home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
åszinteség nélkül nincs költészet, nincs irodalom
Lázár Jenő
2011.02.17.
LXVI. évf. 7. szám
åszinteség nélkül nincs költészet, nincs irodalom

Ezt vallja Bogdán József pap költő. A hétvégén Tordán megtartott irodalmi esten Dudás Károly író, publicista, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke beszélgetett el vele életútjáról, költészetéről. A tizedik Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében tartották meg a hétvégé...

Ezt vallja Bogdán József pap költő. A hétvégén Tordán megtartott irodalmi esten Dudás Károly író, publicista, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke beszélgetett el vele életútjáról, költészetéről.
A tizedik Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében tartották meg a hétvégén a helyi Ady Endre Általános Iskolában msgr. Bogdán József pap költő irodalmi estjét. Hogy mennyire tisztelik és kedvelik költészetét, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a helybelieken kívül Udvarnokról, Bácsfeketehegyről és Újvidékről is eljöttek szép számban - több mint százan - a tisztelői és barátai. Amióta e kis bánsági településen végzi lelkészi tevékenységét, ez az első önálló irodalmi estje, melyen eddigi életútja, irodalmi, költői tevékenysége került bemutatásra. Már szinte az egész Bánságban teljesített szolgálatot: azt hiszem, azon kevés lelkészek közé tartozik, akik szép magyar kiejtéssel mondják a szentbeszédet, fejből. Témáit a mindennapi életből meríti, és kellő versidézetekkel teszi emelkedettebbé prédikációit, és ha valaki néhányszor meghallgatja őt, könnyen megtörténhet, hogy megszereti a templomba járást is.
Csíkos Dániel fiatal, tehetséges versmondó elszavalta a szerző egyik legkedvesebb, Apu, anyu meg én című költeményét, utána pedig kezdetét vette az irodalmi est.
- Bogdán József atya a verseiben elébünk tárja a közösség és saját életének teljes valóságát, melyet nyílt szívvel, bátran vállal, és minden köntörfalazás nélkül őszintén beszél róla - hangsúlyozta bevezetőjében Dudás Károly. - Nehéz, hányatott gyermekkora és küzdelmes életútja ellenére célba ért, befejezte a teológiát, majd 1983-ban pappá szentelték. A vele való ismeretség még 1989-ben kezdődött, amikor is fiatal költőként azzal a kéréssel fordult hozzám levélben, hogy méltassam az akkor megjelent kötetét, s hogy közöljem néhány versét a Hét Napban. Később kapcsolatunk szorosabbá vált, majd igazi barátsággá nemesedett.
- Egyházaskéren kezdtem el verset írni - vette át a szót a poéta -, és az odaköltözésem utáni évben, 1989-ben megjelent magánkiadásban az Ablakok című első verseskötetem. Miután megmutattam Bori Imrének, egy válogatást közöltek belőle a Híd szépirodalmi rovatában. Számomra nagyon fontos, hogy a valóságot írjam, és hogy verseimben őszinte legyek, Adyt idézve: ''hogy látva lássanak”.
Áldatlan, küzdelmes gyerekkora volt, ezért jól ismeri a megbántott, elhagyott gyermekek lelki fájdalmait. Gyermekverseiben megírja, mit jelent szülők nélkül felnőni és milyen érzés a gyengédség hiánya, s mint mondja, ezeket a fájó érzéseket még időskorban sem lehet elfelejteni.
Többször is világgá indult, először kilencéves korában, de napjainkban is él benne ez az érzés, mely végül az irodalom felé fordította.
A 2004. december 5-ei népszavazás sikertelenségére reagáló Anyám, Magyarország című versének előadása közben síri csend támadt a teremben, és lélegzetvisszafojtva, mély átéléssel szívta magába a népes hallgatóság a poéta szavait. Ugyanilyen meghatottság és megrendülés vett erőt a közönségen akkor is, amikor az édesanyjához írt levelét olvasta fel: ''Anyu én még soha nem írtam neked levelet, mert te Istenhez költöztél, mielőtt megtanultam volna írni”. Négyévesen veszítette el édesanyját, és ötven volt, amikor ezt a levelet írta neki.
Fontos mozzanat volt számára a Kosztolányi családhoz való közel kerülése, a hagyatékból fennmaradt személyes tárgyak, dokumentumok megöröklése és a neves író, sorstárs házában eltöltött felejthetetlen éjszaka. Ez arra késztette, hogy megírja A Kosztolányi család közelében című kötetét, amely 2004-ben elnyerte az év legszebb könyve elismerést. Bogdán József 1999 óta tagja a Magyar Írószövetségnek, és 2000-ben irodalmi tevékenységéért Szenteleky Kornél-díjjal tüntették ki.
Az esten fellépett ismert csókai versénekesünk, Kónya Sándor is, aki Bogdán József költő néhány megzenésített versét adta elő nagy sikerrel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..