home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Értesítés a nemzeti tanácsi választás kiírásáról
2022.09.07.
LXXVII. évf. 36. szám
Értesítés a nemzeti tanácsi választás kiírásáról

Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának vezetője értesíti Szabadka Város Önkormányzatának lakosságát, hogy a Szerb Köztársaság emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős minisztere 2022. szeptember 5-én döntést hozott a nemzeti tanácsok választásainak kiírásáról, melyek 2022. november 13-án lesznek megtartva.

A nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeinek ideiglenes lezárásáról szóló, 2022. szeptember 3-án kelt határozatnak megfelelően az alábbi nemzeti tanácsok tagjai lesznek megválasztva közvetlen választások útján:

az Albán Nemzeti Tanács 15 tagja;

az Askáli Nemzeti Tanács 15 tagja;

a Bosnyák Nemzeti Tanács 35 tagja;

a Bolgár Nemzeti Tanács 19 tagja;

a Bunyevác Nemzeti Tanács 19 tagja;

a Vlach Nemzeti Tanács 23 tagja;

a Görög Nemzeti Tanács 15 tagja;

az Egyiptomi Nemzeti Tanács 15 tagja;

a Magyar Nemzeti Tanács 35 tagja;

a Német Nemzeti Tanács 15 tagja;

a Lengyel Nemzeti Tanács 15 tagja;

a Roma Nemzeti Tanács 35 tagja;

a Román Nemzeti Tanács 23 tagja;

a Ruszin Nemzeti Tanács 19 tagja;

az Orosz Nemzeti Tanács 19 tagja;

a Szlovák Nemzeti Tanács 29 tagja;

a Szlovén Nemzeti Tanács 15 tagja;

az Ukrán Nemzeti Tanács 15 tagja;

a Cseh Nemzeti Tanács 15 tagja;

 

Az elektori rendszerű választásokon az alábbi nemzeti tanácsok tagjai lesznek megválasztva:

- a Gorán Nemzeti Tanács 15 tagja;

- a Macedón Nemzeti Tanács 23 tagja;

- a Montenegrói Nemzeti Tanács 23 tagja;

- a Horvát Nemzeti Tanács 29 tagja;

A külön választói névjegyzék ideiglenes lezárása után a polgárok adatainak bejegyzése, törlése, módosítása, kiegészítése és kiigazítása a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékében 2022. szeptember 4-én folytatódik.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény 47. szakasza 3. bekezdésének és a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeinek vezetéséről szóló szabályzat 3. szakasza 1. bekezdésének megfelelően a külön választói névjegyzékbe történő felvétel kizárólag a kisebbséghez tartozók személyes kérelmére történik, amit írásos formában, sajátkezűleg aláírva kell benyújtani a lakóhely, illetve az áttelepített személyek esetében a tartózkodási hely szerinti községi vagy városi közigazgatási hivatalhoz.

Azok, akik 2022. november 13. napjával válnak nagykorúvá és nem lettek bejegyezve a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékébe, abban az esetben gyakorolhatják választási jogukat, ha 2022. október 28-áig, vagyis a nemzeti kisebbségek külön névjegyzékeinek lezárásáig bejegyeztetik magukat az egységes választói névjegyzék Szabadka városra vonatkozó részébe.

A szabályzat 5. szakasza 1. bekezdésének megfelelően a külön választói névjegyzékből való törlés történhet hivatalból vagy törlési kérelem alapján, amit írásos formában, sajátkezűleg aláírva kell benyújtani a lakóhely, illetve az áttelepített személyek esetében a tartózkodási hely szerinti községi vagy városi közigazgatási hivatalhoz.

Az említett szabályzat 7. szakaszának megfelelően a külön választói névjegyzékbe betekinthet a nemzeti kisebbségek minden tagja, hogy leellenőrizze a lakóhelye, illetve az áttelepített személyek esetében a tartózkodási helye szerinti külön választói névjegyzékbe bejegyzett személyes adatait, a személyes adatok védelmét szabályozó törvénnyel összhangban.

A külön választói névjegyzékbe - a személyes adatok védelmét szabályozó törvény rendelkezéseinek megfelelően – elektronikus úton is be lehet tekinteni, a Szerb Köztársaság Emberi és Kisebbségi Jogok és Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának hivatalos honlapján, a személyi szám megadásával.

A listavezetők meghatalmazott képviselői betekinthetnek a külön választói névjegyzékbe, valamint abba a hivatalos dokumentációba, melynek alapján a külön választói névjegyzéket vezető hatósági szerv az adatok bejegyzését, törlését, módosítását, kiegészítését vagy kiigazítását végzi, a törvénynek megfelelően.

Szabadka Város Közigazgatási Hivatala, mint a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékei egy részének frissítésében illetékes hatósági szerv jegyzi be azokat a választókat, akik még nem szerepelnek a külön választói névjegyzékben, illetve módosítja az abban szereplő adatokat, egészen a névjegyzék lezárásáig, azaz 2022. október 28-án 24:00 óráig.

A nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeinek lezárásától a választásokat megelőző 72 óráig, vagyis 2022. november 9-én 24:00 óráig a választók bejegyzését, illetve az adatok módosítását a választói névjegyzékek vezetésében illetékes minisztérium végzi. A külön választói névjegyzék lezárását követően Szabadka Város Közigazgatási Hivatala a bejegyzések iránti kérelmeket a mellékletekkel együtt haladék nélkül, elektronikus úton továbbítja az illetékes minisztériumhoz.

A polgárok betekinthetnek a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékébe, illetve kérelmezhetik az adatok bejegyzését, törlését, módosítását, kiegészítését és kiigazítását Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Általános Közigazgatási és Közös Ügyek Szolgálatában, a Szabadság tér 1. szám alatti Városháza épületének II. emeleti 215. számú irodájában, munkanapokon 07:00-től 15:00 óráig és szombaton 09:00-től 12:00 óráig, továbbá a helyi hivatalokban, az irodák megszokott nyitvatartási ideje alatt, az alábbi beosztás szerint:

PALICSI HELYI HIVATAL a Palics, Ludas, Hajdújárás és Királyhalom településekre: a Palicsi Helyi Hivatal irodájában, minden munkanapon 7:00 és 15:00 óra között.

BAJMOKI HELYI HIVATAL Bajmok és Mišićevo településekre: a Bajmoki Helyi Hivatal irodájában, kedden, szerdán és pénteken 7:00 és 15:00 óra között.

CSANTAVÉRI HELYI HIVATAL a Csantavér, Visnyevác és Dusanovó településekre: a Csantavéri Helyi Hivatal irodájában, hétfőn, szerdán és pénteken 7:00 és 15:00 óra között.

TAVANKÚTI HELYI HIVATAL a Felsőtavankút, Alsótavankút és Mérges településekre: a Tavankúti Helyi Hivatal irodájában, hétfőn és csütörtökön 7:00 és 15:00 óra között.

NAGYFÉNYI HELYI HIVATAL a Nagyfény, Újzsednik és Györgyén településekre: a Nagyfényi Helyi Hivatal irodájában, kedden és csütörtökön 7:00 és 15:00 óra között.                        

 A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL VEZETŐJE

Marija Ušumović Davčik jogász Msc. s.k.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..