home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Vihar előtti csend a Keramikában
KOVÁCS Nándor
2005.02.22.
LX. évf. 8. szám
Vihar előtti csend a Keramikában

A dolgozók hite szerint utoljára kényszerülnek gyűlést tartani a gyárkapun kívülPattanásig feszült a helyzet a magyarkanizsai Keramika csempegyár részvényesei között kialakult huzavonában. Mint arról már beszámoltunk, január 10-én a gyár részvényeinek két többségi tulajdonosa közül ismét Mi...

A dolgozók hite szerint utoljára kényszerülnek gyűlést tartani a gyárkapun kívül

Pattanásig feszült a helyzet a magyarkanizsai Keramika csempegyár részvényesei között kialakult huzavonában. Mint arról már beszámoltunk, január 10-én a gyár részvényeinek két többségi tulajdonosa közül ismét Milan LUKIÆ csoportja foglalta el az egykor Európa-szerte ismert üzemet. Ennek során a Živorad VOJINOVIÆ támogatását élvező vezetőséggel együtt mintegy kétszázötven munkás is a gyárkapun kívül rekedt.
- A bejegyzési hivatal január 4-étől Bata Miklóst tartják nyilván a Keramika csempegyár igazgatójaként. A törvény értelmében egyedül ennek az ügynökségnek a bejegyzése érvényes, a kérdésben nincs döntési joga a Kereskedelmi Bíróságnak. A dolgok ilyetén állása szerint tehát a napnál is világosabb, hogy a Keramika igazgatója egyedül Bata Miklós, azaz én vagyok. Ezzel pont került a több hónapig tartó huzavona végére, és nagyon szeretném, ha most már az alaptevékenységünkre, azaz a zavartalan termelésre összpontosítanánk - mondta BATA Miklós, amikor irodájában Ranko LUKIÆ-tyal, az igazgatóbizottság elnökével együtt fogadott február 17-én. Elmondásuk szerint a gyár mintegy 250 munkása felmondást kapott, miután több mint egy hónapig nem jelentkezett munkára, de ha ismét pályáznak a meghirdetett munkahelyekre, előnyben részesülnek.
- A jogvitának egyszer és mindenkorra ugyan vége, mégsem hagyott békén, hogy miért is tiltakozik annyira a másik táborhoz tartozó vezetőség. Keresgélni kezdtem a számítógépekben, és olyan elképesztő képeket, filmeket találtam, amelyek egyértelművé teszik a tiltakozásuk okát. Tizenöt nappal ezelőtt ugyanis mintegy háromszáz pornófilmet és több száz kompromittáló pornófelvételt találtam a szerveren. A vezetőség ugyanis a gyár irodáiban orgiákat rendezett, és filmre vette, mégpedig azzal a szándékkal, hogy eladja a kisváros ifjúságának - rakta elém a számítógépről leszedett és kinyomtatott fényképeket Ranko Lukiæ, az igazgatóbizottság elnöke, mellesleg Milan Lukiæ főrészvényes fia. Mint mondta, feljelentést tettek a belügyi szerveknél, és az már biztos, hogy nem tartanak igényt az ilyen vezető beosztású emberek munkájára. Egyébként Magyarkanizsa polgármesterét, Körmöci Károlyt felkérték, hogy közvetítsen köztük és a megtévesztett kétszáz munkás között. Bár sikertelen volt a közbejárás, mégis köszönettel tartoznak a polgármester segítőkészségéért.
A Keramikában folytatott rövid beszélgetésünk után a magyarkanizsai önkormányzat tanácstermében a gyárból kirekesztett kétszázötven dolgozó tartott munkásgyűlést, melyen ÁBEL Miklós, a munkások által támogatott igazgató és Marinko NEDELJKOVIÆ, a vállalat önálló szakszervezetének elnöke számolt be az ellentétek előidézte állapot jogi megoldásáról.
- Kezemben a Szabadkai Kereskedelmi Bíróság döntése, mely igazgatói minőségemben erősít meg. Živorad Vojinoviæ egyik jogi képviselője, Todoroviæ ügyvéd úr pedig a mai nap folyamán a bejegyzési hivatalban végezteti el a bírósági döntés alapján a bejegyzést - mondta Ábel Miklós, aki szerint a megoldás vége most már órák kérdése, ezzel együtt pedig a kikézbesített felmondólevelek is érvényüket veszítették.
- Betelt a pohár, mégsem támogatom azt a radikális megoldást, hogy elé vonuljunk. Fölösleges most kitenni magunkat a testi bántalmazásnak, amikor a jogi megoldás szinte minden lehetséges változata minket támogat. Egyet azonban megígérhetek: ha két-három napon belül sem történik előrelépés, a médiumok kíséretében kivonulunk a gyár elé - nyugtatta meg az igazgató az elkeseredett munkásokat, akik sérelmezték, hogy a község polgármestere a jogtipró gyárfoglalók segítségére sietett. A vállalat szakszervezetének elnöke, Marinko Nedeljkoviæ felhívta a jelenlevők figyelmét arra a mesterkedésre, amely révén Lukiæék megpróbálják lejáratni a munkások által támogatott vállalatvezetést.
- Számítógépen különböző pornográf képeket montázsoltak össze, és azt akarják elhitetni, hogy a bizalmunkat élvezők romlott gazemberek. Ez már túlmegy minden határon. Nemcsak a munkához való jogunkat, hanem emberi jogainkat is sárba tiporják. Becstelen tettükkel családokat tesznek tönkre - hangsúlyozta a szakszervezeti elnök, majd tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a Keramika szakszervezete alapító tagja a Szerbiai részvényesek és munkások egyesületének, amelyet az elmúlt hetekben hoztak létre. Az egyesület első tiltakozó nagygyűlésére február huszonhatodikán kerül sor a belgrádi Száva Központban. Az országban ugyanis nagyon sok vállalatban történik hasonló jogtiprás, mint a magyarkanizsai Keramika csempegyárban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..