home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Önkéntes munka Makkhetesen
(T. T.)
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Önkéntes munka Makkhetesen

Fűnyíró zúgásától, motorfűrész berregésétől és szorgalmas emberek zsivajától volt hangos az elmúlt szombaton délelőtt Makkhetes központja. A helyi közösség vezetősége ugyanis önkéntes munkát szervezett: a központban lekaszálták a füvet, kitakarították a játszóteret, fákat ültettek.

A fűnyírót, a motorfűrészt és szegélynyírót pályázaton nyerték, az elültetett fenyőfát és az öt gömbakáccsemetét pedig magánszemélyek és vállalkozók ajándékozták a helyi közösségnek. Amíg a település lakói a központnak és környékének szebbé tételén fáradoztak, addig a mesterek a helyi közösség épületének felújításán dolgoztak. Március 18-án kezdték meg a munkálatokat azon az épületen, amelyen az elmúlt negyven évben semmilyen javítás sem történt, jóllehet már évek óta beázott.

— A felújításra sikerült 1 millió dinárt szereznünk, felújítjuk majd a teljes tetőszerkezetet, rendbe tesszük az épület belső részét, a villamos vezetékekkel egyetemben. Lehet, hogy a helyi közösség épületének felújítása szabadkai szinten nem nagy dolog, de számunkra óriási jelentőségű. Az épületben nemcsak közgyűléseket tartunk, hanem otthont adunk majd különféle rendezvényeknek is. A kedvezőtlen időjárás miatt a munkálatok egy kicsit eltolódtak, de reményeink szerint május elsejére véget érnek. Terveink között szerepel még a helyi közösség épületének körbekerítése és egy kantin létrehozása is — tájékoztatott Kovács Ferenc, a makkhetesi helyi közösség közgyűlésének elnöke.

A helyi közösség területén óriási a lemaradás: kevés utcán van aszfaltburkolat, nincs szennyvízelvezető csatorna, a vízvezeték-hálózat pedig Makkhetes mintegy 25-30 százalékát fedi le.

— Nagyobb fogyasztás esetén a víz gyakran zavaros, mivel hiányoznak a körgyűrűk és nincs megfelelő körforgás a csövekben. Közgyűlésünk egyhangúlag támogatja az Anna Frank utca aszfaltozását, remélem, hogy a városban is figyelembe veszik, hogy 4700 embernek mi is az akarata. Egy korábbi terv szerint ezt az utcát összekötnénk a Peščara utcával, így javulnának a közlekedési feltételek Makkhetes és Nagyradanovác között. Több utcánk katasztrofális állapotban van, esőzések után sok helyen kisebb tavak alakulnak ki. Ezeket az utcákat jó lenne legalább kőzúzalékkal feltölteni. Egy nagyobb beruházásra lenne szükség a helyi közösség területén, hogy a polgárok normálisabban tudjanak közlekedni és élni. Égető szükségünk lenne egy postahivatalra is. Más országokban 600 főre nyitnak egy postahivatalt, nálunk 4700 főre sem képesek — fejezte be a beszélgetést Kovács Ferenc, a makkhetesi helyi közösség közgyűlésének elnöke.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..