home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Szétszedik-e a babruhát?
(re.-tv.-tha.)
2010.02.24.
LXV. évf. 8. szám
Szétszedik-e a babruhát?

Szalai Attila karikatúrájaA politikai élet viharos hétköznapjait éli meg Kishegyes és Szabadka után Zenta is, ahol a VMSZ-t kizárták a döntéshozatalból. Ezzel semmissé válik az Európai Szerbiáért és a Magyar Koalíció között megkötött együttműködés, amiért a szóban forgó községek kormányzásá...

Szalai Attila karikatúrája

A politikai élet viharos hétköznapjait éli meg Kishegyes és Szabadka után Zenta is, ahol a VMSZ-t kizárták a döntéshozatalból. Ezzel semmissé válik az Európai Szerbiáért és a Magyar Koalíció között megkötött együttműködés, amiért a szóban forgó községek kormányzásában a magyar tanácsnokok ellenzékbe vonulnak. Félő azonban, hogy rövidesen más községekben is számolni lehet a hatalmi koalíció felbomlásával...
- Szétszedik-e a babaruhát? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
Világos Tibor, Ada alpolgármestere:
- Az úgynevezett nagykoalíciót a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség kötötte meg még 2008 nyarán. Mi továbbra is ezt a megállapodást tekintjük együttműködésünk alapjának. Az aktuális politikai történések okán több alaklommal is tárgyalóasztalhoz ültünk, és megbeszéltük, hogy az elkövetkező két évben - a község érdekeit szem előtt tartva - célszerű és ésszerű a békés együttműködés jegyében tevékenykedni. Egyébként az adai önkormányzat képviselő-testületében a Demokrata Pártnak 10, a Magyar Koalíciónak 9 tanácsnoka van, és ez a kisebb pártok képviselőivel együtt 29 tanácsnokot jelent. A Demokrata Párt tehát mindenképp fölényben van, mi azonban egyelőre nem látunk okot az aggodalomra. A napokban is volt tanácsülésünk, amelynek során 21 napirendi pontot vitattunk meg. Elmondhatom, hogy jó hangulatban, megértésben dolgoztunk, és hogy a VMSZ és a DP képviselőinek együttműködése továbbra is zavartalan. Amennyiben felvetődik olyan kérdés a tanácsülések során, amellyel valamelyikünk nem ért egyet, azt megbeszéljük, esetleg levesszük napirendről, és szinte minden alkalommal, amikor erre szükség van, konszenzussal hozzuk meg a határozatokat. Reményeink szerint ez a fajta együttműködés továbbra is megmarad, függetlenül a más községekben történtektől. Nem rajtunk, a Magyar Koalíció - ezen belül a VMSZ - képviselőin múlik, hogy az együttműködés ilyen gyümölcsöző marad-e.
Knézi Péter, Óbecse polgármestere:
- Óbecsén a mostani koalíció 2006 februárja óta létezik. A 2008-as választások után is hatalmon maradt, és itt nem is voltak olyan jellegű gondok, mint amilyenekkel Szabadka és Kishegyes után most Zentának is szembe kell néznie. Sőt, azt is mondhatnám, hogy mi viszonylag harmonikusan tudunk együttműködni, a Községi Tanácsban is konszenzussal születnek meg a döntések. Hiszem, hogy ha felsőbb utasítás nem érkezik a koalíció felbontására, ez az együttműködés megmarad. Egyedül a radikálisok, pontosabban a Szerb Egységpárt szorgalmazza az aktuális hatalom leváltását, de a koalíción belüli pártok egyike sem támogatja ezt.
Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke:
- A képviselő-testületben az Európai Novi Kneževacért (DP-VSZL-G17) 10 képviselője és a VMSZ 7 tagot számláló frakciója alkotja a hatalmi többséget, továbbá az országos és a tartományi politikai helyzettel összhangban a koalíciót támogatja még két szocialista tanácsnok is. Tehát a 31 tagú képviselő-testületben összesen 19 tanácsnok alkotja a többséget, így az ellenzék soraiban a Szerb Radikális Párt 8, az Új Szerbia 2 és a Szerbiai Demokrata Párt 2 tanácsnoka ül. A községi tanács a demokrata polgármesterrel együtt hét tagot számlál, ebből három VMSZ-es tanácstag.
Azt hiszem, megfelel az igazságnak az a meglátásom, hogy az elmúlt időszakban a községünkről szóló hírek, sajtóközlemények nem a pártok közötti nézeteltérésekről szóltak, hanem sokkal inkább az aktuális, a mindennapi élet gondjairól és azok megoldásáról. A törökkanizsai magyarság hosszú idő után legitim képviseltet kapott, és tanácsnokaink döntéseinek súlya van. Olyan kérdéseket próbálunk megoldani, amelyek hosszú ideig nem kerülhettek napirendre. Felelősségük a közösség jövőjének alakulásában nem lehet vita tárgya. Az aktuális politikai helyzetet illetően kijelenthetem, a koalíciós felek közötti viszony működőképesnek bizonyult és bizonyul. Az elmúlt csaknem két évben a VMSZ arra törekedett, hogy a koalíciós megállapodást teljes mértékben tiszteletben tartsa, és ugyanezt mondhatom el a másik félről is. Természetesen a mi önkormányzatunkban is vannak kisebb nézeteltérések, ''súrlódások” (például a helységnévtábla ügye), de mi arra törekedtünk, hogy ezeken felülemelkedjünk, és az építő jellegű vitákon keresztül a tényleges problémák megoldására helyezzük a hangsúlyt. Annál inkább, mert községünkben súlyos gondok vannak - elég, ha a gazdasági helyzetre gondolunk, amelynek terhét nemcsak a sok munkanélküli, de a községi költségvetés, ennek következtében pedig a beruházások is viselik. A jelenlegi helyzetben tehát nem látom okát annak, hogy Törökkanizsán felbomoljon a hatalmi koalíció.
Matuska Mihály, a temerini képviselő-testület elnöke:
- Községi szinten semmilyen mozgolódást nem vettünk észre, nálunk nyugalom van, az együttműködés zökkenőmentes. Matematikailag ugyan lehetséges lenne az, ami Szabadkán és Zentán is megtörtént, de úgy gondolom, politikailag ez lehetetlen. A Magyar Koalíció stabil Temerinben, és semmilyen kiszorítás nem történhet meg.
Balázs Ferenc alpolgármester, Csóka:
- A 25 tagú csókai községi képviselő-testületben a Demokrata Pártnak 10, a Magyar Koalíciónak 8, a radikálisoknak 5, a Ligának 2 tanácsnoka van. A községi vezetésben a hatalmi koalíció (DP-MK) közötti viszony, amely a kisebb-nagyobb feszültségek miatt eddig is terhelt volt, különösebben nem változott - a szabadkai és a zentai események hatására sem.
A községi radikálisok nyilatkozata, hogy a polgármester (DP) megpróbálta ''megvenni” egyes képviselőiket, az esemény részvevőit osztályozza. Az említett személy ugyanígy próbálkozott az MK egyik tanácsnokával is - sikertelenül.
A Magyar Koalíció mint a hatalmi koalíció felelős és becsületes része a továbbiakban is elsősorban a község érdekeit és a két oldalról aláírt szerződést igyekszik szem előtt tartani. Ki kell emelnem a Magyar Koalíción belüli bizalmat és jó viszonyt a VMSZ és a VMDK között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..