home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Személyre szabott szappanok
Kartali Róbert
2024.02.10.
LXXIX. évf. 6. szám
Személyre szabott szappanok

Szabó Lili öt évvel ezelőtt kezdett bele a szappankészítésbe. Szenvedélyes hobbiját addig fejlesztette, hogy most már egyedi, kézzel készített termékeivel varázsolja el vásárlóit. Szappanjai nem csupán tisztítanak, hanem személyre szabottan kezelik a bőrproblémákat.

A Life Naturals jelzésű szappanok egyre szélesebb körben ismertek, mivel Lili az elmúlt évek során szinte valamennyi környékbeli vásáron bemutatta őket, és szaktudásával mindig segít a megfelelő termék kiválasztásában. A szappanokat korosztály, bőrtípus és szükségletek alapján ajánlja, emellett a kínálatában megtalálhatóak különféle tinktúrák, macerátumok, krémek és illóolajok is.

Lili egyébként a hétköznapokon gyógypedikűrös, professzionális lábápoló szakemberként dolgozik, természetgyógyászatot fejezett be, és bevallása szerint mindig arra törekedett, hogy visszatérjen a természetességhez.

— Öt évvel ezelőtt kezdődött ez a szerelemnek mondható hobbi. A kis unokámnak az ekcémás bőrét szerettem volna kezelni, és különböző recepteket próbáltam ki, így indult. Azóta is, amikor szappant készítek, mindig gondolok valakire, tehát megvan, hogy kinek lesz, és melyik alapanyagot miért fogom használni. Ha gyerekről van szó, fontos, hogyan színezem, vagy ha hölgyről vagy férfiról, akkor az illat is számít. Végeredményben mindegyik szappan alkalmas kézmosásra, de eladáskor felteszem a kérdést, ki fogja azt a szappant használni, milyen célból, milyen korosztályt képvisel az illető, és milyen a bőre. Ezekkel az információkkal három-négy fajta szappanra tudom leszűkíteni a kínálatom. Nagyon ritkán szoktak tőlem úgy szappant vásárolni, hogy csak leemelnek egyet a polcról.

* Milyen jellemzők alapján lehet szappant ajánlani valakinek?

— Fontos a korosztály, mert nem mindegy, hogy az illető fiatal, középkorú vagy idősebb. A fiatal bőrnek a zsírossága még nem állt be. Vannak foltokban zsírosabb-szárazabb bőrrészek, pattanások is lehetnek, ezeket a problémákat próbáljuk kezelni. Egy aktív szenes szappan szépen szárít, fertőtlenít, nyugtatja a bőrt. Szóba jöhet a sószappan is, melyet csak terápiásan szabad használni, és csak ott, ahol nagyon pattanásos az arcbőr. A középkorosztály tud a legkönnyebben választani, esetükben a bőr zsírossága vagy szárazsága a mérvadó. Kérdés, hogy peeling hatású vagy sima szappant szeretnének használni. Az idősebbektől meg szoktam kérdezni, hogy van-e vérkeringési zavaruk vagy cukorbetegségük. Nekik száraz és vékony a bőrük, mely nagyon sérülékeny, ezért gazdag, zsíros, tápláló szappant kell ajánlani, mert ezek használatával el tudjuk érni, hogy szép ápolttá tegyék a bőr külső rétegét.

* Miből készülnek ezek a szappanok?

— Kezdetben, a tanulási időszakban egyszerűbb zsírokat és olajokat használtam. Később, miután felbátorodtam, már mertem beruházni gazdagabb, drágább olajokba, zsírokba. Az én szappanjaimnak tehát a sheavaj, a kakaóvaj, a kókuszolaj és az olívaolaj adja az alapját. A hidegen sajtolt napraforgóolajat inkább a macerátumok készítésére használom. A kókuszolaj például szépen habzik, de jellemző rá a keménység is. A sheavaj és a kakaóvaj jó ápoló hatású, de nem habzik. Tehát itt játszani kell az összetevőkkel, hogy miből mennyit. A felhasznált anyagok határozzák meg azt is, hogy kinek lehet ajánlani a terméket. Összeáll a négy fő összetevő változó arányokkal, de ha abból egy érettebb hölgynek szeretnék ránctalanító szappant készíteni, akkor abba teszek ricinusolajat. Ha a babák bőrét kívánjuk megvédeni a naptól és a külső hatásoktól, akkor kerül bele mandulaolaj. Ezenfelül jojoba- és avokádóolajjal is lehet fokozni a termékek ápoló hatását.

* Vannak bevált, állandó receptek?

— Van négy-öt fajta alapreceptem. Ezeket kombinálom más összetevőkkel. Van egy teljesen tiszta olívaolajos szappanom, mely 100% olívaolajat tartalmaz. Ezt tizenkét hónapig kell érlelni. Van olyan is, amelyben az olívaolajat valamivel házasítom, ilyenkor rövidül az érési idő, de változik a szappan tápértéke. A legtöbb szappannak három hónap az érési ideje. Ilyenkor már megvan a szilárdsága, gyönyörűen habzik, elérte a kellő pH-értéket, és a bőrápoló hatása is tökéletes. A tiszta olívaolajos szappannak azért ilyen hosszú az érési ideje, mert az csak olajból készül. A többi szappannál nagyjából 50:50 a zsírok és az olajok aránya, vagy 60:40. Vannak egyszerűbb szappanok, melyekben egy picit több napraforgó- vagy kókuszolaj van, de ezek nagyon szépen tisztítanak és ápolnak. Ezek az úgynevezett basic szappanok. Viszont ha probléma van a bőrrel, akkor ennél több kell, a luxury, a beauty vagy az olívaolajos termékek. Ezek a szappanok lúggal készülnek, és abban is különbözhetnek, hogy miben oldom fel a lúgot: lehet teában, kecsketejben, mely szintén nagyon tápláló, de feloldható a céklalétől az almaléig bármiben. Például a Bonum Vinum rendezvényére boros szappanokat készítettem, és annak is megvan a titka: ki kell forralni belőle az alkoholt. Ezek a termékek egyébként mind be vannak vizsgáltatva, és nagyon pozitív eredményt kaptam.

* Ezekkel a szappanokkal a tusfürdők, samponok is kiválthatóak?

— Készítek hajszappanokat is korpás hajra, de van hajnövekedést serkentő termékem is, gyártottam a hölgyek részére intim szappant, de arcápoló szappanok is vannak. Ezek semmilyen színezéket, illatanyagot nem tartalmaznak, mert azok allergének is lehetnek. Ezt is mindig szem előtt kell tartani, és ezért is fontos a kommunikáció a vásárlóval, hogy ha nem tudok segíteni, akkor rontani ne rontsak. Egyébként sok a visszatérő vásárlóm. Akik egyszer valamilyen bőrproblémára vettek szappant, azok biztosan visszatérnek.

* Milyen egyéb termékek készülnek még?

— Krémek, tinktúrák és macerátumok. A tinktúra az alkoholba áztatott gyógynövény. Például a fekete nadálytő tinktúrája az ízületi problémák kezelésére jó. A macerátumok készítése úgy történik, hogy 24-től 48 órán át 60 fokon kell főzni a gyógynövényt az olajban, így oldódnak ki a gyógyhatású részek. Körömvirág, kamilla, cickafark, fekete nadálytő, rozmaring — bármi felhasználható, amit be lehet építeni vagy a szappanba, vagy a krémekbe. Krémeket is előállítok, ha már vannak ezek a gyönyörű, finom vajak, mert a krémek alapja főleg a shea- vagy a kakaóvaj, de kerülhet bele jojoba- és avokádóolaj is. Ezeket tudjuk illóolajokkal programozni, és itt köszön vissza a szakterületem. A lábápolásnál nagyon sok személy gombás bőrbetegséggel vagy körömbetegséggel küzd, ezt preventíven, de akár terápiásan is meg tudjuk támogatni, ha egy olyan krémet készítünk, amely teafával van programozva. Ha jön egy cukorbeteg személy lábápolásra, akkor ilyet alkalmazok, hiszen a diabéteszesek sajnos hajlamosabbak a gombás betegségekre. De ugyanezt meg lehet tenni akár kamillaolajjal, levendulával, cickafarkkal is. Az illóolajok egyébként hatalmas energiát és erőt tartalmaznak. Ennek ellenére nincsenek kellően értékelve, pedig ezeket az egészségünk megvédésére is tudjuk használni. A levendula a molyok ellen is jó, de vírus- és baktériumölő is. Ha beteg a gyermekünk, vagy egy beteg személy járt a lakásunkban, akkor bátran párologtassunk levendulát. A teafaolaj pedig a gombás és a bakteriális fertőzések ellen is véd.

* A vásárlók hol tudnak megtalálni?

— Már várom a vásárokat, mert imádom az emberekkel való kommunikációt és a közelséget, a téli hónapokban pedig a szárítók is lassan megteltek szappanokkal. Emellett elérhető vagyok a Facebookon is, Szabó Lily névvel, ide igyekszem feltölteni a beért szappanokról készült képeket.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..