home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szilánkok
Radmila MARKOVIĆ
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Szilánkok

Bácsfeketehegyen és Kishegyesen megtartották Avi Ben Giora, azaz Barna Gergely Szilánkok az életből című könyvének bemutatóját. A novellafüzér a szerző életének fontosabb állomásairól szól.

Barna Gergely Budapesten született 1954. július 11-én. Az általános iskolát kitűnő eredménnyel végezte el, majd édesapja zsidó gimnáziumba íratta. Gergely nem örült ennek, hiszen sohasem volt mélyen vallásos — ma sem az —, de „szerencséjére csak írni és olvasni tanították héberül”. A gimnázium után főiskolára jelentkezett, operatőr szeretett volna lenni. Tanulmányait azonban nem fejezte be: apja halála után édesanyjával Izraelbe költöztek. Kibucban laktak, ahol a nyelvet is meg kellett tanulnia. Az egy évig tartó katonai szolgálat után hivatásos katonának állt, őt idézve: „sokáig koptatta a mundért.”

A kibuc a kommunizmus elsődleges létformája — magyarázta Gergely. Mindenki egyért, egy mindenkiért alapon a sziklás területből termőföldet teremtettek. Igaz — tette hozzá —, a zsidókról mindent el lehet képzelni, csak azt nem, hogy jó földművesek és állattenyésztők.

„Közösségben éltünk, ahol a férfiak a földeken dolgoztak, a nők pedig a ház körüli munkát végezték. A gyerekek mind egy helyen tartózkodtak: a megbízott asszonyok vigyáztak rájuk, tanították őket, a jó eszűeket később egyetemre küldték. Évente egyszer összeült a közösség, ekkor a tagok elmondhatták észrevételeiket. Mindenkinek volt valamilyen feladata, beosztása, még a vezetőknek is. Az összes munkában részt vett a közösség minden tagja. Pl.: Tel Aviv is kibucból nőtte ki magát, a mai elnök, Simon Perez is kibucban élt.”

Gergely távol lakott az édesanyjától, csak szabadnapokon vagy hétvégén találkozhatott vele. Anyja halála után megnősült, Izraelbe szöktette magyarországi szerelmét. Amikor megszületett a kislányuk, Gergely végérvényesen kilépett a hadseregből.

Az Avi Ben Giora nevet a kibucban vette fel, mivel megelégelte, hogy a papírokon nőneműnek tüntették fel. Ma ezen a néven jelenteti meg írásait. Amikor kislányuk betöltötte a második életévét, a család Bécsbe költözött, és ott telepedett le.

Gergelynek két kötete jelent meg: az első A Szinájtól a Sóhajok hídjáig, a második a Szilánkok az életből címmel. Ez utóbbiról Pápay Aranka a következőket írta: „Kalandos utazás ez a könyv, gyermekkori élményektől családi tragédiákon át a karikatúrának is beillő humorig. Betekintést enged a jég hátán is megélő kisemberek mindennapjaiba, szeretnivaló őszinteséggel beszél a csavaros észjárásukról, találékonyságukról, ami annyi sorscsapáson átsegítette őket.

Könnyed hangja mögött felcseng a vallomás is a mindennapok botladozásairól, vagy a jókor felismert, véletlen szerencse ügyes kamatoztatásának képességéről…”

Ezek a szavak híven tükrözik a könyv tartalmát és értékét.

A szerző publikál az egyetlen magyar nyelven megjelenő közel-keleti hetilapban, az Új Keletben, a Kanadai Magyar Hitlapban és az Amerikai Népszavában, emellett több irodalmi portálon is megjelenteti műveit. 

A bácsfeketehegyi könyvtárban kellemes hangulatban telt el a bemutató. A közönség soraiban ültek olyanok is, akik már jártak Izraelben. Az író állítása szerint, az egyszerű emberek békében élnek egymás mellett, csak a szélsőségesekkel van gond, mégis úgy érzi, idős korára szeretne visszatérni ebbe az országba.

A beszélgetést vezette és a szemelvényeket felolvasta dr. Radmila Marković nyugalmazott pedagógus, író.

A kishegyesi tűzoltóotthonban is meleg fogadtatásban részesült a szerző. Dudás Nikolett egy népdal előadásával tette még ünnepélysebbé a hangulatot. A novellarészleteket is ő olvasta fel.

A beszélgetés során a kérdésekre az író szívesen válaszolt, arra azonban nem felelt, hogy a politikai zavargásokat figyelmen kívül hagyva miért kívánkozik vissza Izraelbe. Valószínűleg a szíve húzza vissza oda, ahol az élete egy részét eltöltötte.

Köszönet Barna Gergelynek, hogy megtisztelt minket a jelenlétével, és további eredményes munkát kívánunk neki! A Szilánkok az életből című kötet Szabadkán, a Danilo Kiš könyvesboltban kapható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..