home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Szellemi palló a Tisza-partján
Orosz Ibolya
2006.12.20.
LXI. évf. 51. szám
Szellemi palló a Tisza-partján

Ilyen lesz a Cnesa új épülete a Fő téren - Szabó Attila felvételeMagyarkanizsa művelődési életének történetében nyilván mérföldkőként marad fenn az idei év, 2006. A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény udvarában elkészült a Nagy József Regionális Kreatív Műhely épülete. Az új próbatermet...

Ilyen lesz a Cnesa új épülete a Fő téren - Szabó Attila felvétele

Magyarkanizsa művelődési életének történetében nyilván mérföldkőként marad fenn az idei év, 2006. A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény udvarában elkészült a Nagy József Regionális Kreatív Műhely épülete. Az új próbatermet egy fából ácsolt, szelíd ívű függőfolyosó köti össze a Művészetek Házával - annak két tornya alatt lakik a nézőtér és a színpad. Az ácsolt függőfolyosó nyilván szimbólum is. A világhírű színész-rendező Nagy József - aki most hazaköltözik alkotni a szülővárosába - ugyanis több mint húszévi külföldi tartózkodása alatt végig Kanizsa szellemi-érzelmi gyökereiből táplálkozott. ,,Az ács nagyapa tetőszerkezeteinek beivódott látványából, a régi barátságokból, Csáth Géza és Tolnai Ottó írásaiból, a Tisza megnyugtató emlékéből... A függőfolyosó jelképes híd is, amely összeköt: Európát és a Kárpát-medencét, kortárs színművészetet és a helyi hagyományokból táplálkozót. A fából ácsolt függőhíd persze az a biztonságos palló, amelyen zuhogó esőben, viharos szélben is átkelhet a művész, aki mezítlábasan szokott színpadra lépni.
Magyarkanizsa művelődési életében más miatt is fontos ez a 2006. év. A városközpontból eltűnt az a régi, ütött-kopott épület, amelytől nem lehetett látni a Művészetek Házát: lebontották a csaknem 200 éves, munkásegyetemként ismert épületet. A helyén már épül a Cnesa OMI új székháza. A háromszintes épület pincei részére a napokban kerül födém, az építkezés pedig tavaszra folytatódik. A Cnesa OMI igazgatójának, SARNYAI Károlynak az irodájában, a falon függ egy olyan alaprajz, amelyen az 1., 2. és 3. számú objektum mellett (Művészetek Háza, próbaterem, a Cnesa Fő térre néző új épülete) van egy 4-es számú is. Ez újdonság számomra, nem tudtam arról, hogy ,,megint terveznek valamit.
- Egy múzeumot fogunk építeni, a városrendészeti feltételek már meg is vannak hozzá -- mondja a Cnesa igazgatója. - Ez az újabb tervünk szorosan kötődik a Nagy József Regionális Műhellyel kapcsolatos beruházáshoz. A próbaterem építésekor bronzkori leletek kerültek felszínre, aztán nemrég a kispiaci téglagyár területén két mamutagyarat találtak, a Halász tér közelében megkezdett ásatások során is értékes leletekre bukkantak a régészek... A törvény értelmében mindezek a leletek visszakerülnek Kanizsára, de csak abban az esetben, ha a föltételek adva vannak, azaz: ha van hol kiállítani őket. Tekintettel arra, hogy Magyarkanizsa stratégiai fejlesztési tervében kiemelt ágazatként szerepel a turizmus (gyógyfürdő, Tisza, művelődési rendezvények), az a feladatunk, hogy újabb tartalmakkal gazdagítsuk az idegenforgalmi kínálatot. Hogy a gyógyfürdő vendégeinek és a turisztikai-művelődési rendezvényeinkre ide látogatóknak legyen hova elmenniük akkor is, ha esik az eső, fúj a szél. Amikor sem a hosszú sétákra, sem csónakázásra nem alkalmas az idő. Nos, ilyen tartalommal gazdagodik a város azáltal, hogy a Cnesa új épületében galéria nyílik, s újabb kínálat lesz ezen a palettán majd a múzeum is. Most a múzeum tervrajzán dolgozunk, s reméljük, hogy az objektum 2008-ra meg is épül.
A Cnesa OMI egyébként nemcsak a művelődésben, művészetek (színház, dzsesszfesztivál) terén igyekszik Magyarkanizsát a régió fontos központjává tenni - az oktatásban, a felnőttképzésben is a vajdasági magyarság szellemi pallója kíván lenni.
- Szívügyünknek tartjuk a vajdasági magyar felnőttképzést, mert az állandó továbbtanulás igényének (hiszen a mai világban az embernek folyamatosan, az élete végéig tanulnia kell) nehéz eleget tenni. Különösen nehéz ez ott, ahol a magyarság tömbben él, és nem beszéli jól a szerb nyelvet, ezért a számukra anyanyelvű kurzusokat kell szervezni. Jelenleg két olyan anyanyelvű képzési kurzus van folyamatban nálunk, amelyekre egész Vajdaság területéről járnak a hallgatók. Az első, a közművelődési szakemberek képzése, mely az Apáczai Közalapítvány támogatásával jött létre. A támogatás elnyerésére a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel közösen pályáztunk. A képzésre olyan, a közművelődésben dolgozó kultúrmunkások, amatőr egyesületek vezetőit vártuk, akik szeretnék munkájukat a közösségük, egyesületük tevékenységét eredményesebbé, hatékonyabbá tenni, és céljuk, hogy olyan információk birtokába kerüljenek, melyek ma már megkerülhetetlenek a kultúra különböző területein dolgozók számára. A művelődés pénzeléséből ugyanis mindinkább kivonulnak az önkormányzatok, s a pénzelés megoldására csak egyetlen gyógyír van: pályázni, pályázni, pályázni! Tehát szemléletváltás kell, és meg kell tanulni pályázni. Megtanulni, hiszen másként megy a pályázatírás itthon, más szempontok szerint lehet támogatásra pályázni Magyarországon, és megint másként Európában. A másik kurzus az Algyő Fejlődéséért támogatásával jött létre: multiplikátorok képzése folyik Magyarkanizsán. Mindkét kurzus (120-128) szeptemberben kezdődött, és az év végéig tart. A 30-30 fő számára pénteken és szombaton tarunk előadásokat. Mindkét szakmai képzés hiánypótló jellegű. A multiplikátor-képzés olyan széleskörű ismereteket ad, mint a projektmenedzselés, területfejlesztés, közbeszerzések stb. Erre kétszer annyian jelentkeztek, mint ahány helyet meghirdettünk. Nyugodtan mondhatjuk: mindkettő kimondottan sikertörténet.
Sarnyai Károly elmondta: van, illetve lesz egy harmadik képzés is. Magyarkanizsa és Röszke közösen nyert az Interreg pályázaton egy olyan projektummal, amelyet a Cnesában találtak ki: vállalkozásfejlesztés és vállalkozói ismeretek elsajátítása:
- Szeretnénk a vajdasági vállalkozóknak is olyan tudást adni, amellyel megállják a helyüket itthon, Magyarországod, és Európában is. E projektumban most az első fázisnál, az eszközbeszerzésnél tartunk. Pénzt kapunk szinkrontolmács-berendezésre egy konferenciaterembe, aztán következik a számítógépek beszerzése, valamint az épület vagyonvédelmi-rendszerének a beszerzése. Gondolom, mondanom sem kell, hogy a fenti berendezések beszerelése találkozik a Nagy József Regionális Kreatív Műhelyben tervezettekkel. Hiszen ha József műhelykurzusaira külföldi előadók jönnek, és jönni fognak, akkor ez a munka elképzelhetetlen egy szinkrontolmács-berendezés nélkül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..