home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Száztizenhárom
(o. i.)
2011.07.05.
LXVI. évf. 27. szám

Az MNT első beiskolázási kampányárólSzeptemberben Zentán 72 gyerekkel kevesebb indul az általános iskola elő osztályába, mint tavaly. Szabadkán 64-gyel kevesebb magyar elsős lesz. Az új tanévben a beiskolázottak száma csökken majd Kishegyesen, de Magyarkanizsán is... ,,Katasztrofálisak a demográfiai...

Az MNT első beiskolázási kampányáról
Szeptemberben Zentán 72 gyerekkel kevesebb indul az általános iskola elő osztályába, mint tavaly. Szabadkán 64-gyel kevesebb magyar elsős lesz. Az új tanévben a beiskolázottak száma csökken majd Kishegyesen, de Magyarkanizsán is... ,,Katasztrofálisak a demográfiai mutatók, ezen mi nem tudunk változtatni. Az adatok azt mutatják, hogy az idén mintegy 300 gyerekkel lesz kevesebb az elemik első osztályaiban, mint a most zárult tanévben. Ennek ellenére a szórványban mégis több magyar tagozatos elsősünk lesz, mint tavaly. Az MNT beiskolázási kampányában a terepen mintegy száz ember dolgozott, megszólítva a szülőket, családokat, hogy adják anyanyelvű tagozatra a gyereküket. Ilyen akciónk még soha nem volt. Ennek az első erőfeszítésünknek az eredményeként Újvidéken, Nagykikindán és Nagybecskereken 40 elsőssel lesz több a magyar tagozatokon, mint tavaly szeptemberben. Ez óriási eredmény, hiszen kevesebb a gyerek. Szóval: lehet változtatni, csak keményen meg kell dolgozni érte' - mondta dr. Korhecz Tamás az MNT legutóbbi ülésén. Azt is hozzátette: ha az MNT tartani tudja ezt a tempót, és ha a szülők látják, hogy az MNT betartja az ígéreteit - mert betartja: lesz iskolakezdési csomag, lesznek iskolabuszok -, akkor reméli, hogy jövőre újabb 100 gyerekkel gyarapszik a magyar tagozatra íratott elsősök száma.
Emlékeztetőül: a tavaszi hónapokban, az elsősök beiratkozása kezdetén arról szóltak a hírek, ősztől 1827 gyerek esetében már biztos, hogy magyar tagozatra adják be a szülők. ,,Demográfiai mélyzuhanás' - fogalmazott Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke, hiszen a múlt szeptemberben 2030 elsőst köszöntöttek a magyar tagozatokon. Aztán a szórványban elkezdődött, a célegyenesben pedig ,,ráerősített' a beiskolázási kampány. Az iskolák dolgozói és az aktivisták a szóróanyagosztástól kezdve a szülőkkel való személyes találkozásig azon munkálkodtak, hogy meggyőzzék a családokat, miért előnyös, ha szerb tagozat helyett anyanyelvű osztályba adják a gyereket. Június derekára változott a helyzet: az eredeti 1827 helyett 1940 elsős kisiskolás lesz a magyar tagozatokon. Egészen pontosan: 113 diákkal több.
Örömünnep? Elsősorban a ,,legszórványabb szórvány' Hertelendyfalva lakói számára lesz örömünnep 2011. szeptember 1-je. A Pancsovával egybeolvadt egykori faluban (ma a város egyik helyi közössége) 5 év után megint lesz az iskolában magyar tagozat - 5 elsőssel. Nagybecskereken is szép eredménnyel járt a kampány, hiszen a városban eredetileg mindössze 3 gyereket írattak volna magyar elsőbe, de tagozat végül 10 diákkal indul. A városban, hangsúlyozzuk, mert Muzslyán 50 magyar kisdiák lesz az első osztályokban a két iskolaépületben (38 + 12). Újvidéken a kampány eredményéről a minap a Pannon RTV-nek számolt be Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója. Elmondta, hogy a tartományi székvárosban ősztől eredetileg mindössze 15 magyar elsős lett volna. De a szülőértekezleteknek, majd a családlátogatásoknak köszönhetően végül 27 gyereket írattak anyanyelvű tagozatra. Ez a plusz 12 elsős pedig azt jelenti, hogy mind a 4 általános iskolában lesz magyar tagozat. Megnyílik, tehát megmarad a magyar első osztály abban a négy iskolában, ahol eddig is volt. Újvidéken a beiskolázási kampány tagozatmentést is hozott.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..