home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Számomra a nemzeti közösségeket érintő ügyek a legfontosabbak”
Talpai Lóránt
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
„Számomra a nemzeti közösségeket érintő ügyek a legfontosabbak”

Nyilas Mihályt, Magyarkanizsa község elnökét nevezték ki a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság élére. Mint ismeretes, elődje, Deli Andor az Európai Parlamentben folytatja munkáját. Az újonnan megválasztott titkárt, a tartományi kormány tagját és alelnökét terveiről, elképzeléseiről kérdeztük.

* Ön hosszú ideig vezette Magyarkanizsát. Tartományi titkári kinevezésével a község élén is változásra kerül sor. Milyen érzésekkel hagyja ott a polgármesteri tisztséget?

— Nyugodtan távozom, mert a községem jó kezekben marad. Az önkormányzati vezetőség egy összekovácsolódott, olajozottan működő csapat, és ez a jövőben is így lesz. Csak a csapatkapitány változik. A csapatot most már nem én, hanem dr. Bimbó Mihály fogja polgármesterként vezetni, aki eddig is „kulcsjátékos” volt, hiszen négy esztendeig az alpolgármesteri, az utóbbi két évben pedig a községi képviselő-testület alelnöki tisztségét töltötte be. Meg vagyok győződve róla, hogy eredményesen vezeti tovább a községet, és fenntartja a folytonosságot az önkormányzat munkájában. Személy szerint nagyon jó ötletnek tartottam és azonnal támogattam jelölését erre a tisztségre, mivel egy tapasztalt politikusról, a VMSZ alelnökéről van szó. Pártunknak abszolút többsége van a községi képviselő-testületben, tehát az önkormányzati munka továbbra is a VMSZ programjára és céljaira fog épülni. Ezek azok az okok, amelyeknek köszönhetően nyugodt vagyok, az pedig, hogy én a tartományban folytatom a munkámat, nem jelenti azt, hogy szakítok Magyarkanizsával. Szívemen fogom viselni sorsát, és segíteni fogom éppúgy, mint ahogyan azt eddig tettem.

* A VMSZ vezetősége szerint fontos, hogy olyan ember kerüljön a tartományi titkárság élére, akinek a közigazgatásban, az apparátusirányításban és a jogi ügyekben is vannak tapasztalatai. A felsorolt erények közül melyikre lesz a legnagyobb szüksége a jövőben?

— Amit eddig csináltam az életemben, bizonyára sokat fog segíteni jövőbeli munkámban. A jog több területét ismerem, hiszen eleinte a gazdaságban dolgoztam jogászként, majd pedig bíró, és hosszú ideig ügyvéd voltam. Ezután  polgármesterként a közigazgatás munkáját ismertem meg behatóan, de egyúttal az önkormányzati intézményekét is, amelyek közé az oktatási intézmények is tartoznak. Ezekre a tapasztalatokra mind szükségem lesz, de további tanulással és utánajárással még pótolnom kell őket, hiszen a tartományi szintű politizálás nagyban különbözik a helyi szintűtől. Sohasem ijedtem meg a munkától és az új kihívásoktól. Remélem, igazolni tudom a bizalmat, amelyet pártomtól kaptam.

* Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság. A hivatal, a nevéből adódóan is, három kiemelt területtel foglalkozik. Mire számít, melyek a kiemelt tervei, elképzelései, illetve céljai az oktatás, a közigazgatás és a nemzeti közösségeket érintő ügyek területén?

— Érthető módon számomra a nemzeti közösségeket érintő ügyek a legfontosabbak. Ezek közül régóta szívügyem a vajdasági magyarok részarányos foglalkoztatása, és ez persze vonatkozik a többi, vajdasági, kisebbségben élő nemzeti közösségre is. Ha már közismerten lelkiismeretes adófizetők vagyunk, akkor az ebből a pénzből finanszírozott közszférában a lakossági összetételnek megfelelő arányban legyünk foglalkoztatva. Ettől jelenleg még igen messze vagyunk, tehát ebben a témakörben nagyon sok a teendőnk. Gondoljunk csak a rendőrségre, az adóhivatalra, a köztársasági és a tartományi, de még az önkormányzati közvállalatokra, sőt sok önkormányzatra is, hogy ne soroljam tovább. Szinte mindenhol alul vagyunk reprezentálva. Mivel a nemrég aláírt, a VMSZ és a Szerb Haladó Párt között megkötött kormánykoalíciós szerződésünk is tartalmaz egyértelmű utalásokat erre a kérdésre vonatkozóan, eljött a cselekvés ideje, hogy a jogszabályi garanciák lépésről lépésre valósággá váljanak.

A közigazgatás szó titkárságom nevében a tartományi közigazgatásra utal, amelynek hatékony működtetését és megszervezését fogom szem előtt tartani. Igyekezni fogok az eddiginél még nagyobb hangsúlyt helyezni az elektronikus ügyintézésre. A jogalkotási munka is idetartozik, melynek megfelelő szervezésében is a lehető legtöbbet szeretném nyújtani.

Ami az oktatást illeti, ezen a területen szerintem egyelőre a helyitől az országos szintig túlzott és felesleges hatásköri széttagolódás uralkodik. A köztársasági minisztériumnak egymástól nem egészen világosan elhatárolt feladatai vannak közvetlenül és iskolaigazgatóságai útján, továbbá a tartománynak, a nemzeti tanácsoknak és az önkormányzatoknak is. Amíg ez nem változik — noha jó volna, ha egy valódi decentralizáció útján ez megtörténne —, munkám nagy része abban merül ki, hogy összhangot próbálok teremteni az említett szintek között, hogy ezáltal egy működő oktatási rendszer jöjjön létre a tartományban. Az oktatásban újabb reformok várhatók. Igyekszem majd a lehetőségekhez mérten mindent megtenni, hogy ezek valóban orvosolják a felgyülemlett gondokat. Ne olyanok legyenek, mint amilyen a múlt század hetvenes éveiben a Stipe Šuvar nevéhez kötődő, katasztrofális oktatási reform volt, amelynek magam is, mint diák, áldozatául estem.     

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..