home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Tókerülő verseny
BOGNÁR Antal
2011.08.03.
LXVI. évf. 31. szám

Kényes dolog egy vitorlás irányítása. Ha orrnehéz. Ha farnehéz. És előfordul, hogy viharba kerül. A balatoni Kékszalag-verseny benevezőit az idén nem a közönséges árvaszúnyogok keserítették meg, mint tavaly, hanem a viharos szél. Csaknem hatszáz hajó vágott neki Európa legrégibb és leghosszabb tóker...

Kényes dolog egy vitorlás irányítása. Ha orrnehéz. Ha farnehéz. És előfordul, hogy viharba kerül.
A balatoni Kékszalag-verseny benevezőit az idén nem a közönséges árvaszúnyogok keserítették meg, mint tavaly, hanem a viharos szél. Csaknem hatszáz hajó vágott neki Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő vetélkedésén, 3500 fős legénységgel, a légvonalban 145 km-es távnak, 339 hajó a 48 órás határidőben célba is ért, 160 feladta a versenyt, háromszáz embert mentettek ki, a hajók horgonyon állva, elsüllyedve, tört árboccal, zátonyon vagy nádasban megrekedve vártak a helikopteres kereséssel megerősített mentésre. A versenyt a mi Bandink csak távolról, a hírekből követte.
Mengyi Bandi nem úgy volt fejnehéz, hogy nehéz lett volna a feje, éppen ellenkezőleg. (Miközben szociálisan ''farnehéznek” számított, ami az ő korban olykor erény volt.) Úgy vitte előre az életben a feje, mint a csecsemőket, amikor még mindent tudnak (persze nem nagyocska fejükkel, mely lehúzza őket, hanem az angyalok tudásával). Oly könnyen vette a mi Bandink az iskolai akadályokat, jóformán tanulás nélkül, hogy elbizakodottá tette vakhite az ész (a józanság és a belátás) mindenhatóságában. Orra is bukott rendre a fejnehézség közepette olyan közönséges tanulságokban, amelyeket Móricz Zsigmond írt meg a Légy jó mindhalálig!-ban: hogy a lányok nem a latintudást nézik. Ő pedig ehhez képest a ''drótos” szakközépben még csak latinul sem tanult! (Van ennek előnye, van hátránya is, belátható. Másoktól: a rá háramló irigység. Őbenne: a mások iránti fennhéjázás. A ráragadt stréberség. Meg aztán, hogy ettől meg szándékolt rosszasággal akar szabadulni.)
Úgy emlegetik az ilyen balatoni viharokat, mint ''ítéletidőt”. Mohács és Rigómező? Az ítéletnap majdan a megdicsőülés kellene hogy legyen a jóknak! Hát ilyen kevesen lesznek? Szórt sereg, gyülevész had?! Töredék kisebbség? Nem a jók megsokasodásának végeredménye vár az emberiségre az út végén, hanem a megritkulásuké, aminek tanúi vagyunk? Min munkálkodott ezalatt a gondviselés? Vagy hol keressük a nagy hatású, szabadjára engedett ellenerőt? De hát min munkálkodtak eközben makulátlanságukban ők maguk, a jók, akik, elenyésző kisebbségben, most majd végül megdicsőülnek?
Sokszor elnézte Mengyi Bandi, ahogyan levelek sodródnak a vízen. Egyenként és csomósan összetapadva. Mifelénk aztán ugyanígy ide-oda csapódtak mindétig sorsok, de még egész országrészek is, tele névtelen, de hús-vér emberekkel, akárcsak ma a világban menekülthajók és szemétrakományok. A világ halad előre, épp csak az emberekkel nem tud mit kezdeni. Bár a teremtés koronája állítólag mindegyik emberpéldány. Félteni való érték. (Legnagyobb értékünk - a néhai marsall szavajárása szerint.) Nem tud mit kezdeni az emberekkel, az értéktelen emberanyaggal - meg a szeméttel. Az emberre bízott világ szemetével.
Mengyi Bandi moholi öregapja '29-ben kihajózott Hamburgból. Négy lányának kinőtt gyerekruhákat küldözgetett néha, míg odavolt. Annyira futotta végül a keresményéből, hogy kifizesse a toborzóirodának a visszautat. ''Hazatántorgott” Kanadából a Tisza mellé a földet túrni. (A legenda áhítata övezte náluk a nagy szegénységben, hogy abban a meseországban, ahol járt - sohasem mosogatnak. Nyilván nem is foltoztatnak lábast - ha egyszer a tányért és az evőeszközt is étkezés után kidobják. Mint ma mi is.)
Ő írósága képében a mi Bandinkat megtisztelte egy pesti jótevője a meghívással badacsonyi haciendájára, Péter-Pálkor, amikor bókolnak már a kalászok. A hegytetőről az egész panorámát betölti a víztükör. Mengyi Bandi gyötrődve elbliccelte a másnapi hajókázást. Eloldalgott inkább. Ő íróságának talán álmodhatott volna jachtot is, mint akinek ez jár. De legalábbis annyit, hogy egy kérdőívre a hobbijáról egyszer majd azt írhatja be: vitorlázás, síelés, tenisz. Prózai énjével be kellett látnia, ellenszélben, fonákoknak kitéve másféle cikázások és szlalomozások vannak neki megírva.
Vízre szállt hiszen hetente Mengyi Bandi, kimenőn, míg Pulában a Katarinán katonáskodott. Vízbe lógathatta a kezét útközben, ha akarta. Egy kis bárka szállította át a városba a viszkető torkú bakákat. Akik halálraszánt italozásán nem segít a felvilágosító előadás, s csak idei-óráig fékezi meg, ha zárkába toloncolásuk előtt orrba verik őket.
Aratás táján már Mengyi Bandi hazakészült a honvédő szolgálatból. Eszébe jutott, hogy dédapját kétszer vitték ki az első háborúban, innen valamivel északabbra az Isonzóhoz. Aratáskor - amit egy Csernovitznál nyomban a háború elején hősi halált halt, elfeledett nagy költőtehetség, Békássy Ferenc a katonák és a halál ''aratásaként” örökített meg. A mi Bandink dédapja mind a kétszer hazajött a nagy háborúból. De halálos megbántottságában, hogy másodjára más helyett vitték el, a Tiszának ment.
Nyilván megbékélt vele a mi Bandink, hogy korhatáros könnyítéssel, jó passzban sem nevezne már be ilyen száz veszéllyel járó tókerülésre.
Csak az eszére hallgat megint. Olvasott róla, hogy a katarok földjén Bugarach fennsíkja különleges hely. Ha valóban 2012-ben jön el a világ vége, afféle Noé bárkája az lesz. A családját oda kellene menekítenie. Ő meg főbűnéért, ami a félelem a versenytől és a féltés miatti gyávaság, marad majd valahol partközelben. Hadd érje el megérdemelten ott a vize a folyókna, mikor majd visszafelé folynak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..