home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Tornacipőt Kosovóért!
NAGY Nándor
2008.03.05.
LXIII. évf. 10. szám

Finoman fogalmazva: nem mond igazat az, aki azt állítja, hogy megdöbbentették a tüntetők belgrádi dorbézolásáról készült képek. Azért nem mondanak igazat, mert az elmúlt két évtized alatt, pontosan ilyen képeken nevelkedtünk, esetleg magunk is részesei voltunk a ,,békés' tiltakozó tüntetéseknek. Mo...

Finoman fogalmazva: nem mond igazat az, aki azt állítja, hogy megdöbbentették a tüntetők belgrádi dorbézolásáról készült képek. Azért nem mondanak igazat, mert az elmúlt két évtized alatt, pontosan ilyen képeken nevelkedtünk, esetleg magunk is részesei voltunk a ,,békés' tiltakozó tüntetéseknek. Mondjam most azt, hogy 19 évvel ezelőtt Gazimestanon kezdődött egymillió ember részvételével és Belgrádban fejeződött be, feleannyi lelkes hazafi jelenlétében? Azért nem mondom ezt, mert félek, hogy még nem fejeződött be.
Mindenesetre beért és hozzánőtt a rendszerhez az 1989 után született nemzedék. Magunk is láthattuk, hogy tanulékony generáció ez, sőt talán még szakszerűbben tört, zúzott, rombolt és gyújtogatott, mint a miloševići rendszer tüntetői. Mondhatjuk, szép és biztos jövő áll előttünk, hiszen a kormánytól és a miniszterektől kezdve a pártvezér politikusokig mindenki védi, bátorítja és oktatja őket arra, hogy a betört ablak és a felgyújtott nagykövetség is demokrácia. Egy közülük sajnos életét vesztette, akiről kiderült, hogy kiváló egyetemista, a legjobb barát, csendes, nyugodt, jóindulatú legény volt. Azt viszont még csak meg sem kérdezzük, hogy ez a talpig jóságos újvidéki egyetemista mit keresett a belgrádi amerikai nagykövetség első emeletén, ahol szerencsétlenül szénné égett? Talán csak nem a demokráciát gyakorolta, amire az elmúlt 10-15 évben tanították?
No, de ahogyan mondani szokták: ez van, ezt kell szeretni. Nem irigylem a radikális pártvezért, aki szónoklatában több száz ezer tanú előtt kijelentette, hogy addig nem nyugszik, amíg Kosovo ismét Szerbia nem lesz. Úgy tűnik, hosszú, nyugtalan élet áll előtte. Azután gondba ejtettek a miniszterek, a kormányfőtől kezdve, akikről kiderült, hogy a végsőkig - tanácstalanok. Erre abból következtethetünk, hogy nemcsak a kormányfőnek, hanem minden miniszternek több tanácsosa is van. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a nagygyűlésen szónokló kormányfő néhány perces beszédét is leírt szöveg segítségével mondta el.
Itt Szerbiában az sem érvényes, hogy: minden jó, ha a vége jó. Mert nálunk általában a vége a legrosszabb. Sejtik is már, hogy a törő-zúzó ifjú nemzedékkel szeretnénk befejezni, mert ennél rosszabb befejezést aligha találhatnánk. A Nyugatot szidó és átkozó fiatalok, a nyugati márkájú árut nem vetették meg és ahelyett, hogy felgyújtották volna - ellopták. Adidas tornacipőt Kosovóért. Lewis farmernadrágot Amerika elleni bosszúként. Azt viszont végképp nem mondhatjuk, hogy ez a fiatal nemzedék neveletlen és kulturálatlan. Tudják ők becsülni kultúránk értékeit, amit azzal is bizonyítottak, hogy végigvonulva Belgrád legforgalmasabb utcáin - egyetlen könyvkereskedés és könyvesbolt kirakatát sem törték be! Egyetlen könyvet sem loptak el. Bizonyára azért, mert attól féltek, hogy a könyveket el is kell majd olvasni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..