home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szabadka Város Helyi Ombudsman hivatalának közleménye az Emberi Jogok Világnapja kapcsán
2020.12.09.
LXXV. évf. 50. szám
Szabadka Város Helyi Ombudsman hivatalának közleménye az Emberi Jogok Világnapja kapcsán

A mai napon, az ENSZ Közgyűlése 1950-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok világnapjának. Két évvel korábban 1948-ban ezen a napon aláírták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amely dokumentum az emberiség történetében először ismerte el, hogy minden embert egyenlően megillet az élethez, a szabadsághoz és méltósaghoz való jog.

Ez az év egy nagyon specifikus év az emberi jogokat illetően. Néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy korlátozva lesz a szabad mozgáshoz és gyülekezéshez való jogunk, ami mára valósággá vált.

A Coronavirus világjárvány elleni küzdelem jelentősen kihatott a mindennapjainkra és hatást gyakorolt a köz- és magán szféránkra is.

Óriási társadalmi, politikai és jogi kihivást jelent hatékonyan reagálni erre a krizisre helyzetre, úgy, hogy az emberi szabadság jogok védelme legkevésbé csorbuljanak.

Az elejétől kezdve világos volt, hogy a vírus elleni küzdelemben a társadalom rendes működését lehetetlen lesz fenntartani. A polgárok olyan korlátozásokat tapasztalhattak meg, amelyek az alap szabadság jogaikat érintették, amelyre generációk óta nem volt példa. Olyan intézkedések lettek foganatosítva, mint a szabad mozgás korlátozása,  kijárási tilalom és izoláció. Az alapjogok és szabadságok korlátozásáról szóló intézkedések célja, hogy megakadályozza a virus elterjedését és biztosítsa a közegészség védelmét.

Ezek az intézkedések érzékenyen érintették az idősebb polgártársainkat, egyedülálló szülőket, a családon belüli erőszak áldozatait, a fogyatékkal élő személyeket, valamint bizonyos betegségben szenvedő polgárokat.

Fontosnak tartjuk, hogy mindíg fennmaradjon az egyensúlyt a korlátozó intézkedések,  az emberi jogok tiszteletben tartása és a közegészség védelme között, mert ezeknek egyszerre kell megvalósulniuk.

Emelett, még nagyobb toleranciát és türelmet kell mindannyiunknak tanúsitanunk, hogy megóvjuk, úgy a fizikai, mint a lelki egészségünket, hogy túljussunk  ezen a világjárványon.

Szabadka Város

Helyi Polgári Jogvédő

Tóth Szalai Erika

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..