home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Vízkereszt, vagy bánom is én
KREKITY Olga
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám
Vízkereszt, vagy bánom is én

Szabó Attila felvételeShakespeare művével mutatkozott be a bácsfeketehegyi közönségnek a TanyaszínházAmi a vizet illeti, háááát kapott belőle az idén is a kis csapat bőven, de remélem, hogy azért a kereszt áldása se marad el útjukon. Megérdemelnének sok figyelmet, tapsot és ,,kalapos'&#...

Szabó Attila felvétele

Shakespeare művével mutatkozott be a bácsfeketehegyi közönségnek a Tanyaszínház
Ami a vizet illeti, háááát kapott belőle az idén is a kis csapat bőven, de remélem, hogy azért a kereszt áldása se marad el útjukon. Megérdemelnének sok figyelmet, tapsot és ,,kalapos'' gyűjteményt, hiszen rendíthetetlen hittel készültek az idei 34. turnéra, melyet július 20-án kezdtek Szenttamáson, majd egy nappal később Bácsfeketehegyen találkozhattunk velük. Utána Kishegyest vették célba, hogy a szombati, július 23-ai kavillói ünnepélyes bemutatóra teljes edzésben legyenek. (A bemutató az eső miatt elmaradt - az előadást augusztus 16-án láthatják majd a kavillóiak). Ami az edzést és a szakmai alapozást illeti, úgy gondolom, maximálisan jó kezekben voltak. A fiatal rendező, az erdélyi Csiki Zsolt ,,jól betörte” őket, s a koreográfus, Fehérvári Péter sem bánhatott kesztyűs kézzel velük. A látottak szerint, legalábbis... Egy nagyon lendületes, pörgős darab született, mely engem pl. azokra a régi szép időkre emlékeztetett, amikor még Magyar Attila és Nagypál Gábor akrobatikus mutatványai állították el lélegzetünket. Itt is hajlékony gumibaba módjára pattogtak a színpadon a szereplők - kiegészítve, hangsúlyozva a mondandót, ami - Shakespeare-ről lévén szó - eléggé naftalinos, archaikus és nyelvgyötrő szöveg, még ha komédiáról, szerelmi vágyódásról, izgalmas légyottokról van is szó benne. Merészen vágva-kurtítva és aktualizálva is merev, idegen marad a fülnek, főleg, hogy egy felvonásba van gyúrva mindaz, ami különben sokkal hosszabb lére van eresztve eredetileg. A történet szála így néhol követhetetlenné is válik, de szerencsére képileg, látványban kiegészül a kórus által, mely tánccal, zenével igyekszik eloszlatni a ,,balladai homály''-t. Aztán meg ott van a bolondos hármas - Tóbi, Ábris és Feste (Kucsov Borisz, Virág György és Pap Tibor) -, mely fergeteges alakításával egy percre sem engedi lehűlni maga körül a levegőt. Végigszárnyal az előadáson őszinte, pajkos mókázással, és magával ragadja a nézőket is. Számomra ők hárman voltak az igazi ,,alappillérei'' az előadásnak. Orsino (Kovács N. Andor) és Malvolio (Gombos Dániel) szerepköre is elhalványult mellettük. (Csak mellékesen: nem tetszett, szerintem nem volt igazán testre szabott Orsino jelmeze sem, inkább tudtam volna macsóként vagy török basaként, esetleg selyemfiúként elképzelni, mintsem ,,hanyag punker''-ként, de ez már csakugyan ízlés kérdése.) A lányok: Viola (Gergely Katalin), Olivia (Koncz Andrea), Mária (Nagyabonyi Emese) korrektül, mesteri alázattal teljesítik a feladatukat, de nincs improvizációs lehetőségük (vagy kevésbé élnek vele), így karakterük csiszolt ugyan, de nem ragyogó.
A kórus tökéletes ,,húzás'' - a szövegkurtítások kiegészítésére, a jelenetek összeragasztásához, a látványosság fokozásához. A régi, jól ismert fémvázas díszlet nagyszerű kiegészítője mind a csattogó, robogó jeleneteknek, mind pedig a sejtelmes, rejtelmes lírai képsorozatoknak. De hát mindezt látni kell. Tehát: irány a Tanyaszínház!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..