home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Április 19-e
Martinek Imre
2023.04.19.
LXXVIII. évf. 16. szám
Április 19-e

Ezen a napon született 1858-ban Pesten bókai ifj. Bókay János magyar gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, idősebb Bókai János (ki magyar orvos- és sebészdoktor, szemészorvos, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtője; a budapesti Stephania szegénygyermek-kórház főorvosa vala) fia.


Budapest, Józsefváros — 2023. január 8.

Ifj. Bókay János orvosi tanulmányait a budapesti tudományegyetem orvosi karán végezte. 1880-ban avatták orvosdoktorrá, édesapja nyomdokaiba lépve pedig hamarosan ő lett a pesti Stefánia Gyermekkórház főorvosa.

A korabeli várakozás nagy volt, amelyről így írt 1885-ben az Orvosi Hetilap: „Minden okunk megvan remélni, hogy azon művet, melyet Schöpf-Mérei nagy eréllyel megkezdett, boldogúlt atyja pedig páratlan kitartással és sok szerencsével folytatott, a fiatal igazgató-főorvos ismeretes szakértelmével és lankadatlan buzgóságával tovább fogja fejleszteni” — olvasható a budapesti Semmelweis Egyetem I. Sz. Bókay Gyermekgyógyászati Klinika kertjében kihelyezett információs táblán.


Budapest, Józsefváros — 2023. január 8.

S ha már megidéztük e hiteles forrást, adjunk szót azoknak a tételeknek is (ugyanarról a tábláról), amelyek az orvosgenerációkat felnevelő, iskolateremtő professzor szakmai érdemeit hozzák elénk. Az ötletadó szerzőnek külön köszönet. Mindnyájunk nevében, kik elolvashattuk s másokkal is megoszthattuk ezen tudást. Határtalanul.  

  • Tudományos munkássága és klinikusi felismerései jelentősek nemcsak a magyarországi, hanem a nemzetközi orvoslásban is.
  • Bókay a diphteria kezelésében elsők között alkalmazta az intubációt.
  • Folyamatos kapcsolatot tartott [az első orvosi Nobel-díjas Emil Adolf von] Behringgel, elsők között szerezte be Behringtől és alkalmazta Magyarországon a gyógysavót, mely a passzív immunizálás első klinikai alkalmazása volt [a torokgyík visszaszorítására].
  • Az intubáció és a szérum együttes alkalmazásával a korábbi 90%-os halálozást sikerült 10% köré csökkentenie.
  • Bókay nevéhez fűződik a bárányhimlő és az övsömör közötti oki összefüggés leírása, abban az időben, amikor a vírusokat még nem fedezték fel.
  • Négy évvel Röntgen felfedezése után, 1899-ben a Stefánia Gyermekkórházban röntgenlaboratórium működött…
  • Létrehozta a Magyar Nemzeti Gyermekgyógyász Társulatot, majd 1924-ben a Magyar Gyermekorvos Társaságot.
  • Kezdeményezte az Európai Gyermekorvos Társaság megalapítását.

A nemzetközi és a magyar gyermekgyógyászat szempontjából az a legnagyobb érdeme, hogy munkássága nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekorvostan tartalmilag az újszülöttkortól a serdülőkorig azok belgyógyászati, sebészeti területeit is felöleljék.

(További külső hivatkozás: Wikipédia)

Ifj. Bókay János orvosprofesszor 1937. július 6-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..