home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szemetel-e?
(T. T.)
2006.09.20.
LXI. évf. 38. szám
Szemetel-e?

1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szeptember 21-ére meghirdette a Takarítási Világnapot, amelynek célja a világméretű takarítás. Jelszava: ,,Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon', vagy ahogy mifelénk mondják: ,,Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.' Az akc...

1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szeptember 21-ére meghirdette a Takarítási Világnapot, amelynek célja a világméretű takarítás. Jelszava: ,,Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon', vagy ahogy mifelénk mondják: ,,Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.' Az akció Ausztráliából indult, ahol 1985-től szerveznek országos nagytakarítási napot. Bizonyára mindenki szeretne minél szebb, minél tisztább környezetben élni, ahol a szemét, a hulladék nem keseríti meg a mindennapjait. Ezen a héten annak jártunk utána, vajon olvasóink véleménye szerint az emberek mennyire ügyelnek környezetük tisztaságának megőrzésére, s mit tesznek érte. Szemetel-e? - hangzott a kérdés.
SZEPESI Zoltán, a zentai Locator Város- és Környezetvédelmi Egyesület alelnöke:
- Sajnos, Zenta nem tartozik a legrendezettebb városok közé, és az emberek többsége kifejezetten elégedetlen a város és környezete állapotával. A tavalyi közvélemény-kutatásunk eredménye szerint a város lakóinak többsége a gazdasági problémák után a kommunális, illetve a környezetvédelmi problémákat sorolta a legégetőbbek közé.
A városban már régóta gond az utcákon, a Tisza partján és az utak mellett felhalmozódó szemét látványa és ijesztő mennyisége. Sajnos, Zentán kevés utcai szemétkosár található, azok többsége is viszonylag rossz állapotban van. Másrészt a polgárokra is ráférne a szemléletváltás, ugyanis néha a szemétkosár mellé dobják a hulladékot.
A Locator Egyesület a város tisztításával igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a probléma megoldásáért mindnyájunknak tenni kellene valamit: vagy úgy, hogy időről időre eltakarítjuk a felhalmozódott szemetet, vagy úgy, hogy ,,környezettudatosabban' gondolkodunk, és nem szemetelünk az utcán. A következő lépés a szelektív hulladékgyűjtés lesz, ami nemcsak hogy környezetvédelmi szempontból jó megoldás, hanem azért is, mert ezáltal a ,,szemét' másodlagos alapanyaggá válik és a befolyó pénznek köszönhetően olcsóbb lesz a szemétszállítás.
Az említett megfontolásból indítottuk el kampányainkat a hirdetőtáblák, utcai szemétkosarak és a szelektív szemétgyűjtésre szolgáló alkalmatosságok elhelyezésére, s jók a visszajelzéseink. Célunk, hogy a város központja érezhetően tisztább és rendezettebb legyen s hogy néhány éven belül Zentán is meginduljon a szelektív hulladékgyűjtés.
LŐRINCZ Gábor, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke:
- Hajdújárás tisztaságával nem vagyok teljesen elégedett. Nem vagyunk egy piszkos falu, de azért nagyobb tisztaság is lehetne a településen. Három éve fiatalok egy csoportja hulladéktartókat helyezett el a falu utcáin, néhányat azonban elemeltek. Ugyanakkor sokan nem dobálják bele a hulladékot ezekbe a tartókba, így hiába a fiatalok jóakarata. A labdarúgópálya melletti pihenőhelynél is van három tartó, ebbe időnként belerakják a hulladékot, az azonban bosszantó, hogy pont azok a fiatalok szemetelnek a legjobban, akik ide járnak sportolni. Nem ártana, ha jobban ügyelnének saját településük tisztaságára. Legtöbb gond a Talánterem falurészben levő szemétteleppel van, ahova más községekből is hordják a szemetet, amit aztán a szél szerteszét hord, még a polgárok gyümölcsösébe is jut belőle. Hétfőn és kedden nagyszabású őszi szemétkihordást szerveztünk a Köztisztasági Közvállalattal karöltve, a falu különböző pontjain négy konténert helyeztünk el, amelyekbe az emberek belerakhatták a hulladékot.
PÉK János, a királyhalmi helyi közösség elnöke:
- Tegnap és tegnapelőtt őszi lomtalanítási akciót szerveztünk a faluban, s ez sikeresnek bizonyult. Év közben polgáraink zsákokba gyűjtik a szemetet, eleinte egy kicsit nehézkesen ment, de később már hozzászoktunk az új módszerhez. A zsákrendszer bevezetésekor egy felmérés készült, s kiderült, hogy akkor még csak a lakosság fele támogatta, ma már ez a szám sokkal nagyobb. Általában tisztának mondható a falu, de még vannak, akik kocsival hordják ki a szemeteszsákokat az út mellé, s itt nemcsak az autóúton elhaladókra gondolok. Pillanatnyilag a parlagfű irtása okozza a legnagyobb gondot, de ez községi szinten is elég nagy probléma. Sikerült felszámolnunk a Szelevényi-erdőben és a falu alatt levő szeméttelepet, aminek már végső ideje volt. Jelentettük a községnek, hogy a volt szeméttelep helyén, a község tulajdonában levő egy hektárnyi földterületet erdősíteni szeretnénk, valamint a faluban lévő fasorokat ki szeretnénk egészíteni, illetve újakat telepíteni. Reményeink szerint elképzeléseink a polgárok segítségével még a tél beállta előtt valóra válnak.
KOVÁCS Gábor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke, a természetvédelmi csoport tagja:
- Úgy gondolom, ha Ludast a környékbeli településekkel hasonlítjuk össze, akkor mind a köztisztaság, mind a rendezettség tekintetében a jobbak közé tartozunk. A faluban nincsenek szeméthegyek, nincs illegális szeméttelep, igaz, hogy a hulladék rendszeres elhordása egy kicsit nehézkesebb, de a vásártérnél felállítottunk egy konténert, ahova beledobható a hulladék. A polgárok tömegesen vesznek részt akcióinkon, a gyerekek sem hajítják el a szemetet, sőt ha például üres flakont látnak az utcán, megállnak és felveszik. Nagyon jó, ha már ebben az életkorukban megtanulják, hogy a szemetet össze kell szedni, mert akkor később sem szemetelnek. A három éve alakult természetvédelmi csoportunk céljai közé tartozik a Ludasi-tó felügyelete, karbantartása. A tó mellé szemétkosarakat helyeztünk ki, s ennek eredményeképpen az alsó-ludasi részt teljesen sikerült mentesíteni a hulladékoktól. Sajnos, a környezetvédelmi konténerrel kapcsolatban már történtek visszaélések, egyesek állati tetemeket dobtak bele, a múltkor a bűztől szinte meg sem lehetett közelíteni. Egy fizetett felügyelőt szeretnénk alkalmazni, aki ellenőrizné, hogy mi is kerül ebbe a konténerbe. Közterületeinket rendszeresen karbantartjuk, sikeresen pályáztunk egy kistraktorra és fűnyíró gépre, s büszkén mondhatom, hogy Ludason nincs az út szélén kétméteres gaz. Készülünk a szeptember végi, október eleji őszi nagytakarításra. Annak külön örülök, hogy a gyermekek megállítanak az utcán és megkérdezik, mikor végezzük a nagytakarítást. Azt hiszem, ez biztosíték arra, hogy Ludas tisztaságát az utánunk következő nemzedék is megőrzi majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..