home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Szabadka épített örökségét meg kell őrizni
Kartali Róbert
2024.05.21.
LXXIX. évf. 20. szám
Szabadka épített örökségét meg kell őrizni

Belvárosi sétát tettek kedd délelőtt Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség helyi politikusai, élükön dr. Pásztor Bálinttal, a párt elnökével. Megtekintették a műemlékké, jelentős kultúrtörténeti tájegységgé nyilvánított Radić fivérek utcát és a 2-es övezetben lévő Gombkötő utcát, melyet sikerült megóvni a pusztítástól. Megnézték a Kosztolányi Dezső Színházban végrehajtott fejlesztéseket, végül pedig a G-Dent fogtechnikai laboratóriumba látogattak, mely egy mintaszerű vállalkozás Szabadka szívében.

A terepszemle célja az volt, hogy a VMSZ szabadkai önkormányzati jelöltjei személyesen is megvizsgálják a helyi városrészeket, ráirányítva a figyelmet a város történelmi jelentőségű utcáinak védelmére és megőrzésére, valamint hogy bemutassák a VMSZ-nek a város építészeti öröksége megóvása érdekében tett erőfeszítéseit.

— Hosszú küzdelmet követően sikerült elérni azt, hogy a köztársasági kormány a Radić fivérek utcát levédje teljes egészként, egységes kultúrtörténeti tájegységként kezelve — mutatott rá dr. Pásztor Bálint. A VMSZ elnöke aláhúzta, hogy ennek eredményeként ebben az utcában semmilyen módosítás, bontás és hozzáépítés sem történhet a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet feltételeinek figyelembevétele nélkül.

— Egyetlen olyan épület sem épülhet abban az utcában, ami nem odaillő. Ami pedig a Gombkötő utcát illeti, illetve a 2-es zónát, 2021 márciusában volt egy hatalmas küzdelem, a Vajdasági Magyar Szövetség kitartásának köszönhetően sikerült azt elérni, hogy megmentsünk legalább 55 épületet Szabadka legszűkebb központjában a bontástól. Itt is az a lényeg, hogy egységes téregységként kezeljük építészetileg ezeket a városrészeket. Amennyiben a VMSZ nem lett volna kitartó, akkor azokat az épületeket leszámítva, amelyek védettség alatt állnak, mint amilyen például a városháza vagy a zsinagóga, minden más lebonthatóvá vált volna, és a Gombkötő utcában például három-, négy- vagy akár ötemeletes beton- és üvegépületek épülnének. Mi nem vagyunk a fejlődés ellen, építeni kell lakásokat is, Szabadka az ország ötödik legnagyobb városa, tehát szükség van lakásokra, de mindennek megvan a helye. Ezeknek a lakásoknak nem a városközpontban van a helyük, ugyanúgy, mint ahogy Belgrádban sem, és Budapesten sem a városközpontban húzzák fel ezeket a többemeletes lakóépületeket. 

Ebben a mandátumban a szabadkai városháza felújítása érdekében is tett konkrét lépéseket a VMSZ — válaszolta újságírói kérdésre a párt elnöke. Mint mondta, hosszú idő után, 1991 óta ez volt az első városvezetőség, mely konkrét lépéseket tett a városháza felújításával kapcsolatban.

— Megvédtük azokat az elemeket, amelyek ha lehullottak volna az épületről, menthetetlenné váltak volna, és tervek készültek a homlokzat felújítására vonatkozóan. Benyújtásra került Kiskunhalassal együtt egy stratégiai IPA-pályázat, amely célja, hogy a városháza megújuljon.

A szabadkai Radić fivérek utcát a VMSZ kormányzati szerepvállalásának és a kitartó önkormányzati munkájának köszönhetően műemlékké, jelentős kultúrtörténeti tájegységgé nyilvánította Szerbia Kormánya. Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, azon dolgoznak, hogy ezt a védettséget egyéb szabadkai utcákra is, továbbá az intézet hatáskörébe tartozó más települések városrészeire is kiterjesszék.

— Célunk a védettség vertikális kiterjesztése, szeretnénk kibővíteni a központ védettségét, ahogyan ez a Radić fivérek utcával is megtörtént. Ugyanezt tervezzük a Frangepán, a Tolsztoj és a Henryk Sienkiewicz utcákban is, ahol hasonló épületek találhatóak, mint a Radić fivérek utcában. Ezeket a házakat olyan neves építészek tervezték, mint Salga Mátyás és Mačković Titusz. Szabadkán ezek az utcák jelentik a következő lépést, de az intézethez tartozó teljes területet nézve, mely 9 községből áll, ugyanezt tervezzük Zentán, Adán, Törökkanizsán, Magyarkanizsán és Topolyán is, ahol szintén levédjük a városközpontot. Igaz, hogy ez egy nagyon hosszadalmas folyamat, de mindenképp érdemes belevágni, és ezzel példát mutatni.

A VMSZ önkormányzati jelöltjei látogatást tettek a Kosztolányi Dezső Színházban is, ahol az elmúlt évek legnagyobb beruházásai között szerepelt a hangszigetelés, valamint az épület homlokzatának és tetőszerkezetének felújítása. Mészáros Gábor, a színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az épület az elmúlt tizenöt éves használat során amortizálódott, ezért a felújításra a jövőben is kiemelt figyelmet kell fordítani.

— A hangszigetelés azért fontos, mert ez egy színházi tér, és a betonfalak néha ellehetetlenítettek egy-egy koncertet, vagy pedig egy halk, szenzitív előadás bemutatását. Ezért volt szükség arra, hogy a falakra hangszigetelési és akusztikai berendezéseket szereljünk fel, amelyek nagyban hozzájárultak a hangminőség javításához.

Ennek megoldására hangszigetelési és akusztikai berendezéseket szereltek fel a falakra, és ettől jelentősen javult a hangminőség. Az önkormányzattal közösen pályáztak a Városok a Fókuszban elnevezésű programra, melynek keretében elnyerték ezt a fejlesztési lehetőséget. A jövőbeli tervek között a színpad és a belső tér felújítása szerepel, valamint a következő öt évben a fénypark bővítése és korszerűsítése. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával egy új, korszerű fénypultot vásároltak, mely kizárólag LED-es reflektorokkal kompatibilis. Mivel a vendégszereplések során nem vihetik magukkal az egész fényparkot, fontos, hogy lépést tartsanak a többi színház fejlesztéseivel és korszerűsítésével. Az igazgató továbbá azt is elmondta, hogy a jövőben fontos lenne bővíteni az alkalmazottak létszámát, különös tekintettel a technikai személyzetre.

Egy városnak szüksége van az alternatív művészeteket fölvonultató térre is, ilyen szempontból fontos a Kosztolányi Dezső Színháznak a küldetése — mondta Pásztor Bálint. A VMSZ elnöke szerint a városnak szavatolnia kell a színháznak a működési feltételeket, de annak érdekében, hogy munkaerőt tudjanak alkalmazni, szükség van a köztársasági államtitkári jelenlétre is, továbbá a Magyar Nemzeti Tanácsnak is fontos szerepe van, mert támogatja ennek a színháznak a működését és az elképzelések megvalósítását, valamint jelentős szerepük van a magyarországi támogatásoknak is. Mindezekből az eszközökből a KDSZ egy olyan működési feltételrendszert nyerhet, amely lehetővé teszi, hogy estéről estére színpadi előadásokat mutassanak be, és tájoljanak is.   

A VMSZ elnöke belvárosi körútját a G-Dent fogtechnikai laboratóriumban fejezte be. Ez Szabadkán a maga nemében szinte egy egyedülálló vállalkozás, ahol olyan fogászati kiegészítőket gyártanak, amelyek gyönyörű mosolyt varázsolnak. Bacslija Gusztáv, a cég tulajdonosa elmondta, hogy vállalkozását önerőből építette fel, a legtöbb megrendelés az esztétikai fogászatra érkezik, mivel mindenki szép mosolyt szeretne, de emellett sokat dolgoznak idősebb megrendelőknek is, akiknek kivehető fogpótlást kell készíteni.

— Húszéves tapasztalattal alapítottam a céget, előtte Németországban és Magyarországon is dolgoztam. A legnehezebb időszakban, a ’90-es évek végén döntöttem úgy, hogy hazatérek, mivel sok itteni fogorvos megkeresett Magyarországon, ahol a vállalkozásom volt, és arra kértek, hogy jöjjek vissza, mert egy ilyen laboratóriumra itthon is óriási szükség lenne.

A mosolyszobrászattal foglalkozó G-Dent minden tiszteletet megérdemel, mivel teljes mértékben önerőből végeznek egy olyan tevékenységet, amely innovatív, és amely öregbíti Szabadka hírnevét. Nem csupán a szabadkai fogorvosok a megrendelők, hanem egész Vajdaság, illetve Szerbia más területeiről is velük dolgoztatnak — emelte ki Pásztor. A VMSZ elnöke elmondta, hogy a G-Dent ezt önerőből érte el, de hozzátette, hogy a vállalkozóknak számos lehetőségük van a fejlődésre. A Prosperitati Alapítvány például, ha csupán Szabadkát nézzük, az elmúlt nyolc évben 150 millió eurónyi támogatást nyújtott a helyi vállalkozóknak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..