home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Szól a rádió?
(re, T. T.)
2007.07.04.
LXII. évf. 27. szám

A Köztársasági Műsorszórási Ügynökség (RRA) június 21-i döntése értelmében a regionális frekvenciapályázatot a Pannon Rádió nyerte meg - nem a Szabadkai Rádió. Ennek értelmében legkésőbb két hónap múlva a 91,5 MHz-en a Pannon Rádió huszonnégy órás magyar adását hallgathatja az észak-bácskai régió la...

A Köztársasági Műsorszórási Ügynökség (RRA) június 21-i döntése értelmében a regionális frekvenciapályázatot a Pannon Rádió nyerte meg - nem a Szabadkai Rádió. Ennek értelmében legkésőbb két hónap múlva a 91,5 MHz-en a Pannon Rádió huszonnégy órás magyar adását hallgathatja az észak-bácskai régió lakossága. Tiltakozik a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorainak szerkesztősége és hallgatói, de tiltakozik a rádió többi szerkesztősége is, melynek tagjai szerint e döntés által a szerb, a horvát és a német anyanyelvű hallgatókat is megkárosították. A Köztársasági Műsorszórási Ügynökség döntésével nem mindenki ért egyet. De vajon az utóbbi hetek egyre nagyobb vihart kavaró kérdése kapcsán mi a véleménye a két érintett rádió képviselőinek és olvasóinknak? Szól a rádió? - kérdeztük a héten tőlük.
NÉMETH Ernő, a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorainak főszerkesztője:
- A Szabadkai Rádió 1968, vagyis megalakulása óta a régió hallgatóinak kedvenc rádiója volt, nemcsak nálunk, hanem Magyarországon is. A 90-es években községünk területén is megjelentek a kereskedelmi adók, de munkatársaink bátor szembenállása a miloševići rezsimmel azt eredményezte, hogy továbbra is a Szabadkai Rádió maradt a legnépszerűbb. A hallgatottsági csúcsot a 2000. október 5-e körüli időszakban értük el. A 2000-es évek elejét egyféle útkeresés jellemezte, de a tavalyi műsorséma-módosítás eredményeként ismét vezető elektronikus tájékoztatási intézménnyé váltunk Észak-Vajdaság területén.
A hírt, hogy a Szabadkai Rádió megszűnhet, vagy csak minimális teljesítménnyel sugározhat (kb. 18-20 km-es körzetben), a hallgatók szinte hisztérikusan fogadták. A kontaktműsorokban (még ha eredetileg más is lenne a téma) csak arról beszélnek, hogy nem adják a Szabadkai Rádiót, aláírást gyűjtenek, ha kell, tüntetnek - és sokan sírnak, mert náluk a Szabadkai Rádió családtagnak számít, nem tudják elképzelni az életüket nélküle. Meg nagyon sokan szidják a politikusainkat!!! Úgy érzik, nem tettek meg mindent a Rádió védelmében. A politikusok ezt tagadják, de az igazság az, hogy a szerkesztőségünk sem hisz abban, hogy éppen semmit sem lehetett tenni. Amikor a vonatkozó törvényeket meghozták, magyar parlamenti képviselőink is voltak, sőt köztársasági kormányfőhelyettesünk! Miért nem tettek akkor semmit? Miért nem vitték fel a problémát Budapestre, miért nem csináltak belőle uniós ügyet? Hisz nemcsak a Szabadkai Rádióról van szó! Gyakorlatilag teljesen megszűnik a tartományi önkormányzati rádióhálózat, amely a kisebbségi nyelvű tájékoztatást teljessé tette. Miért nem fogtak össze a kisebbségi pártok, nemzeti tanácsok?
Szerbiában több mint 400 rtv-frekvenciát osztanak ki. Nonszensz, hogy ebből a vajdasági magyarok csak kettőt kapjanak (Újvidéki Rádió és Pannon Rádió), holott számarányunk alapján legalább 15 megilletne bennünket. Több mint 10 egész napos magyar nyelvű rádióműsor a Vajdaságban!!!
A hallgatók kitartóak: továbbra is a Szabadkai Rádiót akarják hallgatni egész nap a megszokott formában! A politikusaink azt követelik tőlünk rádiósoktól, hogy tudassuk a műsorainkban a hallgatókkal: ez lehetetlen. Mi úgy véljük, hogy a Szabadkai Rádió kedvelt műsorfolyamának, a PÁRTSEMLEGES és objektív tájékoztatásnak meg kell maradnia. Ez nem lehetetlen, csak közösen kell keresni és KELL AKARNI az ilyen megoldást!!! Ne ellenfelek, hanem partnerek legyünk mindannyian mi, vajdasági magyarok!
SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
- Remélem, hogy még nagyon sokáig szól a Szabadkai Rádió, hiszen nem vehetik el tőlünk kedvenc állomásunkat. Igaz, hogy Szabadkához való közelségemből kifolyólag én a jövőben is hallgathatom a Szabadkai Rádió adását, de mi lesz azokkal az oromi, csantavéri, bajmoki és egyéb hallgatókkal, akiknél a Szabadkai Rádió családtagnak számított és máról holnapra egyszerűen kénytelenek megválni tőle. Felháborítónak tartom a köztársasági műsorszórási ügynökség (RRA) határozatát, hogy egy olyan rádióállomás kapta meg a körzeti frekvenciát, amely eddig még egyetlen másodpercnyi műsort sem sugárzott, sem káderei, sem műszaki felszereltsége nincs e komoly és felelősségteljes munka elvégzéséhez. Mindannyian tudjuk, kinek köszönhetően kapta meg e rádió a frekvenciát, s remélem, hogy ez volt az egykori pártvezér utolsó politikai dobása.
PÉICS Illés hajdújárási nyugdíjas:
- A Szabadkai Rádiót semmiképp sem szabad megszüntetni, hiszen immár 38 éve a hallgatók szolgálatában áll. Miért kell a magyarságot megfosztani attól, ami a jogos tulajdona, ami a magyarságnak jár? A Szabadkai Rádiót az adófizető polgárok pénzéből építették, nem ajándékba kaptuk, s most egyszerűen csak elveszik tőlünk. Azt hiszem, hogy a összmagyarság nevében mondhatom, hogy a Szabadkai Rádió maradjon így ahogy van, ne csak 20-30 kilométeres körzetben lehessen hallgatni, hanem mindenhol Vajdaság-szerte.
ÁRPÁSI Ildikó, a Pannónia Alap Kuratóriumának alelnöke:
- Szólni fog a rádió, de nem a széthúzást, hanem az összetartást kell szolgálnia. A közvéleménynek tudnia kell, hogy nem szűnik meg a Szabadkai Rádió azzal, hogy a regionális kommerciális frekvenciát a Pannónia Alap nyerte el. A Szabadkai Rádió megmaradása a privatizációtól függ. Ha sikerül elérni, hogy ne privatizálják az önkormányzati alapítású kisebbségi rádiókat, akkor Vajdaság-szerte több helyen megmarad a heti vagy napi néhány órás magyar nyelvű műsor. Ezeket nem veszélyezteti, hanem inkább együttműködéssel erősítheti majd a regionálisan sugározó Pannon Rádió. Egyes pártok és politikusok most megpróbálják a Pannónia Alapot vádolni, miközben a dolgok alakulásában éppen ők a felelősek, amiért évekkel ezelőtt a szerb parlamentben elfogadták azokat a törvényeket, amelyek most meghatározzák a lehetőségeinket, az önkormányzati alapítású tájékoztatási eszközök jövőjét. åk azok is, akik most megmásíthatnák korábbi döntésüket, és a VMSZ kezdeményezését elfogadva megtarthatnák az önkormányzati alapítású rádiókat. De ezt nem kell összekeverni a regionális hullámhosszokkal. Szerbia régióiban összesen 28 tévé- és 24 rádiófrekvenciát ítéltek most oda. Ezek között egyetlenegy olyan van, amely vállalta, hogy egész nap kisebbségi nyelven sugároz! Ez a Pannon Rádió. Kinek nem érdeke, hogy az elkövetkező nyolc évben szóljon magyarul egy olyan rádió, amely a magyarság érdekeit szeretné szolgálni?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..