home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Wass Albert még mindig feketelistán
BÖGÖZI Attila
2007.01.17.
LXII. évf. 3. szám
Wass Albert még mindig feketelistán

A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Erdélyben turnézik két Wass Albert-regényből dramatizált előadásával. Mindenütt óriási a közönség érdeklődése a vendégszereplés iránt, de egyesek körében hatalmas vihart is keltett ez az előadás. A bukaresti Új Magyar Szóban erről a következőket olvasha...

A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Erdélyben turnézik két Wass Albert-regényből dramatizált előadásával. Mindenütt óriási a közönség érdeklődése a vendégszereplés iránt, de egyesek körében hatalmas vihart is keltett ez az előadás. A bukaresti Új Magyar Szóban erről a következőket olvashatjuk:
Rendőrség tudakolózott Kató Béla főesperesnél, miután a Marosvásárhelyen eredetileg leszervezett helyszínről kitiltották a délvidéki Wass Albert-előadást.
- Amíg én vagyok az igazgató, addig az Ifjúsági Házban Wass Albert-regényből dramatizált előadást senki sem fog tartani - esküdözött még tegnap is lapunknak Vasile Dorel, a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Ház igazgatója, aki az intézményben megtiltotta a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház két Wass Albert-regényből dramatizált előadásának bemutatását.
A világ és vége című produkcióval a délvidéki színház január 7-e és 13-a között turnézik Erdélyben, vasárnap Székelyudvarhelyen léptek fel, holnap Marosvásárhelyen lépnek közönség elé - Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad mellett. Az Erdélyi Magyar Ifjak és az Egyesült Magyar Ifjúság által szervezett turné marosvásárhelyi előadása az Ifjúsági Házban lett volna, ha az intézmény igazgatója - az író 1946-os háborús bűnös ítéletére hivatkozva - vissza nem vonja korábbi engedélyét. Ezt megelőzően a Gardianul meg a helyi Cuvântul Liber napilapok - a turné tervezett előadása kapcsán - heves, nacionalista gyűlöletkampányt indítottak Wass Albert ellen, s a darab ismerete nélkül olyan képtelenségeket állítottak, hogy a mű frusztrálja a románokat meg a zsidókat, ,,mivel Erdély szent földje sebektől vérzik, és tovább folyik a könny, amelyért részben Wass Albert felelős.”
Vasile Dorel előadást betiltó döntését a 2002 márciusából származó 31-es számú sürgősségi kormányrendelettel indokolta, mely tiltja a háborús bűnökért elítélt személyek, s köztük Wass Albert kultuszát. Segítséget a szervezőknek a katolikus egyház nyújtott: tartsák az eseményt a Deus Providebit Házban. ,,Egy nappal azután, hogy a szervezők a hétvégén felkerestek, a rendőrség jelent meg a plébánián, s az előadás után tudakozódott” - nyilatkozta az ÚMSZ-nek Kató Béla főesperes, aki a hétvégi szentmisékre hivatkozva nem állt szóba a Wass-előadás után szimatoló rendőrökkel, de furcsállja, hogy immár az Európai Unión belül, a rendőrség még mindig fölöttébb gyanúsan szimatol. ,,Tegnap reggel váratlanul a megyei tanácstól telefonon értesítettek, hogy az előadásra a Kultúrpalota nagytermében kerülhet sor” - közölte lapunkkal a szervezők nevében Körtesi Sándor, aki nagy megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy a Wass-előadás bemutatásával kapcsolatban a Megyei Tanács az Unió szelleméhez méltóan járt el.
Az ÚMSZ információi szerint Lokodi Edit Emőke megyei tanácselnök személyesen engedélyezte a tanács alárendeltségébe tartozó Kultúrpalota használatát, viszont az Ifjúsági Ház igazgatójának tiltását nem kívánta kommentálni.
2004-ben a Maros Megyei Rendőrfelügyelőség hivatalból indított eljárást a februárban Wass Albert emlékére rendezett felolvasómaraton szervezői és részvevői ellen, azt vizsgálva, hogy a 24 órás felolvasás megszegi-e a 2002/31-es kormányrendeletet, amely tiltja az emberiség elleni bűncselekmények miatt felelős személyek, valamint az önkényuralmi jelképek kultuszát. Akkor a román legfőbb ügyészség megállapította, hogy Was Albert nem követett el háborús bűnöket.
(bukaresti Új Magyar Szó)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..