home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Szép volt, leányka!
MÜLLER Éva
2006.06.07.
LXI. évf. 23. szám

Amikor a színpadon álltál, és énekeltél, néhányszor könnyet csaltál a szemembe. Nemcsak az előadásmódod, a hangod nyűgözött le, hanem az egész lényed, a megjelenésed, az egyszerűséged. Ahogy ott álltál a sokszor szűnni nem akaró tapsvihar közepette, és fel sem fogtad, mi történik veled, el sem hisze...

Amikor a színpadon álltál, és énekeltél, néhányszor könnyet csaltál a szemembe. Nemcsak az előadásmódod, a hangod nyűgözött le, hanem az egész lényed, a megjelenésed, az egyszerűséged. Ahogy ott álltál a sokszor szűnni nem akaró tapsvihar közepette, és fel sem fogtad, mi történik veled, el sem hiszed, hogy akkor ott, abban a néhány másodpercben mennyit mutattál a délvidéki sorsból. Abból az egyszerű, szegényes, viharvert életből, ami jutott nekünk. Tűrted a műsorvezetők bugyuta kérdéseit, hagytad, hogy csak úgy szombatról szombatra levajdaságizzanak, és az eredményhirdetés végén merted őszintén megköszönni az Úrnak, hogy sikerült. Hogy sikerült vízumot kapnod Szabadkán a főkonzulátuson, hogy sikerült eljutnod az anyaországi zenei vetélkedőre, és hogy sikerült megnyerned több ezer szavazattal a versenyt. Szép volt, leányka! Gratulálunk! Nagyon vártuk, hogy hazajöjj. Nemcsak azok, akik bejuthattak a konzulátusra, nemcsak azok, akik kicsi faludban az utcára vonultak, hogy köszönthessenek. Mi, akik csak az újság címoldalán láttunk, vagy az újvidéki tévéből kaptunk hírt rólad, mi is örültünk, hogy ismét itt vagy köztünk. Szép gesztus volt, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a tiszteletbeli tagjává fogadott. Szép gesztus volt, hogy községed polgármestere eléd ment Szabadkára, és elsőnek gratulált. Szép gesztus volt az is, hogy a főkonzulátuson fogadást rendeztek a tiszteletedre. A főkonzul úr ötéves nemzeti vízummal ajándékozott meg. A kettőszázötvenezer délvidéki magyarból te vagy a kettőszázhuszadik, akinek ez a dokumentum jár. Amíg a jelen lévő néhány magyar politikus lelkesen tapsolt, te szerényen csak ennyit mondtál: Köszönöm. Így most könnyebben mozoghatok Magyarországon. Igen, Magdi, igazad van. Talán könnyebben kapsz tartózkodási és munkavállalási engedélyt, könnyebben költözhetsz be új lakásodba. Janjiæ Nataša meg még jó néhány szerb sportoló már régóta magyar állampolgár. Néhány írónak, költőnek, publicistának maga a belügyminiszter asszony nyújtotta át a dokumentumot. Nekik jár. Neked, Magdi, most lesz öt éved arra, hogy igényeld a kettős állampolgárságot. Elképzelhető, hogy egyszer majd úgy döntenek, hogy te is lehetsz magyar állampolgár. Ha majd magyarságodból vizsgáznod kell, és kérdezik a himnusz szövegét, akkor majd énekeld el nekik. Úgy, Rúzsa Magdolná-san, ahogyan a Kusturica-dalt is. Hogy lúdbőrözzenek tőle, hogy az ima hallatán szemlesütve küszködjenek könnyeikkel. Te pedig emelt fővel menj tovább! Azon az úton, amelyen a Magyarok Istene vezérel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..