home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Szerbia a trojkára figyel
(tv.)
2007.09.05.
LXII. évf. 36. szám

ÚJABB HATÁRIDå: DECEMBER 10-E! ,,Nem lehet visszalépni Kosovo ügyében. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzetközi és az európai közösségre, valamint a NATO-ra, hogy a következő hónapokban döntés szülessen a tartomány jövőjéről - mondta Wolfgang Ischinger, az EU illetékese pénteken Budapesten az M...

ÚJABB HATÁRIDå: DECEMBER 10-E! ,,Nem lehet visszalépni Kosovo ügyében. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzetközi és az európai közösségre, valamint a NATO-ra, hogy a következő hónapokban döntés szülessen a tartomány jövőjéről - mondta Wolfgang Ischinger, az EU illetékese pénteken Budapesten az MTI-nek. A diplomata azután nyilatkozott újságíróknak, hogy tárgyalt Göncz Kinga külügyminiszterrel.
Egy hónappal ezelőtt kezdődött az Európai Uniót, Oroszországot és az Egyesült Államokat tömörítő trojka tárgyalássorozata Kosovo jövőjéről, a megbeszélések december 10-én fejeződnek be, ez a végső határidő.
Wolfgang Ischinger aláhúzta: eddig egyetlen javaslat sem volt a határvonalak megváltoztatására. A közvetítő trojka EU-s tagja hétfőn Belgrádban megbeszéléseket folytatott a szerbiai vezetőkkel a további Kosovo-tárgyalásokról Belgrád és Priština között, szerdán pedig ugyanerről tanácskozik Brüsszelben a EU tisztségviselőivel. Beszámolót tart az EU külügyminiszteri értekezletén is, amelyet szeptember 7-én és 8-án tartanak Portugáliában, ismerteti a Beta.
A Vojislav Koštunica kormányfő vezette Szerbiai Demokrata Párt közben azt közölte, ,,fennáll annak veszélye, hogy az albán szélsőségesek az Egyesült Államok és a NATO támogatásával december 11-én kikiáltsák az egyoldalú függetlenséget, s az Egyesült Államok ezt követően gyorsan elismeri ezt az első NATO-államot”.
Mindeközben Vuk Jeremić külügyminiszter megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha Kosovo kikiáltaná függetlenségét, és ha külföldi országok külön államként ismernék el a szakadár dél-szerbiai tartományt. A külügyminiszter nem fejtette ki, miben nyilvánulna meg a megtorlás, ha a kosovói albán vezetők beváltanák ígéretüket.
ŠEŠELJT A TÉVÉBE! Aleksandar Vučić, a Szerb Radikális Párt főtitkára bejelentette, hogy pártja aláírásgyűjtésbe kezd arra, hogy a közszolgálati televízió egyenes adásban közvetítse Vojislav Šešelj hágai bírósági tárgyalását, írja a Beta. Vučić szerint több mint egymillió polgár fogja támogatni a kezdeményezést.
Aleksandar Vučić történelmi pernek nevezte Šešelj tárgyalását, mert a pártelnök sok fontos dolgot mondhat el Szerbia védelmében és világosan megnevezi a délszláv konfliktusokért felelőseket. A közvetítés minden bizonnyal népszerű lesz, mivel újabb szórakoztatóműsorral, azaz bohózattal bővülne így a Szerbiai RTV műsora.
TADIĆ ÚJRA INDUL! A szerb elnök bejelentette, hogy második mandátumra is jelölteti magát az elnökválasztásokon, írja a Beta független belgrádi hírügynökség. ,,Alig várom a választásokat! - hangoztatta Tadić a Demokrata Párt főbizottságának Vrnjačka Banja-i ülésén.
,,Mindig kész vagyok a politikai megmérettetésre ellenfeleimmel, hogy a polgárok lássák, kinek van jobb politikai programja - mondta.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..