home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Vonataink higiéniájáról
BÚCSÚ Ottó
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám

A legutóbbi háborús időszakban, a többi között, a vasút is lerongyolódott állapotba került. A vonaton utazók ezt ugyancsak tapasztalják, hiszen megtörténik, hogy némely vonalon kimarad egy-egy járat, mert elromlott a sínbusz. Máskor meg éppen menet közben valahol a nyílt pályán, áll le a jármű, műsz...

A legutóbbi háborús időszakban, a többi között, a vasút is lerongyolódott állapotba került. A vonaton utazók ezt ugyancsak tapasztalják, hiszen megtörténik, hogy némely vonalon kimarad egy-egy járat, mert elromlott a sínbusz. Máskor meg éppen menet közben valahol a nyílt pályán, áll le a jármű, műszaki hiba miatt. Újabban mozdonyhiány következtében szüneteltetnek járatokat. A vasútnak sem új járművek vásárlására, de úgy látszik, a meglévők megfelelő karbantartására sincs elegendő pénze. Ezt az utasok valamelyest talán megértik, de azt már nagyon nehéz elfogadni, hogy a személyszállító kocsik alapvető higiéniájával sem törődnek. A helyzetet különösen azok az utasok tapasztalják és szenvedik el, akik hosszabb távra utaznak, például a tengerre mennek nyaralni.
Személyes tapasztalatból is mondhatom, hogy például a múlt nyáron a Szabadka-Bar vonalon közlekedő vonat úgy indult el Szabadkáról, hogy a fekhelyes kocsikban a WC egyáltalán nem volt kitakarítva. A padlóján vizelet-tócsa várta az oda igyekvőket. A folyosón és a közeli fülkékben is érezhető volt az erős bűz. Sem a WC, sem a mosdó tartályában nem volt víz. Ilyen körülmények között utazni 10-12 órát, bizony nem nagy élvezetnek számít. Ugyanilyenek voltak a visszautazás körülményei is. Ismerőseim közül többen is, akik idén utaztak vonaton a tengerre, az említett járaton, szintén a lehangoló higiéniai körülményekre panaszkodtak. - Legalább víz lett volna az illemhely és a mosdó tartályában! - méltatlankodtak.
Felvetődik a kérdés, hogy valaki egyáltalán ellenőrzi-e a vasúti utasszállító kocsik higiéniai állapotát? Felel-e valaki ezekért a problémákért? A kérdéssel először Milan Mileusnicsot, a Tartományi Egészségügyi Felügyelőség szabadkai vezetőjét kerestem fel.
- Mi elsősorban a vasúti várótermek és a vasutasok tartózkodási helyiségeit, valamint a hozzájuk tartozó vizesgócok higiéniáját ellenőrizzük. Meg kell itt említenem, hogy éveken át nem történt beruházás ezekbe a létesítményekbe. Bizony, előfordul, hogy néhol nincs víz. Másrészt elfogadhatatlan, hogy immár a huszonegyedik században is még mindig az ún. guggoló vécéket találjuk. A vonatok higiéniai állapotát ebben a hónapban ellenőrizzük, különösen a Szabadkáról indulókét. Az olyan szerelvénnyel, amelyek e tekintetben nincsenek rendben, szabály szerint nem indulhatnának el. Azt is hangsúlyoznám, hogy nemcsak nekünk, hanem a közlekedési felügyelősének is megvan a hatásköre, amelynek révén nem kizárólag a járművek műszaki állapotát, hanem a teljes készenlétét, is ellenőrizheti, és csak azután ad engedély a szerelvény indulására. - mondta a felügyelő.
- Mit tehet az egészségügyi felügyelőség, ha szabálytalanságokat észlel?
- A törvény szerint jogunkban áll elrendelni a problémák elhárítását. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, megtilthatjuk az ilyen járművek használatát. Egyúttal a felelős személy 5000 dinárral büntethető.
- Itt említem meg, hogy hasonlóképpen ellenőrizzük az autóbuszállomások és a társasgépkocsik higiénáját is, a mi körzetünkben. E téren nincs különösebb gond. Viszont az utasok részéről érkezett hozzánk néhány panasz amiatt, hogy a buszvezetők némelyike nem tartja be a törvényes rendelkezéseket, és a járműben dohányzik. Ilyen esetekben megtettük a kellő intézkedéseket. - mondta Milan Mileusniæ, a szabadkai felügyelőség vezetője.
A vonatok higiénájával kapcsolatban az utasszállító részleg szabadkai főnöke Predrag Polovina úgy nyilatkozott, hogy hozzájuk még nem érkezett panasz a vonatok higiénájával kapcsolatosan. Állítása szerint rendszeresen mossák, takarítják a vagonokat, meg műszaki és minden más szempontból is elkészítik a szerelvényeket az indulásra. Rámutatott arra, hogy a vasúti járművek már igen elhasználódott állapotban vannak, és akár mennyire is igyekeznek takarítani őket, nem lehet úgy rendbe tenni, mint mondjuk az újakat. Bevallása szerint ő már három éve nem utazott vonaton, és most is azért tudott csak telefonon nyilatkozni, mert sietett, el kellett vinnie az autóját műszaki vizsgálatra.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..