home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
(Ön)elidegenítésünk folytatása
VAJDA Gábor
2007.01.10.
LXII. évf. 2. szám

Történelem az általános iskola 8. osztálya számára.Zavod za udžbenike, Belgrád, 2006Az új tankönyv kifogástalan, ízléses külsejű. A három szerb szerző munkájának a magyar fordítása is Belgrádban jelent meg 233 oldalon. Ebben 37 oldalon van jelen a Pál Tibor által készített magyarokra vonatkozó...

Történelem az általános iskola 8. osztálya számára.
Zavod za udžbenike, Belgrád, 2006
Az új tankönyv kifogástalan, ízléses külsejű. A három szerb szerző munkájának a magyar fordítása is Belgrádban jelent meg 233 oldalon. Ebben 37 oldalon van jelen a Pál Tibor által készített magyarokra vonatkozó rész.
Pastyik László, a szerkesztő, föltehetőleg provokatív szándékkal hagyta benne a tankönyvben a szerzők által szerb tanulókat és tanárokat megszólító bevezetőt. Ennek lefordított változatában ui. az eredeti mű viszonylagos pedagógiai-didaktikai fölvilágosultságát a diktatórikus rendszerek sötétsége nyomja el. A módszerbeli és a tartalmi változásnak csak a szűkebb értelemben vett Szerbia tanárai és diákjai örülhetnek. Olvasmányos könyvről van szó, ,,amely nem korlátozza őket semmilyen szempontból, hanem a legújabb történelmi tudásanyaggal és módszerekkel együtt bevezeti őket abba a világba, amelyben szüleik, nagyszüleik és dédszüleik éltek. Ennek a megismerésével a 13-14 éves tanulókat bevezeti abba a tér- és időbeli teljességbe, amelyben jobban megélik saját identitásukat.” (Tekintsünk el a két szóismétléstől!)
A vajdasági születésű vagy a régiónk történelmében legalábbis tájékozott történelemtanár kevésbé örülhet az új tankönyvnek. Ez a munka ui. világtörténelmi összefüggésekben csupán szűkebb Szerbiának és Montenegrónak a történelmét ismerteti 1878-tól kezdődően a XX. század végéig. A vajdaságiak bosszúsága annál nagyobb lehet, mert noha a három szerző a legfontosabb művelődéstörténeti anyag befogadásáig tágította ki a szemléletét, a Magyarország területére főleg a török hódoltság korában áttelepült szerbség európai szellemet közvetítő, Szerbia kulturális megújításában betöltött alapvető szerepéről szó sem esik. Mintha a szerzők Vuk Karadžićra és követőire hallgattak volna, akik nemcsak a magyarokat nem szerették, hanem az új hazában új értékeket elfogadó és teremtő szerbeket sem!
Viszont az új tankönyv ,,csak” a szó geopolitikai értelmében nacionalista. Ilyen lehatárolt formában is csupán visszafogottan, mert a régi Szerbiáról a megszokottnál jóval tárgyilagosabb képet alkot. Túl sok tényt ismertet, s az értékelése leginkább abban jut kifejezésre, hogy mit említ meg s mit hallgat el. Meglepő haladás észlelhető abban a mértéktartásban, amely a II. világháború alatti német megszállás, valamint a partizáncsetnik ellentétek leírásában jut kifejezésre. Ezáltal a reális nemzeti önismeretet szolgálja, a délszláv ember feletti ember Trianon óta növekvő, Tito által is sűrített mítosz-ködének eloszlatásához járul hozzá. Persze, inkább a szerbek számára...
A magyar diákoknak és történelemtanáraiknak viszont legalább olyan kárt okoz az új tankönyv, mint az előző, mert a módszertani változás és a csatolt magyar vonatkozású rész eltakarja az alapproblémát. A magyar tanulók ui. ahelyett, hogy a saját történelmüket és művelődéstörténetüket tanulva épülhetnének a nemzet erényei által, s okulhatnának a hibáin, az őseik szomszédságában a XIX. században létrejött balkáni állam kül- és belháborúival, király- és egyéb gyilkosságaival kell először és elképesztően túlméretezetten megismerkedniük.
Ez a tankönyv is hozzá fog járulni a nemzetrészünk elkorcsosodásának, kiveszése folyamatának a folytatódásához a Délvidéken. Pál Tibor kurtaságában is színvonalas áttekintéséből Németh László nevének említése dacára fájón hiányzik a magyar ,,harmadik út” törekvésének az ismertetése, s Illyés Gyula neve nem említtetik. Mi több, a XX. század világköltészetének egyik kimagasló költője, József Attila sem. Márairól, Szabó Lőrincről és Radnótiról pedig ne is beszéljünk. A török sötétségből ocsúdó Szerbia íróinak neve számára kellett a hely...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..