home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
<cim>A megosztottság tovább fokozódott
DÉVAVÁRI D. Zoltán
2008.02.13.
LXIII. évf. 7. szám
<cim>A megosztottság tovább fokozódott

Nem sok idejük volt sem az ország európai opciót támogatóinak, sem Európának arra, hogy megünnepeljék a múlt héten Boris Tadić győzelmét, mivel az elhatalmasodó kormányválság kijózanító hatása csakhamar bombaként robbant.Amin sokan meglepődtek, sokan pedig már régóta megjósoltak, megtör...

Nem sok idejük volt sem az ország európai opciót támogatóinak, sem Európának arra, hogy megünnepeljék a múlt héten Boris Tadić győzelmét, mivel az elhatalmasodó kormányválság kijózanító hatása csakhamar bombaként robbant.
Amin sokan meglepődtek, sokan pedig már régóta megjósoltak, megtörtént: Vojislav Koštunica kormányfő - a választások legnagyobb vesztese - ismételten zsarolni kezdte koalíciós partnerét, a győztes Demokrata Pártot. Átmenetileg sikerrel, mivel az Európai Unióval kötendő politikai megegyezés aláírása el is maradt. A múlt hét végéig, amikor újabb fordulat történt, amellyel jelen írásunk végén fogunk foglalkozni.
Kormányválság ide vagy oda, a választások kapcsán ettől függetlenül mindenki Szerbiának az európai irányvétel iránti eltökéltségéről beszél, miközben a kommunikációs és médiaoffenzíva gyakorlatilag szemben áll a száraz tényekkel. Ahogyan a magas rangú brüsszeli diplomaták olyan megfogalmazásai is, miszerint ,,a szerb nép a választásokon Európát választotta'. Ami a számok mögé pillantva koránt sincs így.
A 67,24 százalékos részvételi arány mellett a választópolgároknak 50,45 százaléka szavazott Tadićra, 47,82 százaléka pedig a radikális párt jelöltjére, Nikolićra. 2 294 764 szavazat áll tehát 2 175 020 ellenében. A Demokrata Párt jelöltje mintegy 800 ezer, ellenlábasa pedig 500 ezer szavazattal kapott többet, mint az első fordulóban. Ha a tavalyi parlamenti választásokkal hasonlítjuk össze a mostani eredményeket, akkor Tadić 1,3 millióval több szavazatot söpört be, mint az általa vezetett párt. A vereség ellenére Nikolićnak sem lehet oka a panaszra - ő személy szerint 980 ezer szavazattal tudta növelni pártja szavazótáborát a tavalyi évhez képest.
A városok szempontjából a radikális jelölt átlag 70 százalékos támogatottsággal nyerte meg a csatát Kosovóban - igaz, a képet árnyalja az a tény, hogy a déli tartomány többségét alkotó albánokat a magát demokratikusnak nevező szerb állam (melynek első számú megtestesítője a most újraválasztott Boris Tadić) de facto és de jure is megfosztotta szavazati joguktól. Számszerűleg jóval több szavazatot hozott Nikolićnak a történelmi Szerbia területe, hiszen itt Užicét és Čačakot leszámítva szinte mindenütt nyert, úgyhogy gyakorlatilag egyetlenegy jelentősebb politikai opció sem sorakozott fel mellette. Tadić a jelentősebb erők közül a G17 Plus, Vajdaságban pedig a Liga és az utolsó utáni pillanatban a Magyar Koalíció szavazóira számíthatott. Az eredmény ennek megfelelően is alakult - míg Nikolić délen, addig Tadić északon, illetve a Sandžakban tudott meggyőző arányban győzni (Zentán és Kanizsán 90 százalék felett, Szabadkán 76,21 százalékkal). Amivel végül is megnyerte a választást.
Akárhogy is történt most, 2004-ben 48,7 százalékos részvétel mellett a második körben az első Tadić-Nikolić mérkőzésen az előbbi 1 706 888 szavazatot, az utóbbi pedig 1 431 833-at kapott, vagyis százalékban 53,7:45 volt az arány.
Pár év alatt a választási olló tovább zárul, a szerb társadalom megosztottsága tovább fokozódott.
Az egy-egy régióban élők etnikai megoszlása alapján látható, hogy maga a szerb nemzet választójoggal rendelkező polgárainak körülbelül 200 ezerrel több választópolgára gondolta úgy, hogy a megfelelő államfő jelen esetben Tomislav Nikolić. Hogy végül is ellenlábasa tudott győzni, az kizárólag az országban élő etnikai közösségeknek köszönhető - amiről az Európai Unió is hajlamos megfeledkezni, mivel őket - a francia államfelfogás értelmében - a liberális gondolkodású Olli Rehn bővítési biztos a múlt héten tett kijelentésében en bloc a szerb nemzet tagjaiként aposztrofálta.
Az újabb belpolitikai válság, melynek kirobbantója Vojislav Koštunica kormányfő, furcsa és eddig természetellenesnek tartott - de sosem kizárható - szövetség kialakulásának lehetőségét hozta a múlt hétvégére. A fenti erőviszonyt addigra vélhetően alaposan elemző demokraták és radikálisok - a Blic c. napilap tudósítása szerint - úgy mérték fel, hogy elérkezett az idő arra, hogy a kormányfő pártjának szavazótáborát magukba integrálják, vagyis Koštunica pártját a jelenlegi belső megosztottság alapján 2:1 arányban bedarálják. A szakértők szerint ugyanis mintegy 200 ezerre tehetők azoknak a száma, akik az első fordulóban Koštunica jelöltjét, Velimir Ilićet támogatták, a második fordulóban pedig Tadićra szavaztak. 100 ezerre pedig azoké, akik az első körben Ilićre, majd Nikolićra voksoltak. A mérvadó elemzők ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy habár mind a demokrata, mind a radikális párt erősödése felhajtóerővel bír és törvényszerű a mostani elnökválasztás után, Koštunica személyes támogatottsága hívei körében korántsem esett és nem is fog zuhanni olyan mértékben, hogy végérvényesen ki lehessen őt és pártját ütni a szerbiai belpolitikai játékokból.
Folytatása ezen a héten következik, Kosovo napokon belüli függetlensége kikiáltásának árnyékában, ami szükségszerűen magával hozza a szerb társadalom pszichés indulatainak felkorbácsolását, a múlttal való szembesülés nehézségét és a felelősség felvállalásának kérdését is. A Koštunica által nyolc éve vázolt unalmas ország víziója még mindig sehol.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..