home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Így élnek ők — Hobbiból haszon
Rencsényi Elvira
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám
Így élnek ők — Hobbiból haszon

Szerencsés az az ember, aki a hobbija révén kiegészítheti a jövedelmét. Ilyen Sebők Ferenc, aki a szabadkai Hallássérültek Iskolaközpontjában dolgozik nevelőtanárként, s papagájokat tenyészt, tagja a Szabadkai Madártenyésztők Egyesületének.

Az ember alapjában véve bizakodó és gyakorlatias. Ezek a tulajdonságok segíthetnek neki abban, hogy az ínséges időkben feltalálja magát, és megkönnyítse a családja és a saját sorsát.

Új sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik — noha nincs állandó munkájuk, vagy éppen keveset keresnek — ismerik a boldogulás receptjét, és annak köszönhetően nemcsak hogy talpon tudnak maradni, hanem jó irányba mozdul el az életük.

A papagájok bűvöletében

Szerencsés az az ember, aki a hobbija révén kiegészítheti a jövedelmét. Ilyen Sebők Ferenc, aki a szabadkai Hallássérültek Iskolaközpontjában dolgozik nevelőtanárként, s papagájokat tenyészt, tagja a Szabadkai Madártenyésztők Egyesületének. Azt vallja, hogy az embernek mindig tettre késznek kell lennie, hiszen a jó helyzetfelismerés és a vállalkozó szellem átsegítheti a nehéz anyagi vagy lelki gondokon.

— A madarak iránti szeretetemet szinte az anyatejjel együtt szívtam magamba — meséli. — Az Epres erdő környékén nőttem fel, szabadidőm nagy részét a fák között töltöttem, figyelve a madarakat, meglesve a fészküket. Később a szenvedélyem lett a madártenyésztés, és most már idestova negyven éve foglalkozom papagájokkal. Természetesen azon kívül, hogy kedvemet lelem bennük, gondot is okoznak, sok időt vagyok kénytelen az ellátásukra fordítani. Nyáron nem annyira megterhelő a velük való munka, mint télen, amikor naponta többször is cserélni kell az ivóvizüket, mert befagy a nagy hidegek idején, és ügyelni kell arra, hogy mindig legyen elegendő táplálékuk, meleg odújuk. Tavasszal a párzás és a tojásrakás, illetve a kicsinyek megérkezésének időszaka okoz nagyobb gondot. Ilyenkor változtatni kell az étrenden, főtt tojást és répát kell reszelgetni mindennap, és jól szemmel tartani a madarakat, nehogy valamelyiknek is baja essen. Mert bizony megtörténik, hogy egy-egy pár tagjai összevesznek, valamelyik megsérül, vagy éppen nem viseli gondját a kicsinyeinek. Ezekre oda kell figyelni, és azonnal cselekedni.

Szenvedély és jövedelemkiegészítés

— Én ausztráliai papagájfajtákat tenyésztek — mondja Ferenc —, mivel ezek a legkelendőbbek a piacon. Attól nem kell tartanom, hogy nem akad rájuk vevőm. Aki ismer, az jól tudja, hogy az én madaraim egészségesek, erősek és nem utolsósorban csodaszépek. Mert egy madártenyésztőnek mindenre oda kell figyelnie: például arra is, hogy milyen színű papagájokat párosít össze, s hogy milyen tollazatú fiókák születnek majd.

Madárotthon az erdő mellett

A makkhetesi erdő szélén épült családi ház udvara ideális környezet a papagájoknak. Az 50 madárketrecben csaknem 250 papagáj van, közöttük már a tavaszi keltetés madarai is.

— Több fajta ausztráliai papagájom van, és ezeket mind keresik a piacon. Persze megesik, hogy egy-egy évben — mint amilyen az idei is — az időjárás nem kedvez a költésnek, így nem számíthatok olyan haszonra, mint egyébként. A nem szokványos időjárás megbontja a madarak életritmusát, főként, ha az odúban levő tojásokra még egy-egy elkésett fagy is érkezik, megtizedelődik az állomány. Ennek ellenére ez egy kiváló keresetpótlási lehetőség. Igaz, hogy sok munkával jár, és nem hoz valami sokat a konyhára, de aki szereti a madarakat, annak mindenképpen ajánlani tudom. Igaz, kell hozzá egy kis tőke, amiből kialakítja a papagájok helyét és megveszi a szükséges kellékeket a tenyésztéshez, de megéri. A befektetett idő és energia többszörösen is megtérül, hiszen ezek a csodás tollasok az énekükkel, szépségükkel elvarázsolják az embert, és határtalan nyugalommal töltik el a lelket...
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..