home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
åseink zenéje - az együttlét öröme
Tóth Lívia
2009.01.28.
LXIV. évf. 4. szám
åseink zenéje - az együttlét öröme

A kalotaszegi Varga István - Kis Csipás - egy prímásdinasztia leszármazottja, aki a társaival érkezett Szenttamásra - Barát István fotójaMár hetedik éve január harmadik hétvégéjén ünnep van Szenttamáson, egy olyan esemény, amely örömet jelent a fülnek, a szemnek és nem utolsósorban a lélekn...

A kalotaszegi Varga István - Kis Csipás - egy prímásdinasztia leszármazottja, aki a társaival érkezett Szenttamásra - Barát István fotója

Már hetedik éve január harmadik hétvégéjén ünnep van Szenttamáson, egy olyan esemény, amely örömet jelent a fülnek, a szemnek és nem utolsósorban a léleknek. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Branko Gajin polgármester az åseink zenéje koncertet a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola zsúfolásig megtelt előcsarnokában. Hozzátette azt is, hogy az érdeklődők évről évre többen vannak, ezért nem tudja, a rendezvényt tegyék át más helyre, vagy az iskolát bővítsék, de abban bizonyos, hogy a szervezők a jövőben is számíthatnak az önkormányzat támogatására. Egyébként a helyi vezetőség tagjain kívül ebben a sorban kell említeni az Arany János Magyar Művelődési Egyesületét is és számos magánvállalkozót.
A közönség, amely Vajdaság minden részéből, de még Magyarországról is érkezett, nagyszerű műsorban gyönyörködhetett. Elsőként az adai Árgyélus együttes állt színpadra, majd egy közös produkció következett, amelyből a Csalóka, a Juhász és a Véka együttesek tagjai derekasan kivették részüket, de a táncosok sem okoztak csalódást. Alilović Gojko nagybőgős, a találkozó szálainak mozgatója egy sajátos színházi keretjátékban álmodta meg a különböző magyar tájegységek népzenéjének a bemutatását. A történet egy, a szerelmében csalódott fiatalember világgá szaladását, vándorlását, majd végül a hazatérést mutatja be. Arról, hogy éppen hol jár, a nézők is kiválóan tájékozódhattak, a kivetítőn ugyanis egy kicsi vonatszerelvény kattogott át a térképen, az állomáshelyekről pedig néhány mondatos ismertetőt olvashattunk. Képzeletben átsuhantunk Magyarországon és Erdélyen, majd újra Csókán kötöttünk ki, hogy a vajdasági népzenészek és barátaik összeállítása a saját dallamainkkal fejeződjön be. Közben kocsmákban jártunk, sűrűn koccintottunk, mulattunk, vagyis jó ötletnek bizonyult ez a nem szokványos megjelenítési forma. Utolsóként a vendégegyüttes, a kalotaszegi Kis Csipás és Bandája szerzett feledhetetlen perceket a jelenlévőknek.
Alilović Gojko szervezőt arról faggattam, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ellátogatnak-e az idén is más településekre.
- Két évben reklámcélból mutattuk be a műsor egy részét Vajdaság-szerte, de a terveink között nem szerepel, hogy az åseink zenéjének mindig legyen turnéja. Én úgy képzeltem el, hogy ez a januári rendezvény az évadnyitó koncert és táncház, hiszen valamennyi vajdasági népzenész itt van, pontosabban azok, akik részesei a táncházmozgalomnak.
Az est folyamán Kiss Csaba, a szervezőbizottság tagja az Arany János Magyar Művelődési Egyesület kezdeményezésére plakettet és díszoklevelet adományozott a helybeli művelődési élet kiválóságainak, illetve azok leszármazottainak. Mint mondta, a díjat először a visszanyúló emlékezet elején találhatóak kapták meg, de mindenki sorra kerül, ugyanis hagyományossá szeretnék tenni. Elismerésben részesült id. Miló Ferenc, Kovács Erzsébet, Fazekas János, Rencsár Albert és Andróczki Sándor.
Végül Gojko azt is elárulta, neki az a fontos, hogy az emberek ne csak a koncertet nézzék meg, hanem a táncházban is ott maradjanak. Akkor van sikerélménye, ha reggel háromkor is mindenki jól érzi magát. Nos, ezt nem vártuk meg, de amikor eljöttünk Szenttamásról, rendkívül jó hangulatban zajlott a táncház.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..