home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Évadzáró a Népkörben
SZ. L.
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Évadzáró a Népkörben

A néptánccsoportok és népdalénekes-együttesek léptek fel a Népkör Magyar Művelődési Központ évadzáró gálaműsorán. A legkisebb táncosok indították az estet, bemutatták mindazt, amit ebben az évadban tanultak csoportvezetőiktől. Később a többi táncegyüttes is bemutatkozott, köztük a Pulya és a Ropogós, majd végül a felnőtt együttes, a Róna lépett színpadra.

Műsorán szerepelt egy részlet a Wass Albert-összeállításból, a Nem hiába éltünk című táncjátékból, amelyet a horgosi táncosokkal közösen készítettek. Fellépett a Népkör legfiatalabb csoportja, a Csiripelők leánykar is. Az est folyamán ismertették a gyerekeknek az idén elért eredményeit, s átadták a szemléken, megmérettetéseken kiérdemelt díjakat, elismeréseket.

Dr. Takács Márta, az intézmény elnöke köszöntötte a fellépőket és a közönséget, kiemelve, hogy a 2012/2013-as évadot az összetartozás, az újratervezés és a változás jellemezte. A Népkör folyamatosan dolgozik, küzd a kedvezőtlen körülményekkel, harcol a megmaradásért. A sikerei annak is köszönhetőek, hogy a kollektíva tagjai együtt gondolkodnak, mondta, majd köszönetet mondott az intézmény munkatársainak, a gyerekeknek és szüleiknek. A néptáncosok sikereiről, eredményeiről Szulovszki Szilviát, a Népkör Magyar Művelődési Központ néptánc-szakosztályának egyik vezetőjét kérdeztük.

— Eredményes évadot zárunk, elégedettek vagyunk, a néptánc-együtteseink sok díjjal tértek haza a szemlékről, versenyekről. A Kőketáncon a Pulya és a Ropogós együttesünk aranyérmet vehetett át, a Topogós csoportunk pedig bronzérmet érdemelt ki. A sikereink mögött nagyon sok munka van, a csoportvezetőink általában munkaviszonyban levő emberek, akik a szabad idejüket a gyerekekre szánják. Az idősebb táncosaink számára még korántsem ér véget az évad. A Róna táncegyüttesünkre nagyon sok fesztivál vár, s az Interetno Fesztivál házigazdáiként alaposan kivesszük a részünket a szervezőmunkából, és természetesen az idén is fellépünk a rendezvényen. Szeptemberben ugyancsak sok meghívásnak teszünk majd eleget: Magyarországon több szüreti rendezvényen mutatkozunk be. A népdalénekeseink szintén eredményesek. Nem múlhat el rendezvényünk a jól ismert Szalagfűző leánykar fellépése nélkül. A Nem hiába éltünk című táncjátékunkat is kiemelkedő előadásával gazdagította. A legfiatalabb énekkarunk, a Csiripelők, az idén januárban alakult Kanalas Zsófia énektanár vezetésével. A lányok egyébként a Népkör Oláh Sándor Képzőművészeti Szakosztályának tavaszi tárlatán mutatkoztak be először a közönségnek.

Már nagyban zajlanak az Interetno Fesztivál előkészületei, Szabadka központja az idén augusztusban újra világvárossá változik: 11 ország néptáncegyüttesei lépnek fel Etnopolis színpadán, ami most is a szabadkai városháza előtti téren kap helyet. A szervezők, a Népkör Magyar Művelődési Központ munkatársai már a program véglegesítésénél tartanak. A fesztivál rendkívül népszerű külföldön is. Egyre több együttes jelzi részvételi szándékát. Olyan sokan jelentkeznek, hogy hat együttes bemutatkozását a következő évre kellett halasztani. Az Interetno által sokan felfigyelnek városunkra, kíváncsiak lesznek rá. A helyiek számára ugyancsak nagyon fontos a fesztivál. Az emberek családjukkal együtt látogatnak ki Etnopolisba, hiszen minden korosztály számára kínál programokat. Sokan már a délutáni órákat is a fesztivál helyszínén töltik, így a szervezők az esti táncpanorámát korábbi időpontra tették. A táncegyüttesek látványos fellépésén kívül lesz több koncert, valamint a már megszokott állandó programok sem maradnak el. Az Interetno szerves részét képező kirakodóvásáron a kézművesek portékájából válogathat a fesztivál közönsége, a legkisebbeket pedig játszóházzal és sok más érdekességgel várják.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..