home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tízéves a zEtna Fesztivál
LENNERT MÓGER Tímea
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Tízéves a zEtna Fesztivál

A zentai zEtna Kiadó és webmagazin tizedszer keltett vulkanikus irodalmi kitörést a november 7-étől 10-éig tartó fesztiváli programsorozatával, nemcsak Zentán, hanem Adán, Csókán és Horgoson is.

Az idei fesztivál a geotagging eljárás, vagyis a földrajzi metaadat egy-egy médiafájlhoz való fűződése jegyében telt. Az első nap mindig a legcsendesebb, fogalmazott Beszédes István taggermester, a zEtna szerkesztője. Az első estén Babics Imrével Szabó Palócz Attila beszélgetett. A moderátor elmondta, hogy annak idején Tolnai Ottó javaslatára vette meg Babics első — A Kék Ütem Lovagrend című — kötetét, különleges hangulatáért. Haikuk, hexameterek, középhosszú versek a szakralitás jegyében... Nem gondolati költészet, hanem a tapasztalat szülte kötött formák... Kiderült, Babics sosem hitt a tárgyias, leíró költészetben. A beszélgetésben felmerült a Krasznahorkai László által szervezett berlini bemutató, a Zalán Tibor szervezte budapesti szerzői est kellemes emléke és a kilencvenes évekbeli újvidéki bemutatkozás Bozsik Péterrel. Azután ismét visszakanyarodtak a mostani bakonyszücsi paradicsomi védettséghez. A költő legújabb kötetéről, a Napút Kiadó gondozásában megjelent Gnózis című művéről elmondta: az ókori írókhoz hasonlóan a profán és a szakrális olvasat lehetőségeit egyszerre próbálta megadni. Három ember plusz egy kislány. A szellem, a test és a lélek egységének szimbóluma az ő történetük, mely olvasható ugyan prózaként, de hexameterben van megírva. Akinek füle van hozzá, az kihallhatja belőle.

8-án délelőtt Csapody Kinga író, szerkesztő vont be a könyvek birodalmába csaknem ötven zentai kisgyermeket. Az idősebb tanulók sem maradtak irodalmi program nélkül. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium harmadik és negyedik osztályos tanulóiban Ferdinandy György József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár ébresztette fel az irodalom iránti rajongást. Sinkovits Péter zentai író, publicista, egyben moderátor találó felvetései és Ferdinandy kiváló előadói stílusa minden bizonnyal maradandó nyomot hagyott a gimnazistákban. Ferdinandy nem mindennapi történeteket mesélt el, pl. az írásai tematikájára ható családi háttér drámájáról, hogy nagypolgári családját a háború megnyomorította, lekényszerítette egy pincébe, és ott egy kecske társaságában élt. A bezártság — mely az ország helyzetét is jellemezte — szülte meg az íróban is a „világgá menés” gondolatát. Franciaországban is-
merkedett meg az aktuális irodalmi áramlatokkal. Szívta magába az ottani hatásokat, a Párizsi Műhely Társaságának tagjaként folyóiratot alapított. A siker szerinte a megbecsülés jele. A nyelvváltás nehézségeiről és arról a kérdésről szólva, hogyan sikerült megőriznie anyanyelvét, azt hangsúlyozta, hogy egy tanult nyelvet nem őriz meg úgy az ember, mint az anyanyelvét. Kóklerkedésnek érezte volna, ha spanyolul szólal meg, ezért visszatért a magyar nyelven való íráshoz. „Egy francia kritikusom Puerto Ricóba utazásom előtt azt tanácsolta, ássak mélyebbre a műveimmel. Ez csak az anyanyelvemen volt lehetséges” — fogalmazta meg. Legutóbbi kötete ezért kapta a Mélyebbre címet.

A három fesztiváli napon ehhez hasonló beszélgetések zajlottak Csókán és Adán is, ahol például a PRAE. HU mutatkozott be. Horgoson az Extől a Pálinka dicséretéig témában Bozsik Péter és Józsa Márta értekezett. Zentán megnyitották Miroslav Jovančić festőművész Úszó jelek című kiállítását. Ismertetőt tartott több folyóirat: a Spanyolnátha, az Új Forrás, a Tiszatáj és a Fiatal Írók Szövetsége is.

Rendhagyó program volt a tudományos tanácskozás, mely a Folyóirat-kultúra és online nyilvánosság címet viselte. A kötetlen pillanatokban a Zoran Dukić—Miroslav Jovančić—Verebes Ernő trió koncertjét, Szi-lágyi Nándor fotóit, a Krnács Erika által előadott verseket és Milosits Péter táncát élvezhették a jelenlevők.

A fesztiváli rezümé szerint: ötvenhat óra alatt húsz program zajlott le ötven részvevővel, huszonnyolc órányi élő folyóirat pedig mintegy 1000 néző jelenlétében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..