok első három helyezettjének serleg a jutalma. A legjobbakra pedig az idei évtől kezdődően egy bizonyos pénzösszeg is vár: a Vajdasági Vágta nyertese 700, a Kishuszárvágtáé 300, a Szabadkai Vágtáé 500, a Parasztvágtáé szintén 300 euró dinárellenértékét viheti haza díjként.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..